Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Dan zaštite podataka o ličnosti

Ponedeljak, 28/1/2013, 10:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografijePogledajte video snimak
Dan zaštite podataka o ličnosti

Cilj održavanja konferencije je da se ukaže na stanje u zaštiti podataka o ličnosti u Srbiji, a posebno na izazove i prepreke tokom 2012 godine.

28. januar obeležava se kao dan zaštite podataka o ličnosti, kao dan kada je davne 1981. godine potpisan prvi obavezujući međunarodni dokument o zaštiti podataka o ličnosti - Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka.

Konferencija za novinare
Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Govori:

  • Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Izveštaj

(FoNet) - Srbija nema nijedan ozbiljan zakonom utvrđen propis kojim bi se regulisala zaštita podataka građana u oblasti videonadzora, zaštite biometrijskih podataka, direktnog marketinga, pa čak i bezbednosnih provera, izjavio je danas Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Šabić je, na konfereniji za novinare, rekao da je pre nekoliko meseci uputio poziv Vladi Srbije da zakonom uredi oblast bezbednosnih provera, jer se to tako čini u uređenim državama. Nijedna zemlja ne može da se liši bezbednosnih provera, ali se to ne može činiti podzakonskim aktima ili po sopstvenom nahođenju, čime se mogu određene osobe diskvalifikovati ili im neosnovano osporiti neka prava, rekao je Šabić.

Šabić je podsetio i da je nekoliko meseci upozoravao na problem kontrole elektronske komunkacije, a potom se prošlog leta dogodio skandal sa praćenjem komunikacije šefa države i potpredsednika Vlade Srbije.

Šabić se založio za izmene zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je usvojen 2008. godine, ili čak bolje za donošenje novog koji će ukloniti propuste iz aktuelnog zakona. Prema njegovim rečima, prošla Vlada Srbije, iako je bila obavezna, četiri godine nije usvojila potrebna podzakonska akta za primenu ovog zakona, niti je usvojila Akcioni plan za spovođenje strategije o zaštiti podataka. Godina pred nama je prilika da rešimo neka elementrana pitanja i docnje koje su se pojavljivale, jer ne može niko da dovodi u pitanje prava građana, garantovana zakonom, zato što neki izvršni organ vlasti nije doneo podzakonski akt, upozorio je Šabić.

Šabić je kritikovao i pojedine poteze Ministarstva unutrašnjih poslova, koje u saopštenjima o hapšenju pojedinih lica ne poštuju pravo pretpostavke nevinosti i daju pune podatake, pa čak i slike osumnjičenih za određena dela. Izmenama ili usvajanjem zakona bi trebalo rešiti i pitanje da li poslodavac, uvidom u evidenciju zaposlenih o korišćenju službenih telefona, krši zakon i kako bi trebalo rešiti ovo pitanje, napomenuo je Šabić.

Šabić se medijima požalio ponovo na zanemarivanje službe Poverenika, nedovoljnog broja zaposlenih, ali im je zahvalio, kao i nevladnim organizacijama koji su im pomagali u proteklom periodu.

 

Video

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Dan zaštite podataka o ličnosti
Dan zaštite podataka o ličnosti
Rodoljub Šabić
Rodoljub Šabić
Rodoljub Šabić
Dan zaštite podataka o ličnosti
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj