Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Dom štampe proglašen za spomenik kulture

Izvor: UNS, 14.08.2019.

0 komentara      Ostavite komentar
Dom štampe u Beogradu, koji se nalazi na Trgu Republike, opština Stari Grad, proglašen je za spomenik kulture na osnovu odluke Vlade Srbije, koja je objavljena u Službenom glasniku Srbije broj 57 od 9. avgusta ove godine.

Zgrada Doma štampe, u kojoj se nalazi i Pres centar Udruženja novinara Srbije, građena je od 1958. do 1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića. Projekat je nastao, kako se navodi u glasniku, „za potrebe smeštanja“ dve institucije – Kulturnog centra Beograda i Saveza novinara Jugoslavije.

Inače, novinari su vlastitim sredstvima, od prodaje odmarališta u Rovinju, finansirali izgradnju trećeg sprata Doma štampe.

„Kao zgrada građena za smeštaj Kulturnog centra Beograda i Saveza novinara delo je kulturno istorijskih vrednosti“, navodi se u glasniku.

Zgrada je u slavu novinara, slikara, političara i jednog od osnivača Tanjuga Moše Pijade, najpre nazvana „Dom štampe Moša Pijade“, u kojoj je radio i pres centar ove novinske agencije.

Odlukom Vlade utvrđene su mere zaštite Doma štampe i njegove okoline, što podrazumeva „očuvanje izvornog arhitektonskog izraza objekta“, „održanje osnovnog konstruktivnog i skeletnog sistema“, „tehnološko unapređenje postojećih i uvođenje novih instalacija neophodnih za savremeno funkcionisanje“…

Odluka da Dom štampe dobije status spomenika kulture stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno od 17. avgusta.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.