Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Antonio Farao otvara 16. Pančevački Jazz Festival

Prve večeri 16. Pančevačkog Jazz Festivala, 11. novembra, sa početkom u 20.30 nastupiće poznati pijanista Antonio Farao sa svojim kvartetom (Antonio Farao American Quartet). Ovim koncertom zvanično će biti otvoren 16. Pančevački Jazz Festival.

Antonio Farao nalazi se u samom vrhu značajnih džez pijanista današnjice kao dobitnik brojnih nagrada i priznanja od kojih su najvažnije: “Jazz four Roses Competition Price” i nagrada za najboljeg pijanistu na prestižnom takmičenju u Parizu “Competition of jazz piano Martial Solal”, koje se održava svakih deset godina. Sarađivao je sa brojnim muzičarima i nastupao na mnogim festivalima od kojih su najznačajniji: Tokyo Jazz Festival (Japan), Telaviv Jazz Festival (Israel), Dubai Jazz Festival (United Arab Emirates), North Sea Festival (The Netherlands) i drugi.

Herbi Henkok je njegovu muziku opisao kao toplu, nadahnutu, razigranu i snažnu. Nakon prvog izdanja za nemačku izdavačku kuću “Enja records”, objavio je još tri značajna albuma: “Black Inside” (1998), “Thorn” (2001) sa Džekom Dedžonetom (bubnjevi), Krisom Poterom (tenor saksofon) i Dru Gresom (kontrabas), a 2002. godine izdao je album “Next stories”.

Pod uticajem roditelja, rano je stekao ljubav prema muziciranju i već sa šest godina počeo da svira vibrafon, potom bubnjeve, da bi se kasnije konačno opredelio za klavir i nastavio da pohađa časove kod Adrijana Đustina i Rikarda Risalitija u školi klasične muzike. Nakon studiranja dugog osam godina diplomirao je na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi.

U početku je njegovo najveće interesovanje bilo usmereno ka afro-američkoj džez muzici, te su njegovi idoli bili Oskar Peterson i Erol Gardner, sve dok nije otkrio muzičare kao što su Mekoj Tajner, Herbi Henkok, Kit Džeret, Bil Evans, Džon Koltrejn, Majls Dejvis, Čarli Parker i Telonius Monk. Poseban uticaj na njega je imao Džon Vilijams, kompozitor koji je komponovao za poznate filmove “I.T”, “Ratovi zvezda” i “Indijana Džons”.

Kompletna biografija izvođača i program 16. Pančevačkog Jazz Festivala