Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Građani o srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj bezbednosnoj saradnji

Četvrtak, 31/10/2013, 10:00, I sprat

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografijePogledajte video snimak
Građani o srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj bezbednosnoj saradnji

Istraživanje „Građani o srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj bezbednosnoj saradnji“ u okviru Foruma za bezbednosna istraživanja Beograd-Priština-Tirana

Najnoviji rezultati istraživanja javnog mnjenja o Briselskom dijalogu, budućnosti odnosa u trouglu Beograd-Priština-Tirana i ljudskoj bezbednosti u svakoj od ove tri zajednice tema su konferencije koju organizuje Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) u saradnji sa Kosovskim centrom za bezbednosne studije iz Prištine (KCSS) i Institutom za demokratiju i posredovanje iz Tirane (IDM).

Istraživanje je sprovedeno na osnovu istog upitnika za sve tri zajednice i anketom kojom je tokom prve tri nedelje oktobra obuhvaćen reprezentativan uzorak građana i građanki. U Srbiji (bez Kosova i Metohije) anketirano je 1.200 građana i građanki, starijih od 18 godina, a urađen je i poduzorak od 200 ispitanika na jugu Srbije - u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, u kojima žive srpski građani albanske nacionalnosti. Na Kosovu je ispitivanjem obuhvaćeno 1.040 građana i građanki i 80 predstavnika Srba na teritoriji Kosova, a u Albaniji 1.100 građana i građanki.

Svi stavovi i mišljenja izražena tokom Forumа predstavljaju lične stаvove govornika i nužno ne odražavaju stavove orgаnizаcija, vlаdа i drugih interesnih grupа. Podrškа Ministаrstvа spoljnih poslovа Kraljevine Norveške ne utiče nа ishod istrаživаnjа i inicijаtive jаvnog zаgovаrаnjа.

Konferencija za novinare
Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP)

Uvodna reč:

 • Miroslav Hadžić‚ predsednik Upravnog odbora BCBP
 • Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji, uz čiju podršku je regionalna saradnja i istraživanje omogućeno

Govore:

 • Sonja Stojanović Gajić, direktorka, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beograd
 • Florian Ćehaja, izvršni direktor, Kosovski centar za bezbednosne studije, Priština
 • Arjan Dirmiši, rukovodilac odeljenja za evropska i bezbednosna istraživanja, Institut za demokratiju i posredovanje, Tirana
 • Isidora Stakić, istraživačica BCBP - Sličnosti i razlike u stavovima o ličnoj bezbednosti stanovnika Srbije, Kosova i Albanije

Forum za bezbednosna istraživanja Beograd-Priština-Tirana je zajednički projekat tri nezavisna istraživačka centra iz Beograda (BCBP), Prištine (KCSS) i Tirane (IDM), specijalizovana za istraživanje bezbednosnih pitanja. Cilj inicijative je da na osnovu istraživanja podstakne nezavisne istraživačke centre, akademsku zajednicu, političare i medije da diskutuju o mogućim načinima za unapređenje odnosa između Srbije, Kosova i Albanije.

Pozivno pismo (pdf)

Simultani prevod

Izveštaj

 • Snimak konferencije na MC Web televiziji
 • DRUGA STRANA VIŠE DOBILA
  Sonja Stojanovich Gajich iz BCBP je rekla da je većina ispitanika u Srbiji rekla da su za nastavak dijaloga, ali da je ona druga strana bolje prošla.
  Ispitanici smatraju da političari snose najveću odgovornost za poboljšavanje ili pogoršavanje odnosa Srba i Albanaca, a da nešto manju odgovornost snose kriminalci i međunarodna zajednica, rekla je ona, dodajući da većina ispitanika ne očekuje eskalciju nasilja između zajednica, niti su spremni da se uključe u moguće sukobe.
  Najviše ispitanika koji se protive dijalogu su pristalice Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke, a među njima je najviše mladih ljudi, rekla je ona. Najveću podršku dijalogu su dali stariji i bolje obrazovani ispitanici.
  Više od polovine Albanaca i više od trećine Srba na Kosovu smatraju da dijalog treba nastaviti, izjavio je Florijan Ćehaja iz KCSS i dodao da 67 ispitanika u obe zajednice ne očekuju eskalaciju nasilja.
  Više od polovine Albanaca ne želi da živi pored Srba, a 74 odsto Srba ne želi da živi pored Albanaca, rekao je on, uz napomenu da većina Albanaca koji bi živeli pored Srba žive u delovima Kosova koja su pre rata bila mešane sredine. Prema njegovim rečima, 59 odsto ispitanih Albanaca smatra da će dijalog poboljšati odnose, dok 60 odsto Srba smatra da neće, a i jedni i drugi misle da je druga strana dobila više od dijaloga.
  Kompletno saopštenje (pdf)
 

Video

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Miroslav Hadžić
Nils Ragnar Kamsvag
Građani o srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj bezbednosnoj saradnji
Isidora Stakić
Građani o srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj bezbednosnoj saradnji
Građani o srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj bezbednosnoj saradnji
Građani o srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj bezbednosnoj saradnji
Građani o srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj bezbednosnoj saradnji
Sonja Stojanović Gajić
Građani o srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj bezbednosnoj saradnji
Arjan Dirmiši
Florian Ćehaja
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj