Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Direktor festivala CIFT Vukosavljeviću: Zaštitite nagrađivane autore

Izvor: UNS, 10.08.2018.

0 komentara      Ostavite komentar

Direktor filmskog festivala CIFT (CIFFT) Aleksandar Kamel u pismu upućenom ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, u koje je UNS imao uvid, navodi da je jedini dobitnik kanske nagrade „Srebrni delfin“ i berlinske nagrade „Zlatni medved“ Boško Savković, a ne snimatelj Slobodan Čulić i firma G.F.C., koja je navodeći nagradu kao svoju, dobila 3,7 miliona dinara na medijskom konkursu. Pismo Aleksandra Kamela prenosimo u celosti.

Poštovani ministre Vladane Vukosavljeviću,

Želeli bismo da damo svoje mišljenje o najnovijim događajima, o kojima smo čitali u srpskim novinama koje se prodaju u Austriji, o reditelju Bošku Savkoviću i njegovoj ulozi u javnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koji su Boška Savkovića doveli u vrlo neugodnu situaciju.

Ja sam direktor filmskog festivala „Canes Corporate Media & TV Awards“ i direktor Međunarodnog komiteta festivala turističkih filmova – CIFT organizacije koja već 30 godina dodeljuje nagrade najlepšim turističkim filmovima na svetu i u čijem se članstvu trenutno nalazi 16 filmskih festivala turističkog filma širom planete, u čijem je članstvu i „SILAFEST“, koji organizuje Boško Savković.

Nakon čitanja članka istraživali smo i saznali više detalja o ovom slučaju. S velikim iznenađenjem i razočaranjem shvatili smo da to nije lažna vest, već istina, što je za nas neverovatno. Ne možemo verovati da je firma G.F.C. tražila finansijska sredstva na javnom konkursu navodeći kao reference nagrade koje je dobila druga osoba.

Reditelj Boško Savković višestruko je nagrađivan za svoje filmove, a takođe je i organizator „SILAFEST-a“, festivala koji ove godine slavi 10. godišnjicu u Velikom Gradištu.

Što se tiče navedenih nagrada, želimo Vas obavestiti da je nagrada „Srebrni delfin“ dodeljena reditelju Bošku Savkoviću na kanskom festivalu „Corporate Media & TV Awards“ filmu „Posle bombi“.

Producent filma je agencija „Alternativa“, dobro poznata u svetu filma. Film „Posle bombi“ dobio je još nekoliko nagrada, a naš festivalski odbor CIFT nominovao ga je i za Grand pri 2013 godine. Nagrada je dodeljena agenciji „Alternativa“ na godišnjem gala događaju u Beču.

Film „U ime života 1999.“ osvojio je brojne filmske nagrade, uključujući i festivalsku nagradu „Golden City Gate“.

Nagrada „Golden City Gate“ festivala je berlinski medved i dodeljen je u Berlinu na Međunarodnom sajmu turizma – ITB. Nagrada je pripala reditelju Bošku Savkoviću, a prijavu je podnela agencija „Alternativa“, koja je takođe platila i kotizaciju za učešće na festivalu.

Nijedna nagrada ne odnosi se na filmskog snimatelja Slobodana Čulića niti firmu G.F.C. Takođe, želimo da naglasimo da nemamo nikakve veze sa firmom G.F.C.

Iskreno se nadamo da će autorska i ljudska prava filmskog reditelja Boška Savkovića biti zakonski zaštićena i da će Vlada Republike Srbije preduzeti potrebne korake kako bi sačuvala poznate i nagrađivane autore od ovakvih neugodnih situacija.

Aleksandar Kamel

Direktor CIFT-a

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.