Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Formiranje resornog odbora za pravosuđe Narodne stranke

Petak, 3/11/2017, 12:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Formiranje resornog odbora za pravosuđe Narodne stranke

Narodna stranka predstavila je svoj resorni odbor za prvosuđe, na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama bogradskog Medija centra. To je, ujedno, i prvi odbor koji je formirala ova partija, a čiji će zadatak biti pokretanje inicijativa kojima bi se preispitale pojedine sudske odluke i zakoni.

Izvor: MC, 3.11.2017. godine, 14:30h

Najava događaja

Konferencija za novinare
Narodne stranke

Na konferenciji će govoriti:

  • Predstavnici Narodne stranke

Izveštaj

Vuk Jeremić: Prekršen Ustav Srbije

Narodna stranka predstavila je svoj resorni odbor za prvosuđe, na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama bogradskog Medija centra. To je, ujedno, i prvi odbor koji je formirala ova partija, a čiji će zadatak biti pokretanje inicijativa kojima bi se preispitale pojedine sudske odluke i zakoni.
Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić , obavestio je novinare da je odbor za pravosuđe počeo sa radom i pre zvaničnog predstavljanja, te da je već podnet zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti čina polaganja zakletve srpskih sudija nad kosovskim Ustavom.
Govoreći o razlozima za podnošenje zahteva kojim se dovodi u pitanje ustavnost polaganja zakletve srpskih sudija nad kosovskim Ustavom, jedan od njegovih glavnih inicijatora, Vladimir Todorić iz Narodne stranke kaže da to predstavlja samo po sebi očigledno kršenje Ustava, jer ukidanjem sudova, ukida se i osnova države, a građani ostaju obespravljeni. Od 26. oktobra na prostoru Kosova i Metohije ne postoje srpske sudije i tužioci. “Oni su penzionisani uredbom kojom se uvodi posebna penzija. Tu penziju ne poznaje naš zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju, a kao takvu je ne poznaje ni naš Ustav. Osim toga što je ukinuta osnova države, građani republike Srbije koji imaju neki slučaj u sudovima na Kosovu, više nemaju pristup sudu. Sudije koji su podneli zakletvu Hašimu Tačiju, nisu srpske sudije, već kosovske sudije. To su sudije takozvane republike Kosovo, jer su se zakleli da će sprovoditi njihove zakone“, kaže Todorić, naglašavajući da su oni tim činom prekršili zakletvu datu u Skupštini Srbije i da zbog toga moraju odgovarati i sudije i oni koji su ih, kako on kaže, naterali da to učine. On je rekao, da je siguran da će ova uredba, kao i prethodne, odlukom Ustanvnog suda biti ukinuta, ali da će ta odluka doći prekasno.
Vuk Jeremić je naglasio da ovo nije jedina do sada podneta inicijativa, već da je Narodna stranka zahtevala i usvajanje i primenu zakona o poreklu imovine, zakona o lustraciji i formiranje institucije Specijalnog tužioca za visoku korupciju.
“Zakon o poreklu imovine bi trebalo da bude osnovno oruđe sa kojim ćemo se u budućnosti boriti protiv korupcije. Mi se zalažemo za donošenje tog zakona u parlamentu i za njegovu praktičnu primenu. Smatramo da taj zakon mora da se primeni na sve koji su obavljali javne funkcije u periodu od 1990. godine, pa do danas”, kazao je Jeremić, izražavajući želju da on bude prvi na kome bi se novi zakon primenio.
Predsednik Narodne stranke smatra da je veoma važno da se što pre formira i institucija Specijalnog tužioca za visoku korupciju, kako bi se na efikasniji način primenjivali zakoni i sankcionisali oni koji ga krše.
“To bi trebalo da bude tužilac koji je potpuno nezavisan u svom radu. Zaštićen na sve moguće načine. Smatramo to neophodnim kako bi se Zakon o poreklu imovine, ali i svi ostali zakoni, koji se tiču zloupotrebe javnih funkcija, na adekvatan način primenjivali.”
Predsednik resornog odbora za pravosuđe Narodne stranke, Borivoje Borović, najvio je da će se u narednom periodu u rad odbora uključiti i određeni broj sudija i javnih ličnosti koji nisu članovi njihove partije, ali koji će biti deo pravno – eskpertskog tima za izradu programa kojim bi se izvršila treća reforma pravosuđa, koja bi, prema njegovim rečima, konačno ispravila nedostatke prve dve reforme.
„U trećoj reformi pravosuđa moraju biti jasno određeni kriterijumi kada se biraju sudije, tužioci i ostali nosioci pravosudnih javnih funkcija. Neophodno je da se i mediji uključe u javnu diskusiju oko samog izbora“, tvrdi Brović, koji je istakao da je veoma važno pokrenuti pitanje otvaranja dosijea tajnih službi, jer bismo zahvaljujući njima dobili informacije ko je od sudija radio za vlast, a koji su političari bili saradnici policije. On je zaključio da je veoma važno da se, pored sudija kojima se garantuje samostalnost i nezavisnost, to omogući i tužiocima kako bi na adekvatan način mogli da obavljaju svoje dužnosti, koje, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da podrazumevaju vođenje istrage.
„Mi smo protiv tužilačke istrage. Narodna stranka će u narednom periodu izneti predlog za njeno ukidanje. Tužioci pripremajući elemente za svoju buduću optižnicu ne vode računa o elementarnim ljudskim pravima i slobodama i krše zakonik o krivičnom postupku. To se mora vratiti pod okriljem suda.“

Spremamo se za beogradske izbore

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da se ta stranka priprema za izbore u Beogradu i dodao da će biti spremni za vanredne parlamentarne izbore ukoliko do njih dođe.
Jeremić je novinarima u Beogradu kazao da u ovom trenutku ne postoji razlog za raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, ali da će Narodna stranka biti spremna ukoliko dođe do njih.
"Normalno bi bilo da uđemo u ustavno propisan ritam održavanja izbora. Držanje društva u vanrednom stanju ne može bii dobro ni za institucije, ni građane", ocenio je Jeremić na konfrenciji za novinare.
Komentarišući predstojeće izbore u Beogradu, Jeremić je kazao da je stav Narodne stranke da je potreban viši stepen zajedništva opozicije.
"Što je širi front, to je bolje", kazao je Jeremć i dodao da će se tek utvrditi koliko aktera je spremno za to. Predsednik Narodne stranke je ocenio da u Beogradu postoji kapacitet za promene i da bi bila greška ako opozicija ne bi zajednički nastupila.

Izvor: Medija Centar, V. Milovančević / Beta

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić i Vladimir Todorić
Vladimir Todorić
Formiranje resornog odbora za pravosuđe Narodne stranke
Borivoje Borović i Vuk Jeremić
Borivoje Borović
Formiranje resornog odbora za pravosuđe Narodne stranke
Formiranje resornog odbora za pravosuđe Narodne stranke
Formiranje resornog odbora za pravosuđe Narodne stranke
Formiranje resornog odbora za pravosuđe Narodne stranke
Vladimir Gajić
Borivoje Borović, Vuk Jeremić i Vladimir Todorić
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj