Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji u Srbiji: Udvorički i nekvalitetni

Godinama već medijska scena u Srbiji ne zaslužuje prelaznu ocenu. Očekivani zaokret nakon odlaska sa vlasti Slobodana Miloševića nije usledio, izostala je lustracija i vremenom je, zahvaljujući pre svega trenutno vladajućoj garnituri, posebno najjačoj političkoj partiji, sve postalo veoma slično, niko se dovoljno ne izdvaja prodesionalnošću i kvalitetom. Davno stradalu istinu i nacional-šovinizam prilikom raspada bivše zajedničke države u medijima sada prekrivaju senzacionalizam, nekultura i neukus koji proizvode krajnje sumnjive „zanatlije“ (novinari) zarad buđenja najnižih strasti kod kod gledalaca, slušaoca i čitalačke publike.

Potvrda ovih navoda lako se nalazi. Dovoljno je otvoriti nekoliko dnevnih novina (iz tri tiražne prepišite u tri stupca desetak naslova!) ili poslušati informativne emisije dve-tri televizije. Stoga me (ni)je iznenadila ocena (početkom maja) ovdašnje ispostave njujorške nevladine organizacije Freedom House koja je „stanje“ u srpskim medijima ocenila kao „relativno dobro“. Nevadene „firma“ bavi se istraživanjem slobode medija u svetu a za rečenu ocenu bio joj je dovoljan izveštaj Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), gde se navodi da se u zemlji vodi „oko 300 sudskih postupaka zbog klevete ili nanošenja duševne boli, uglavnom protiv novinara liberalnih medijskih kuća“. Bez komentara.

Govoreći za jedan dnevni list Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije i bivša urednica Politike stanje u našem novinarstvu ocenjuje „slabom trojkom“. Mudro, istovetno sa vođenjem najstarijeg lista na Balkanu, uz opasku da je „učiteljica“ tamo imala – jaku dvojku. Đorđe Vlajić, beogradski dopisnik srpske redakcije BBC tvrdi da mediji „nisu neslobodni“, ali da je pitanje koliki je stepen te slobode. Aktuelni urednik Politike Dragan Bujošević o stanju u medijima ispalio je staru i otrcanu tvrdnju da „novinari imaju onoliko slobode koliko sami osvoje“. Nije nego! Bujošević dodaje da „svako želi da ograniči slobodu medija, a posao novinara je da tu slobodu otimaju“. Koliko (mi) je poznato upravo pred njegov dolazak na čelo ovog dnevnog lista predsednik države je imao nameru da upravo taj list „oslobodi“, ali se od toga odustalo. Za „toše“ kratak odgovor: za sigurno vladanje zemljom dovoljno su (ukroćene) dve medijske kuće – RTS i Politika.

U zemlji je previše medija i u proseku su na niskom nivou u svakom pogledu. Posebna tema je jezik koji niko više ne uči temeljno i ozbiljno. Gotovo svakodnevno ćete ne Glavnoj televiziji čuti „ima za cilj“, „vrlo često“, a supervizor kviza Slagalica previdi da je palisad najpre plot od pruća, potom i poznati zlatiborski hotel...

Srbi su skloni idealizovanju drugih koliko i nipodaštavanju. O drugom samo reč, a evo primer za poslovično mišljenje da je veliki i moćni svet (novcem i oružjem!) odavno sve stavio na mesto, da su mediji slobodni i valjani. Antropologinja Svetlana Slapšak krajem juna (deset godina Peščanika) rekla je da se na Skupštini Evrope čulo da je Grčka nedavno uvezla oružja u vrednosti koja premašuje finansijske minuse ove zemlje, a da su nemački mediji predlagali tek da bi se za pokriće „bule“ moglo prodati koje ostrvo. Veliki svet u odnosu na nas samo igra veću igru i uglavnom dobija.

Mediji u Srbiji teško mogu da dobiju prelaznu ocenu, a poslovična tvrdnja da moraju na (na)liče na narod, skupštinu, vlast, Crkvu, Univerzitet... samo otežava kretanje trnovitim putem ka izlasku iz blata u koje su nas podjednako trpali političari i drugi moćnici i u kome se još uvek u zamašnom broju rado valjamo.

Dragan Banjac

O autorima

MC Newsletter 16. jul 2010.

Pogledajte sve komentare (5)      Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Komentari (5)

1. Baš se čovek razočara kad, poveden naslovom sa kojim se stopostotno slaže, pročita ovaj tekst... koji se površnošću i paušalnošću tako tragikomično uklapa u sliku o novinarstvu koju je hteo da kritikuje... Kakva komedija!
Bojan Bosiljčić, 16.07.2010. 12:49:28
2. Komentar teksta? Detalji u prilog osonovnom tvrdjenju - neslobodni, mahom losi, udvoricki...- mediji mogli bi se redjati u nedogled, ali i ovako kako je predstavljeno - tacno je. Komentar komentara? Cemu? Ne zasluzuje. Uklapa se u "medijsko stanje".
Vladimir Stefanovic, 16.07.2010. 18:18:19
3. Tekst je odlican! Uvodi nas u razlicite aspekte istog problema i otvara polemiku...Svaka cast!
Svetlana , 17.07.2010. 13:58:23
4. Bilo bi interesantno pročitati ovde objašnjenje bilo koga od onih koji su negativno ocenili prvi komentar koje bi sadržalo navode gde je to ovaj predmetni tekst dokumentovao udvorištvo i nekvalitet naših medija, koji su, uzgred budi rečeno, nesporni. Tekst nema nijedan primer ni za jednu od stvari koju tako prpošno tvrdi već u naslovu... osim što pokazuje da autor zna šta su to palisadi, za razliku od voditeljke kviza koja to, jelte, ne zna. Premalo za ovakav naslov, premalo...
Bojan Bosiljčić, 18.07.2010. 17:19:27
5. Interesatno stanoviste

Mozda sam ocekivao vise konretnijih stvari ali ih nisam nasao

evo nikih cinjenica

1. Pre nekoliko meseci MUP RS je dobio dosta novca da se obuci za komunikaciju sa medijima - sve je to uradjeno a nista se nije promenilo - izvestaje pred strancima i ministrom su "podneli na zatvorenoj sednici" predstavnici nekoliko VELIKIH kuca - medju kojima i predstavnici dopisnistva inostranih medija. Izvestaji nisu kritikovali otvorenost MUP-a prema medijima - nije nego ... ccc
2. Redakcija ArmyInfoForuma skoro godinu dana ne dobija informacije (namerno) od strane Biroa za Odnose sa Medijima MUP-a RS - Tiho smo zbog toga sto nismo "njihova reklamna tablica" stavljeni na blacklistu - to je krsenje zakona o javnom informisanju i diskriminacija a MUP to nastavlja da radi i danas.
3. Poverenik za informacije od javnog znacaja nema mogucnosti da intervenise cak i ako zeli da pomogne
4. Ministarstvo Kulture kao nosilac zakona o Javnom Informisanju nema mogucnost kontrole sprovodjenja istog , jer ne postoje mogucnosti kaznjavanja i sankcionisanja nikoga zato jer ga isti ne sprovodi u delo - to omogucava i lokalnim mocnicima da rade sta hoce, firmama ali ocigledno i politicki vodjenim ministarstvima (Ministri su politicke licnosti - pa samim time imamo i politicki vodjena ministarstva) da rade sta zele - informacije se daju kad i kome "treba" u ciljanim kampanjama i slicno - to je svakako danasnjost Srpskih medija
5. Zastitnik gradjana je jednom u jednoj polarizovanoj diskusiji za mene licno pred 50 svedoka rekao da ne veruje da postoji neko ko razmislja na takav nacin u 2009. Isti je prisustvovao blacenju obavestajno bezbednosnih sluzbi RS kao i MO i VS a da nije trepnuo - a kad sam se usprotivio tome u diskusiji - zastinik je sebi na javnom skupu dozvolio da iznese takve licne stavove ... Moderator je sprecio davanje odgovora na moja pitanja i konstatacije, a nisu reagovali ni na reakcije barem 50% ucesnika skupa (strucnjaka koji su podrzavali moje javno iznete stavove). Trebam li nekom takvom da se obratim da me "stiti"? Kad sam trazio audio snimak da bi sve to objavio - isti mi je iskracen od strane jedne nazovi "nevladine organizacije" a za cije interese oni rade necu komentarisati.
Ovo je jasan dokaz da MEDIJI cak i da bi hteli da rade bolje - mogu biti maltretirani od strane svakog kome se ne svidi njihov rad - prosto ne postoje jasne smernice da nam se rad omoguci a o pomoci za taj isti rad da i ne govorimo. Mogucnost finansiranja skoro da ne postoji - ostavljeni ste sami sebi - ovo su iskustva jednog od novinara - tj mene licno
Rajacic Cedo, 19.07.2010. 11:58:48
 
Ovaj tekst može da sadrži stav koji nije stav Medija centra. Odgovornost za sadržinu, kao i tačnost podataka, snosi autor teksta.