Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

100 NAJMOĆNIJIH ŽENA U SRBIJI

Izvor: Blic - specijalni dodatak, 05.12.2011; Strana: 1

2 komentara      Ostavite komentar

TRADICIONALNA SERIJA „BLICA"

Tradicionalnu seriju "Najmoćniji u Srbiji" danas otvaramo listom najmoćnijih žena, a to nije slučajno. Dok su nekad svoju moć žene nojčešće crple iz pozicije pratilja i supruga uticajnih ijudi, one danas u Srbiji postaju kreatori i promoteri sopstvene stvarne i priznate društvene moći koja, рге svega, proizilazi iz njihovog uspešnog profesionalnog angažmana. Lepši pol se izborio za svoje mesto u surovoj utakmici koju diktira novo poslovno doba u kome su se, izgleda, snašle bolje od muškaraca. One su, strpljivo gradeći svoju društvenu poziciju, izbile u prvi plan, tako da liderska mesta nisu više samo muška privilegija, već polako i zasluženo prelaze i u ženske ruke. Lista koja sledi najbolja je potvrda te nove realnosti.

1 DRAGINJA ĐURIĆ
Predsednica Izvršnog odbora „Banke Inteza". Na čelnom mestu banke se nalazi već deset godina i za to vreme "Banka Inteza" je postala vodeća finansijska institucija u Srbiji. Londonski magazin "Bankar" proglasio je "Intezu" za najbolju banku u Srbiji u 2011. godini, četvrti put uzastopno. Đurićeva je odnedavno i počasni građanin Pančeva zbog činjenice da je spremna da pomogne u rešavanju egzistencijalnih problema i očuvanju društvenih vrednosti. Više puta je zaredom proglašena je za bankara godine u izboru britanskog magazina „Finance Central Europe". Obavlja i funkciju predsednika UO Udruženja banaka Srbije.

2 HILDEGARD GACEK
Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je u Srbiju investirala 2,58 milijardi evra u 160 projekata. Pre dolaska u Beograd Gacekova je tokom karijere duge 25 godina znanje i iskustvo sticala u Velikoj Britaniji na Kavkazu i u Rumuniji. EBRD je u Srbiji uložila u finansijski sektor čak 686 miliona evra, a još više je uloženo u infrastruktume projekte 921 milion evra. Najavila da će ta banka nastaviti finansijsku podršku Srbiji i u 2012. godini, uprkos velikim nestabilnostima na svetskom tržištu. I naredne godine većina tih sredstava će otići na infrastrukturne projekte.

3 DRAGICA PILIPOVIĆ-ČEFI
Generalna direktorka SBB (Srpske kablovske mreže), najveće kompanije za kablovsku televiziju koja posluje u oko 30 gradova u Srbiji i većini okolnih zemalja. Kada je došla na čelo ove kompanije, SBB je bio lokalni internet provajder. Menadžersko iskustvo je stvarala u međunarodnim finansijskim institucijama kao što su MMF, Svetska banka i EBRD. U Evropskoj banci za obnovu i razvoj bila je zadužena za saradnju sa bankama sa tržišta Jugoistočne Evrope. Na poslovanje SBBa nije uticao ni "sukob" sa televizijom "Arena sport".

4 SNEŽANA MALOVIĆ
Ministarka pravde je najmlađi ministar u Vladi, a pri tom biće upamćena i kao prva trudnica u Vladi Srbije. Kada je stupila na ovu dužnost istakla je da jedan od prioriteta tog Ministarstva i Vlade Srbije od njenog formiranja bilo upravo suzbijanje korupcije kao i borba protiv organizovanog kriminala. U tome je u dobroj meri uspela, a kao reformator dala je maksimum da se usvoji obiman set zakona neophodnih za približavanje EU. Prema saznanjima policije, kriminalne grupe su joj više puta pretile smrću, ali to je nije omelo da nastavi sa reformama.

5 VERONIKA PUNČEVA
Veronika Punčeva je jedina žena koja se nalazi na čelu "Metroa Cash&Carry", kompanije koja posluje u 31 zemlji i postoji 45 godina. Kada je Punčeva došla u Ukrajinu 2004. godine, "Metro" je tamo imao jedan objekat, a 2008 godine kada je napuštala tu zemlju i pripremala se za odlazak u Srbiju, "Metro" je u Ukrajini imao 23 objekta. U Srbiji ta kompanija ima devet objekata, a najveći i najmoderniji je otvoren u Srbiji sredinom ove godine na Vidikovcu. "Metro" je uložio u našu zemlju ukupno 141 milion evra i zaposlio više od 1.600 radnika.

6 SONJA LIHT
Od 2003. godine, Sonja Liht je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, a istovremeno učestvuje u radu upravnih odbora više uglednih međunarodnih i domaćih institucija. Dobitnica je, između ostalih, Nagrade za mir Socijalnog foruma Socijaldemokratske partije Švedske (1992), Hirošima nagrade za mir (1993), Nagrade za mir Evropskog rektorskog kluba (1995), Nagrade "Albert Švajcer" instituta za ljudska prava i borbu za humanije društvo (1998) i Pro Merit ordena Saveta Evrope za izgradnju civilnog društva i demokratije u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi. Za razliku od većine drugih nevladinih organizacija, koje su se za vreme bombardovanja povukle na sigurnije lokacije, Fond za otvoreno društvo je i u tom periodu radio u Beogradu. Iraa veliki uticaj na spolju politiku Srbije, a bliska je prijateljica sa predsednikom Borisom Tadićem.

7 MIRA ERIĆ-JOVIĆ
Vicegurvernerka Narodne banke Srbije, jedna od najzaslužnijih za stabilnost bankarskog sistema. Ove godine je počeo da joj teče novi šestogodišnji mandat, koji je zaslužila tako što se u prethodnih pet godina pokazala kao stručnjak u oblasti ekonomije, finansija i bankartstva i društva za osiguranje. Sa novim
entuzijazmom bacila se na izradu novih zakona, pre svega iz oblasti osiguranja. Usvojeno je više od 30 novih propisa, a čitav taj kompleks bi viceguvernerka trebalo bi da uskladi sa regulativom EU. Veliki doprinos je dala i u donošenju novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

8 JADRANKA DRINIĆ
Direktorka "Multikom grupe" osnovane 2004. godine. Reč je o vodećoj kompaniji na tržištu iz oblasti multimedijalnih komunikacija. Deo te kompanije je "Dajrekt medija" "Multikom grupa" ima 152 zaposlenih, a u 2010. godini je bila na 85. mestu najvećih preduzeća u Srbiji.Ona je jedan od najuspešnijih menadžera koji posluju u medijskom sektoru u regionu bivše Jugosiavije.

9 MILICA DELEVIĆ
Kao Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije konačnu potvrdu za svoj višegodišnji trud dobiće onog dana kada Srbija dobije status kandidata u EU. Posao joj je značajno bio otežan političkim problemima u vezi sa statusom Kosova i izručenjem Haških begunaca Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića. Nijednom u javnosti nije licitirala sa rokovima i praznim obećanjima. Milica Delević doktorirala je na Univerzitetu Kent u Kenterberiju, na katedri za Međunarfodne odnose i politiku. Bila je u braku s gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, sa kojim ima dve kćerke.

10 IVANA VESELINOVIĆ
Na čelu Luke Beograd, jednog od najvećih, ali i najkontroverznijih projekata „Delte" u kojoj je prošla put od pripravnika, preko finansijskog direktora do pptpredsednika kompanije. Izbegava eksponiranje u javnosti. Prva je žena član Srpskog poslovnog kluba „Privrednik", najjače grupacije privrednika u zemlji.

11 STANKA ĆUROVIĆ
Od januara 2011. godine obavlja funkciju članice Uprave "Grupe Merkator" za "Merkator trgovinu" jugoistočne Evrope, pod kojim posluje "MerkatorS". Do decembra 2010. godine obavljala je funkciju predsednika Upravnog odbora "MerkatorS", na koju je imenovana 2006. nakon akvizicije društva Rodić. "MerkatorS" se nalazi na 9. mestu "Ekonomistove" liste top 300 preduzeća u Srbiji sa 729 miliona dinara neto profita u 2010. godini.

12 JELENA DRAKULIĆ PETROVIĆ
Direktorka najveće medijske kuće u Srbiji „Ringier Axel Springer" koja izdaje dnevne novine „Blic", „24 sata" i „Alo!". U okviru ove kompanije izlaze i tiražni nedeljnici „Blic žena" i „Puls" i NIN, a odnedavno i veoma popualrni magazin "Auto Bild". Izdanja ove kuće dnevno pročita više od dva miliona ljudi. Bila je glavni pobornik stvaranje integrisane redakcije u kojoj funkcionišu "Blic" i "24 sata" i onlajn izdanja ovih dnevnih novina. Ove godine postala je i majka.

12 SLAVICA SIMIĆ
Suvlasnica „Medija hausa", ргеduzeća za marketing i zastupanja koje se godinama nalazi među vodećima u zemlji. Više puta je pokazala da joj profit nije na prvom mestu, a često su novinske priče bile razlog da ta kuća pomogne najugroženijima. Članica je i udruženje "IAA Serbian Chapter" koje je posvećeno promovisanju slobode komercijalnih komunikacija uz zaštitu potrošača

13 RUŽICA ĐINĐIĆ
Svoje obećanje da neće biti političar, iako je i danas u Demokratskoj stranci, časno drži. Kao udovica pokojnog premijera Zorana Đinđica, nastoji da ideje njenog muža nastave da žive kroz njeno delovanje Društveno je aktivna i govori na tribinama koje se protive nasilju i drugim neželjenim pojavama u društvu. Nosilac je ordena Legije časti.

14 MERI VORLIK
Ambasadorka SAD u Beogradu u godini u kojoj se navršilo 130 godina srpskoameričkih odnosa. Pokušava da unapredi saradnju Vašingtona i Beograda sa promenljivim uspehom, рге svega zbog zategnute situacije na Kosovu.

15 ZAGORKA DOLOVAC
Republički javni tužilac. Veoma cenjenja među kolegama tužiocima. Nedavno je pohval[ena i od poverenika Rodoljuba Sabića da je odluka Republičkog tužioca da odustane od optužnice protiv novinara lista „Nacinalnog građanskog" profesionalan i odgovoran potez.

17 BRANKICA STANKOVIĆ
Autorka „Insajdera" na TV B92 u novom serijalu bavi se malverzacijamaje sa naručivanjem "Novartisovih" vakcina protiv gripa tipa AHl N1. Mnogi je smatraju za najharbrijeg novinara u Srbiji јег se ne libi da otvori i najproblematicnije teme, a više puta joj je prećeno smrću. Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada, a OEBS joj je dodelio priznanje "Ličnost godine" koju misija OEBSa u Srbiji dodeljuje pojedincima koji svojim angažovanjem podržavaju demokratske promene.

18 SVETLANA GLUMAC
Svetlana Glumac je više od godinu dana na poziciji direktorke za korporativne i regulatorne poslove kompanije Danube Foods Group u čijem sastavu su Imlek, Bambi, Knjaz Miloš i Subotička mlekara. Brendovi tih kompanija su najomiljeniji u Srbiji i regionu. U DFG, Svetlana Glumac došla je posle decenije rada u kompaniji "Dajrekt Medija" gde je bila direktorka razvoja svih regionalnih ogranaka obuhvatajući kancelarije u Beogradu, Skoplju, Banja Luci, Sarajevu, Zagrebu i Podgorici. Svetlana Glumac važi za vrsnog pregovarača i osobu koja je izuzetno uspešna u strateškom pozicioniranju kompanija.

19 SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIC (18)
Skupština pod n jenim vođstvom sve više liči na ustanovu kakva treba da bude. Civilizovanim nastupom uspeva da u parlamentu, rastrazanom svakodnevnim brigama, političkim igrama i večitom borbom vlasti i opozicije, ipak drži konce u rukama. Sve to čini u uslovima nestabilne parlamentarne većine, pa je ponekad potrebna prava veština da se skupština posveti svom osnovnom zakonodavnom poslu. Ako je za vreme ove vlade porastao rejting SPSa, čiji je član, onda tu ima i njene zasluge.

20 MARINA ABRAMOVIĆ
Najpoznatija umetnica iz Srbije u svetu. Impresionirala umetničke krugove retrospektivnom izložbom u Muzeju moderne umetnosti (MOMA) u Njujorku, kao i nastupima u najvećim svetskim metropolama. Marina Abramović potekla je sa srpske scene na kojoj je u SKCu sedamdesetih godina započela blistavu svetsku karijeru. Nedavno je šokirala svet kada je sa pevačicom Deborom Hari, poznatom i kao članicom grupe "Blondi", izvela neverovatan i morbidan performans u kome su ove dve umetnice tranžirale lutke sa svojim likom, u prirodnoj veličini i gole.

21 JELENA TRIVAN
Kako se bliže izbori sve više se vidi kako je portparol Demokratske stranke veoma bitno zaduženje u ovoj partiji. Jedina je žena potpredsenik partije, a kako se govori u javnosti politički savetnik premijera Mirka Cvetkovića. Veoma je stroga i odlučna u javnim nastupima, prisutna je u medijima, a aktivna je i na Tviteru gde često žestoko razmenjuje stavove sa neistomišljenicima.

22 LEPA BRENA
Nedavno je održala koncert u Beogradskoj areni povodom tri decenije na sceni i time po ko zna koji put dokazala da je sigurno najmoćnija žena u Srbiji kada je u pitanju šou biznis. Zajedno sa Sašom Popovićem drži izdavačku kuću "Grand" koja možda nije profitabilna kao nekada, ali je i dalje najuticanjija kada je reč o pevačima narodne muzike. Poslednji album joj je otvorio vrata za koncerte u regionu, pre svega u Zagrebu i Sarajevu gde je dočekana sa suzama u očima. Moć crpi i iz braka sa Slobodanom Živojinovićem koji odnedavno nije više prvi čovek Teniskog saveza Srbije.

23 OLJA BEĆKOVIĆ
Autorka "Utiska nedelje" ne voli previše da se menja ni da eksperimentiše. Tu su uvek crna kratka haljina, oštra pitanja i zanimljivi gosti koji su rejting emisije podigli na zavidan nivo. Kaže da tema u Srbiji uvek ima, a naročito u predizbornom periodu koji nam sledi. Ćerka pesnika Matije Bećkovića. Njen uticaj se ne završava sa odjavnom špicom emisije.

24 VERICA KALANOVIĆ
Bivša ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP), a sada potpredsednica Vlade Srbije. Možda i najpoverljiviji saradnik Mlađana Dinkića, koja jezbog njegovog političkog "stradanja" dala ostavku na ministarsko mesto da bi na molbu kolega došla na potpredsedničko mesto srpske vlade.

25 VERICA BARAĆ
Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije. Otvoreno se suprostavlja i najuticajnijim Ijudima u vlasti, a žestoko se bori da medije u Srbiiji učini slobodnim i nezavisnim.

26 TIJANA ANĐELIĆ
Direktorka Državne lutrije Srbije je sa 29 godina sela u direktorsku fotelju državne kompanije. Prihodi u budžetu su se drastično povećali od kada je ona na čelu ove kompanije u kojoj ima oko 300 zaposlenih; Poznata po tome da igra loto, alfza sada bez uspeha.

27 SNEŽANA MARKOVIĆ SAMARDŽIĆ
Ministarka omladine i sporta. Tokom protekle godine srpski sportisti su napravili dobre rezultate, ali su je odbojkaši na čelu sa Ivanom Miljkovićem podsetili na neisplaćene premije. Bitan član u Ujedinjenim regionima Srbije.

28 MADLEN CEPTER
Osnivač jedinog privatnog operskog teatra. Uspela je da od „Madlenijanuma" napravi instituciju kulture. Supruga Filipa Ceptera, kralja posuđa. Osnivač Fonda Madlena Zepter koji se bavi stipendiranjem mladih talenata i sponzorstvom naučnotehničkih, kulturnih i sportskih projekata. Nosilac je visokog priznanja Ukrajinske akademije nauka za mecenat u ekologiji i kulturi.

29 JELEHA KRSTOVIĆ
Direktorka za marketing i PR „Delta holdinga", Jelena Krstović u "Delti" radi oko četiri godine. Diplomirala je kineski jezik na Filološkom fakultetu, završila je magistarske studije na Fakultetu organizacionih nauka, na odseku za piar i marketing. Govori pet jezika engleski, kineski, italijanski, španski i ruski. Nedavno najavila da "Delta holding" ne odustaje od najavljenih investicija od 400 miliona evra u šopingmolove širom regiona.

30 MILENKA JEZDIMIROVIĆ
Prva žena direktor "Dunav osiguranja" u njegovoj istoriji dugoj vek i po. Na čelo najvećeg srpskog osiguravajućeg društva „Dunav" došla je iz Ministarstva finansija tvrdeći da "Dunav" ne treba prodati tek da bi se napunio budžet

31 GORDANA ČOMIĆ
Potpredsednica Skupštine Srbije. Uvek spremna da brani dostojanstvo Skupštine, jedna od najcenjenijih žena u DSu Aktivna na društvenoj mreži Tviter gde iznosi svoje stavove. Uspela da uskladi svoje velike obaveze u politici i na porodičnom planu.

32 RADMILA DRAGIĆEVIĆ
Vršilac dužnosti predsednika Apelacionog suda. Ne beži od najtežih i najsloženijih postupaka Bila je član veća koje je sudilo ubicama Zorana Đinđića.

33 SLAĐANA BACKOVIĆ
Direktorka Fonda za razvoj, institucije ne tako važne kao nekada, koja ipak godišnje privredu kreditira sa 30 milijardi dinara.

34 NATA MESAROVIĆ
Predsednica Vrhovnog kasacionog suda, žena koja je privela kraju suđenje za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Jedna od najvažnijih ličnosti u reformi pravosuđa. Kaže da ne brine za svoju bezbednost iako je postojala priča da se nalazila na nišanu pripadnika zemunskog klana Sretka Kalinića

35 ANA GLIGORIJEVIĆ
Viceguverner NBS. Kao predstavnica Narodne banke učestvovala je u svim pregovorima vezanim za regulisanje članstva i finansijsku saradnju sa međunarodnim organizacijama i međunarodnim finansijskim institucijama. Takođe je bila aktivni pregovarač u regulisanju finansijskih obaveza prema komercijalnim bankama članica. ma Londonskog kluba i ostalim inostranim poveriocima.

36 SNEŽANA STOILJKOVIĆ
Direktorka za Istočnu Evropu i Središnju Aziju,IFCa(lnternational FinanceCorporation) odleta2008. koja funkcioniše kao organizacija u okviru Svetske banke. Pre dolaska u IFC, Stoiljković je radila kao konsultant u Ekonomskom institutu iz Beograda. Takođe odgovorna je za sedam zemalja sa konfliktnom prošlošću među kojima spadaju sve zemlje regiona uključujući i Srbiju.

37 MILICA MITROVIĆ
Druga po moći osoba u najgledanijoj televiziji u regionu, iako joj je zvanično funkcija "muzička urednica". Dok joj je muž Željko bio bolestan trudila se da održi televiziju koja je bila na staklenim nogama. Od povratka Željka Mitrovića na mesto prvog čoveka televizije dugovi su smanjeni za 30 miliona evra.

38 DRAGANA BOLJEVIĆ
Predsednica Društva sudija Srbije Žestoko osporavala sprovedenu pravosudnu reformu, a njene kritike donekle su uvažili i u Briselu.Krajem novembra izabrana za generalnog sekretara i člana Biroa Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobode (MEDEL). Njen izbor predstavlja priznanje zajedničkim naporima Društva sudija i Udruženja tužilaca Srbije za primenu evropskih „standarda i uspostavljanje pravne države i vladavine prava u Srbiji.

39 VESNA DŽINIĆ
Predsednica Upravnog odbora Komercijalne banke, druge po tržišnom učešću u Srbiji. Bivša je direktorka Agencije za privatizaciju, koju je napustila, kako kažu zli jezici, zbog zamrzavanja i smanjenja plate koja je u tom trenutku iznosila 344.000 dina

40 VESNA ARSIĆ
Državna sekretarka za međunarodne ekonomske odnose u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja . Intenzivno je radila na primeni sporazuma o slobodnoj trgovini.

41 DRAGANA KALINOVIĆ
Direktorka Fonda penzionog i invalidskog osiguranja. Suočava se sa različitim pritiscima da se penzioni sistem mora transformisti jer postaje neodrživ. Poslodavci duguju 170 milijardi dinara za neuplaćene doprinose.

42 LJBICA MARKOVIĆ
Direktorka i jedan od osnivača agencije Beta. Bez pomoći države od Bete je stvorila cenjenu novinsku agenciju

43 MILKA FORCAN
Bivša potpredsednica „Delta holdinga" prodala je Miroslavu Miškoviću udeo u „Delta staru". "Delta" je preuzela „Jugohemiju", pa njen uticaj više nije upečatljiv kao nekad.

44 SNEŽANA DIVAC
Predsednica Fonda „Ana i Vlade Divac - HOD". Supruga proslavljenog košarkaša Vlada Divca koja je je sa njim od njegovih sportskih početaka. Najbliži je Divčev saradnik i pokretač mnogih humanitarnih akcija, među kojima je trenutno aktuelna "Možeš i ti" čiji je cilj da se izbeglim i interno raseljenim licima koja žive u izbegličkim kampovima širom Srbije omogući ili pomogne da u Srbiji ostvare prava na sopstveni dom i zaposlenje.

45 MAJA KOVAČEVIĆ TOMIĆ
Sudija, portparol i simbol Specijalnog suda. Medijima uvek dostupna i apsolutno otvorena za javnost.

46 KORI UDOVIČKI
Pomocnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. U svetu veoma cene njeno znanje i odlučnost. Bivša guvernerka Nprodne banke Srbije.

47 TAMARA STOJČEVIĆ
Generalna sekretarka Vlade Srbi je, U Vladi Srbije radi od 2007, a рге toga je iskustvo sticala 16 godina u Skupštini grada Beograda. Kaže da je pobornik kreativnog kapitalizma, odnosno "rada sa osmehom". Velika je pomoć premijeru, a školovala se na Kembridžu i govori engleski jezik.

48 DRAGIJANA RADONJIĆ-PETR0VIĆ
Dugogodišnji generalni direktor brokerske kuće "MV investments", od prošle godine je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Član Srpskog poslovnog kluba "Privrednik".

49 DIJANA VUKOMANOVIĆ
Potpredsednica SPS i autorka programa te partije. Jedna od najzaslužnijih za sve veći rejting ove stranke u poslednjem periodu.

50 TATJANA TADIĆ
Prva dama Srbije. Nema uticaj na politička dešavanja kao druge supruge najviđenijih političkih lidera u regionu. Poznata kao veliki humanitarac, a nedavno je mnogo doprinela akciji 'Umetnost, prvi dah života' za nabavku respiratora koje zamenjuju rad pluca.

51 LJUBICA SIMIĆ
Direktorka pančevačke Rafinerije, postavljena odlukom Kirila Kravčenka, direktora NlSa. Prva žena na toj funkciji u poslednjih 40 godina.

52 ISIDORA ŽEBELJAN
Najčuvenija srpska kompozitorka koja je u svetu mnogo popularnija nego kod nas. Po izboru nemačkog lista „Frajtag", proglašena je za jednu od deset najperspektivnijih ličnosti u svetu. Najmlađi član Srpske akademije nauka i umetnosti.

53 ANA IVANOVIĆ
Nije naša najbolje rangirana teniserka, ali njena harizma i lepota, kao i prepoznatljivost u svetu čine za nijansu uticajnijom od Jelene Janković. Njen Ijubavni život je meta svetskih tabloida, a nosi veliki marketinški potencijal.

54 TIJANA BAJOVIĆ
Zamenik generalnog direktora izdavačke i novinske kuće "Ringier Axel Springer". Vodila kompaniju u godini velikih promena unutar firme.

55 HEDVIG MORVAI HORVAT
Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan. Osmislila i vodi nekoliko uspešnih programa čiji je cilj da mlade Ijude iz Srbije edukuje u EU. Nalazi se i na poziciji direktorke programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu.

56 JORGOVANKA TABAKOVIĆ
Jedna od najuticajnijih poslanika SNS, najjače opozicione partije u domaćem parlamentu. Najčuveniji finansijski stručnjak u opoziciji

57 GORICA MOJOVIĆ
Poslanica DS u Skupštini Srbije Veoma uticajna u kulturnim krugovima prestonice.

58 BILJANA PUŠKAR
Direktorka srednje škole za osnovnu policijsku obuku. Februara 2005. godine je imenovana za pomoćnika direktora Srednje škole unutrašnjih poslova, a jula 2007. godine za direktora Srednje škole unutrašnjih poslova Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. Za rezultate postignute u razvoju policijskog školstva dobila je nagradu "Arčibald Rajs", koju .dodel^u
je ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije

59 MILICA BAJČETIĆ
Profesor, klinički farmakolog u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj. Obavlja dužnost predsednika Evropskog društva za pedijatrijsku farmakologiju.

60 MAJA BOBIĆ
Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji. Od 2003. godine je zaposlena u Evropskom pokretu. Mnogo je doprinela razvoju civilnog društva u Srbiji.

61 JASMINA KNEŽEVIĆ
Direktorka opšte bolnice "Bel Medic". U februaru izabrana za ambasadorku ženskog preduzetništva u Srbiji.

62 PETRA ŠTANGL
Izvršna direktorka za marketing kompanije "Vip mobile". Mnogo učinila za pomoć odbojci u Srbiji.

63 NATAŠA KANDIĆ
Predsednica Fonda za humanitarno pravo. Među običnom svetom ne previše omiljena, ali istrajna i hrabra da Srbija mora da raščisti sa prošlošću i krene ka civilizacijskim vrednostima Dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada, među kojima se izdvajaju "Hjuman rajts voč" iz 1993, a nedeljnik "Tajm" je stavio na listu od 36 evropskih heroja.

64 ROKSANDA ILINČIĆ
Čuvena kreatorka. Na listi dama svetskog džetseta koje vole i rado nose kreacije Roksande llinčić nalaze se i Gvinet Paltrou, Tilda Svinton, Bjork, Kejt Hadson, Kejt Blančet i Kristina Riči, a od skora i Kejt Midlton.

65 GORDANA MATKOVIĆ
Savetnica predsednika Srbije za socijalna pitanja. Najavila usporavanje siromaš tva u Srbiji i smanjenje broja onih koji jedva sastavljaju kraj sa krajem

66 SNEŽANA JOVIĆEVIĆ
Odbornici Skupštine grada imenovali su je u septembru po skraćenom postupku na mandat od četiri godine kao direktorku "Apoteka Beograd".

67 VESNA JANKOVIĆ
Direktorka komisije za zaštitu konkurencije. Najavljeno da će monopolisti strepeti od njenih ocena, ali za sada od toga nema ništa.

68 JELENA JANKOVIĆ
Najbolje rangirana srpska teniserki, ali polako klizi na rang listi i trenutno je na 14. poziciji. Tekuća sezona uopšte nije bila uspešna, a DžejDžej indirektno najavljuje da je zasićena tenisom

69 DANICA DRAŠKOVIĆ
SPO tek u poslednje vreme opet ulazi u žižu političkih zbivanja. Ušla u otvoreni sukob sa starnačkim kolegom i ministrom Srđanom Srećkovićem.

70 VIDA OGNJENOVIĆ
Dramski pisac, prevodilac i reditelj. Ambasador Srbije u Danskoj. Predsednik srpskog PENa.

71 VESNA STANOJEVIĆ
Koordinator sigurnih kuća i Savetovališta protiv nasilja u porodici. Vesna Stanojević je mnogo učinila za rodnu ravnopravnost u Srbiji. Prema njenom priznanju svake godine u Srbiji se broj žena u sigurnim kućama poveća za 22 odsto.

72 ROKSANDA NINČIĆ
Ambasadorka misije Srbije pri Evropskoj uniji. Na toj poziciji se nalazi od 2005. godina kada je u Briselu predstavljala državnu zajednicu Srbije i Crne Gore. Karijeru je počela kao novinar.

73 ZORANA MARKOVIĆ
Direktorka Agencije га borbu protiv korupcije. Najavila da će kazne za političke partije iznositi i do dva miliona dinara ukoliko ne budu poštovale zakon u toku predizborne kampanje.

74 MILENA MARKOVIĆ
Dramski pisac, pesnikinja i scenaristkinja. Njene se predstave uspešno izvode na scenama JDP i u inostranstvu.

75 GORDANA DOSTANIĆ
Sa padom vrednosti indeksa na Beogradskoj berze opada i moć njene direktorke. Srpsko tržište kapitala je nedovoljno likvidno, najmanji potresi utiču negativno na kretanje сепе akcija. Jedino besplatne akcije održavaju kakav takav promet.

76 AIDA ĆOROVIĆ
Direktorka NVO „Urban in" iz Novog Pazara Aida Ćorović, pokazala se kao veliki borac za Ijudska prava i jedna je od retkih osoba iz Novog Pazara koja se otvoreno suprostavila muftiji Muaremu Zukorliću.

77 NADA KOLUNDŽIJA
Šefica najbrojnije poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju" u Skupštini Srbije. Sve češće kuburi sa parlamerrtarnom većinom.

78 RUŽICA MEVORAH
Urednica „Blic žene", godinama najtiražnijeg nedeljnika u Srbiji. Pokretač brojnih akcija koje čine ženama život u Srbiji podnošljivijim.

79 BRANKA ĐUKIĆ
Generalna direktorka državne novinske agencije "Tanjug".

80 VIDOSAVA DŽAGIĆ
Potpredsednica Privredne komore Srbije. Trudi se da afirmiše srpsku privredu.

81 VESNA RAKIĆ VODINELIĆ
Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta "Union" u Beogradu.

82 BORKA O PAVIĆEVIĆ
Dramaturg i borac za Ijudska prava. Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju. Jedan od osnivača civilnog sektora.

83 MIRJANA KARANOVIĆ
Izuzetna glumica koja je i društveno angažovana. Javno podržava gej populaciju, isteruje fotoreportere koji ometaju predstave i sukobljava se otvoreno sa ministrom kulture. Nedavno javno ušla u sukob sa ministrom kultuге Predragom Markovićem zbog nedovoljne podrške kulture.

84 VESNA BUMBAŠIREVIĆ
Profesor, novi direktor Klinike za anesteziologiju. Dugo je bila načelnica Odeljenja za intenzivno lečenje Urgentnog centra, vodila tirn anesteziologa koji su radili najkomplikovanije slučajeve.

85 DRAGANA OGNJENOVIĆ
Modna kreatorka koja se konstantno dokazuje.

86 BILJANA SRBLJANOVIĆ
Najprevođeniji srpski dramski pisac. Bivša kandidatkinja za gradonačelnika Beograda. Aktivan tviteraš koja svojim postovima izaziva veliku pažnju posetilaca ove društvene mreže.

87 MIRA MARKOVIĆ
Supruga bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Da je ova lista pravljena pre 15 godina sigurno bi se našla na njenom čelu. Trenutno je u Rusiji, ali srpsko pravosuđe nema mehanizme da je privede pravdi. Njen sin Marko Milošević nedavno je oslobođen optužbi za prebijanje nekolicine otporaša 2000. godine.

88 DRAGANA NIKOLIĆ SOLMON
Šefica odeljenja za medije OEBSa u Srbiji. Izabrana za prvu predsedavajuću Saveta Gej strejt alijanse kao osoba koja je mnogo doprinela poboljšanju ljudskih i manjinskih prava.

89 SNEŽANA JOVANOVIĆ SRZENTIĆ
Direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije. To mesto je kao po pravilu rezervisano za velike entuzijaste.

90 VESNA MARTINOVIĆ
Predsednica Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije.

92 VERA VUJAČIĆ
Predsednik Komisije za akreditaciju fakulteta i viših škola i profesor na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

93 LJILJANA ČVOROVIĆ
Naćelnica odeljenja otorinolaringologije u Kliničko bolničkom centri Zemun

94 LJIUANA MRKIĆ POPOVIĆ
Rektor univerziteta umetnosti u Beogradu. Dugo bila profesor dikcije na Katedri za glumu i zagovornik fakultetskog pozorišta, Odradila najveći posao obeležavanje pedesetogodišnjice postojanja Fakulteta dramskih umetnosti kada je bila dekan na tom fakultetu.

95ANICA DOBRA
Glumica cenjena i u Srbiji i u inostranstvu. U beogradska pozorišta vratila se ulogom barunice Kasteli u predstavi Ateljea 212 "Glembajevi".

96 BISERKA JEFTIMIJEVIĆ DRINJAKOVIĆ
Jedna od sedam savetnika predsednika Srbije Borisa Tadića. Dok je NIS bio u domaćem vlasnišvu bila član UO, ali ga je napustila posle negativnih pisanja medija.

97 GORDANA KUIĆ
Domaća spisateljica. Ekranizacija njenog dela "Cvat lipe na Balkanu" je hit serija na Radio televiziji Srbije

98 KATARINA KARAĐORĐEVIĆ
Princeza, supruga princa Aleksandra, humanitarna radnica. Cini sve da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ipak, Srbija kao monarhija je daleko od realnog.

99 TATJANA ŠIPETIĆ
Direktorka Agencije za lekove. Njena uloga bi trebalo da bude velika u borbi sa pritiskom farmaceutskih kuća.

100 NADA MOMIROVIĆ
Vlasnica modne kuće „Mona". Više puta je nagrađivanja za poslovne rezultate i nosilac je priznanja "Poslovna žena godine" za 2007. godinu.Autor: NN

Komentari (2)

1. Zašto je, pobogu i zaboga, Blicova urednica ovako nisko?!? Zar Veselin (koji je konstantno treći) baš toliko ne haje za polnu ravnopravnost? Ne valja to, nikako ne valja...
Tihomir Oštri, 06.12.2011. 13:34:42
2. Pitam se pitam po kom to kriterijumu naš najtiražnmiji i najslobodniji dnevni list, kako tvrdi glodur Vesa Simonović, tih 100 najmoćnijih žena Srbije?! Što bi rekao Vuk Drašković: grandmothers and forgs! ILiti babe i žabe! Mira Marković i naučnice, ozbiljne privrednice i portparolke iz "Glorije", šminkerke i prave umetnice...Aferim za naše novinarstvo! Još nam samo fali ona optuženica sa narukvicom oko noge, ali biće sigurno mesta i za nju, idu najmoćnije u šou! Stvarno smo izgubili kompas kao društvo i tumaramo po našoj balkanskoj tmini. biznisu
ana babić, 06.12.2011. 23:23:05

Pogledajte sve komentare (2)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.