Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Besplatne usluge medijacije (BUM)

Ponedeljak, 14/5/2018, 14:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Besplatne usluge medijacije (BUM)

Pozivamo vas na konferenciju za medije kojom Nacionalno udruženje medijatora Srbije (NUMS) najavljuje početak akcije pružanja besplatnih usluga medijacije (BUM) u sporovima manje vrednosti. Cilj ove akcije je pribiližavanje medijacije građanima, dalja promocija medijacije kao najefikasnijeg vansudskog načina rešavanja sukoba u svim oblastima, kao i profesionalni razvoj i stručno usavršavanje medijatora, članova NUMS-a.

Nacionalno udruženje medijatora Srbije (NUMS) osnovano je 25.10.2014. godine kao dobrovoljno, nezavisno i neprofitno udruženje medijatora, sa ciljem promocije medijacije kao alternativnog načina rešavanja sukoba i unapređenja uslova za primenu medijacije u svim oblastima. Jedan od najvažnijih zadataka NUMS-a je unapređenje primene medijacije i podizanje svesti građana i drugih korisnika o prednostima i dostupnosti medijacije u svim sferama društvenog života.

Konferencija za novinare
Nacionalnog udruženja medijatora Srbije

Više detalja o ovoj akciji možete pronaći u dokumentu u prilogu.

Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite na office@nums.rsili telefone 011/383-00-11, 069/100-8000.

Izveštaj

Medijacija kao rešenje za dugodišnje sudske sporove

Autor: Vojislav Milovančević, Medija centar

Besplatna usluga medijacije, odnosno mirnog rešavanja spora uz posredovanje neutralne treće strane, oslobodiće domaće pravosuđe dugogodišnjih procesa koji ga opterećuju i time doprineti povećanju poverenja građana u pravni sistem Srbije, rečeno je danas na Konferencija za novinare Nacionalnog udruženja medijatora Srbije, povodom početka pružanja besplatne usluge u sporovima male vrednosti.

„Ovom uslugom želimo da medijaciju približimo građanima i omogućimo stručno usavršavanje medijatora“, kazao je Blažo Nedić, predsednik Nacionalnog udruženja medijatora Srbije. Prema njegovim rečima, besplatna medijacija omogućiće kvalitetniju saradnju sudova i drugih institucija, posebno prilikom razmene informacija o određenim predmetima.

„Doneli smo odluku da se stavimo u službu institucija i pružimo mogućnost besplatne medijacije kako bi se efikasnije rešili sporovi koji opeterećuju i koštaju sudove. Ovim smo omogućili i onim najugroženijim sugrađanima da ostvare svoja prava“, kazao je Nedić, dodajući da će ova usluga obuhvatiti i besplatan promo period u trajanju od tri meseca i za veće sudske sporove.

Sudija Aleksandar Ivanović, ističe da je medijacija značajna, jer se njome mogu rešiti i slučajevi gde je već doneta prvostepena presuda, što je, kako on cenjuje, jedan od njenih najvećih kvaliteta.

„Sada već postoje predmeti koji su pogodini za medijaciju. A opterećenost sudova, kao i česte povrede prava na suđenje u razumnom roku, su samo neki od razloga zašto bi trebalo što pre započeti njenu konkretniju primenu“, zaključuje Ivanović.

Vesna Gojković, Zaštitnica građana Opštine Voždovac, smatra da su ljudi veoma zainteresovani za korišćenje medijacije kao sredstva za rešavanje svojih problema i da su iskustva koja nosi iz Centra za mirno rešavanje sporava to dokazala.

„Interesovanje postoji, jer su građani informisani. Oni se nama, lokalnim zaštitnicima građana, češto obraćaju sa molbama da budemo medijatori u njihovim slučajevima. Zahvaljujući tom isksutvu, mi danas veoma lako uočavamo predmete koji su pogodni za medijaciju“, rekla je Gojkovićeva.

Ekonomista Dušan Korunoski, smatra da čovek ne mora da bude pravnik, ukoliko želi da se bavi medijacijom, te da je osnovni uslov – da bude mirotvorac u srcu.

„Medijator ima značajnu ulogu u društvu. Ta uloga je veća od pravne, tehničke ili ekonomske. Oni promovišu drugačiji pogled na svet i utiču na promenu mentaliteta“, zaključuje Korunoski.

Prema rečima govornika, medijacija kao sredstvo, svojim kvalitetom i brzinom rešavanja sporova, doprinosi boljoj atmosferi u društvu i njom se, ne samo sprečava eskalacija sukoba, već i pokretanje paralelnih sudskih postupaka.

Kako navode iz NUMS – a, akcija pružanja besplatne usluge medijacije sprovodi se iz sopstvenih sredstva organizacije i uz lično volontersko angažovanje njenih članova.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Vesna Gojković
Dušan Korunovski
Besplatne usluge medijacije (BUM)
Jelica Milosavljević
Tanja Dugonjić
Blažo Nedić
Nina Nicović
Aleksandar Ivanović
Besplatne usluge medijacije (BUM)
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj