Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Figaro: Lov na izdajnike poprima novu dimenziju u Srbiji

Izvor: N1, 07.12.2018.

0 komentara      Ostavite komentar
Autor: Beta

Lov na "izdajnike naroda" poprima novu dimenziju u Srbiji, gde je ovladala atmosfera koja podseća na '90-te godine, kada je aktuelni predsednik (Aleksandar) Vučić bio ministar informisanja kod Slobodana Miloševića, piše francuski list Figaro.

U opširnom tekstu pod naslovom "Srbija: Povika na medije i protivnike", francuski list prenosi, kako navodi, delove manifesta ekstremnodesničarske organizacije Nacionalna avangarda i dodaje da su najviši zvaničnici Srbije pozdravili u oktobru tu nevladinu organizaciju na okruglom stolu koji je organizovala o bezbednosti Srbije.

Figaro piše da je u prvom redu na okruglom stolu bio državni vrh Srbije, Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnik Bezbednosno informativne agencije (BIA) Marko Parezanović koji je tada rekao da Srbiji prete "uništenje i subverzije od ljudi koje pripadaju opozicionim strankama, određenim medijima i NVO koje rade za inostranstvo".

List ocenjuje da se time u Srbiju vraća stari slogan lova na "izdajnike nacije" što dobija novu dimenziju poslednjih meseci, stvarajući atmosferu straha koja podseća na mračne '90-te, kada je aktuelni predsednik Vučić, tada član Srpske radikalne stranke bio ministar za informisanje u vlasti Slobodana Miloševića.

U opširnom tekstu Figaro piše da je 2018. godina počela ubistvom kosovskog opozicionog lidera Olivera Ivanovića posle intenzivne kampanje kleveta u režiji Vučićeve Srpske napredne stranke koje su prenošene preko medija u njegovoj službi.

Vlast se potom "okomila" na oca Savu, igumana manastira Visoki Dečani koji je optužen za izdaju jer se protivi ideji o razmeni teritorija (između Kosova i Srbije) koju zagovara Vučić, a nastavljeno je napadom na glumca Sergeja Trifunovića, aktivnog opozicionara koji je ocrnjen i optužen za malverzacije u fondu koji je osnovao za pomoć bolesnoj deci, piše Figaro.

Prošle nedelje, opozicionar i poslanik Borko Stefanović završio je s okrvavljenom glavom od udaraca metalnim šipkama u Kruševcu gde je trebalo da održi tribinu, dodaje list.

Figaro navodi i da su se Danas, NIN i Vreme, "jedini nezavisni štampani mediji koji opstaju uprkos političkim pristicma" našli direktno na meti napada u tekstu "Psi su pušteni"objavljenom na naslovnoj strani provladinog nedeljnika Ilustrovana politika što je osudila i međunarodna organizacija za zaštitu novinara "Reporteri bez granica" kao "poziv na ubistvo i linč".

Ta organizacija je ocenila da je atmosfera sve zategnutija od dolaska na vlast Aleksandra Vučića koji koristi državne medije da zastraši novinare nazivajući ih "izdajnicima" i "špijunima koji rade za inostranstvo".

List podseća i na slučaj s Danasom i karikaturom Predraga Koraksića Koraksa kome je zabranjena izložba u više gradova i prenosi ocene novinara Jugoslava Ćosića i pisca Filipa Davida da režim na "kalkulisan i direktan način" pokušava da teroriše medije i celokupno društvo.

Ovaj sistem će učiniti sve da proguta one koje ne može da kontroliše, rekao je Ćosić koji je naveo primer Telekoma čiji je država većinski akcionar, koji je kupio drugog kablovskog operatera u zemlji, Kopernikus. "Telekom Srbija, čiji kablovski operater MTS ne nudi N1 u svom paketu, pobrinuće se da ni Kopernikus ne nudi taj program, tako da će oko 200.000 domaćinstava biti uskraćeno", rekao je.

"Nalazimo se usred '90-te godine. Ništa se nije promenilo", ocenio je pisac Filip David, aludirajući na konflikte na Balkanu posle pada gvozdene zavese, dok je za Radeta Radovanovića, novinara i dramaturga, "sadašnja situacija još gora: onda su mediji koji su bili smeli u kritici, imali barem podršku iz inostranstva", navodi Figaro.

Figaro zaključuje da Evropska unija, u čije članstvo Srbija želi da uđe, ostaje ipak oprezna jer je Evropski parlament u nedavno usvojenoj rezoluciji o napretku Srbije na evropskom putu naveo da "pretnje, zastrašivanja i nasilje prema novinarima i medijima izazivaju zabrinutost".

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.