Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Početna > MC press centar > Izbori > Predsednički izbori 2004. > BOGOLJUB KARIĆ
BOGOLJUB KARIĆ (kandidat grupe gradjana) je rodjen 17. januara 1954. u Peći, na Kosovu, gde je stekao osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsek geografija, u Prištini. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Nišu na temu `Organizacija i razvoj male privrede`.

Kao mladić je svirao gitaru u orkestru `Plava zvezda` i tako zaradjen novac uložio u otvaranje fotografske radnje u Peći. Karići su bili prvi koji su na Kosovu izradjivali kolor fotografije.

Sredinom sedamdesetih je u Peći sa trojicom braće i sestrom, otvorio radionicu za proizvodnju značaka i privezaka `Kosovouniverzum`, a kasnije i pogon metaloprerade i poljoprivrednih alatki. Firma je ubrzo preregistrovana u kompaniju `Braća Karić`, koja posluje u Rusiji i još nekim zemljama u oblasti gradjevinarstva, finansija, bankarstva, telekomunikacija i osiguranja.

Vlasnik je Televizije BK i nekoliko časopisa i nedeljnika: `Intervju`, `Jefimija`, `Porodica`, `Profil` i `Dama`. Osnivač je prvog privatnog fakulteta (1991) i tri godine kasnije prvog privatnog univerziteta u Srbiji. Takodje je osnovao i prvi privatni univerzitet u Ruskoj federaciji sa šest fakulteta.U Srbiji je osnovao `Astra banku`, mobilnu telefoniju `Mobtel`, firmu Eunet, koja je prvi internet provajder i gradjevinsku firmu.

Bio je ministar bez portfelja u vladi Mirka Marjanovića od oktobra 1998. do polovine naredne godine kada je podneo ostavku. Američki biografski institut oktobra 1998. proglasio je Karića `čovekom godine`. Od 1993. član je Ukrajinske akademije nauka. Predsednik je Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije i Crne Gore.

Oženjen je Milankom i ima kćerke Nadeždu, Jelenu, Danicu i sina Nebojšu.