Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Početna > MC press centar > Izbori > Predsednički izbori 2004. > DRAGAN MARŠIĆANIN
DRAGAN MARŠIĆANIN (DSS-G17 plus-SPO-NS) je rodjen 26. januara 1950. u Beogradu, gde je završio gimnaziju i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Kao ekonomista radio je u beogradskim preduzećima "Elektron" i "Novi kolektiv", a potom je bio šef prodajne službe javno-komunalnog preduzeća "Beogradski vodovod".

U politiku je ušao kao član Demokratske stranke (DS) i iz nje je istupio početkom 1992. zajedno sa grupom okupljenom oko Vojislava Koštunice, koja je u junu te godine osnovala Demokratsku stranku Srbije (DSS).

Od osnivanja DSS bio je član GO, zatim generalni sekretar partije, a od maja 2001. je jednan od potpredsednika stranke. Od januara 1993. tri godine je bio predsednik Skupštine opštine Vračar. Na lokalnim izborima u septembru 2000. izabran je za odbornika na gradskom nivou.

Posle petooktobarskih promena 2000. i dolaska DOS-a na vlast izabran je za predsednika Skupštine Srbije. Na tu funkciju podneo je ostavku 6. decembra 2001. nakon višečasovne rasprave o inicijativi DOS-a za njegovu smenu. Bio je predsednik vlade u senci koju je DSS formirao nakon izlaska DSS iz Vlade Srbije.

Bio je šef Izbornog štaba Vojislava Koštunice na izborima za predsednika Srbije u septembru 2002. Za republičkog poslanika izabran je u decembru 2003. a u februaru ove godine za predsednika parlamenta Srbije. Mesec dana kasnije podneo je ostavku, nakon čega je izabran za ministra za privredu i privatizaciju u novoj vladi premijera Vojislava Koštunice. U maju je podneo ostavku i na ministarsku funkciju, nakon što je postao kandidat vladajuće koalicije za predsednika Srbije.

Maršićanin se služi engleskim jezikom, oženjen je Vesnom sa kojom ima sina Bojana.