Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Helsinški bilten br. 86

Kandidatura: otvaranje perspektive

Dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU označava kraj jedne epohe koju je obeležila anahrona politika koja je Srbiju dovela u izolaciju i istorijski ćorsokak. Kandidatura je značajan politički signal, kao i korak koji je neophodan na putu ka pristupanju najznačajnijoj evropskoj integraciji. To će bitno uticati i na njenu međunarodnu poziciju, a posebno će biti dobar signal stranim investitorima koji su, u poslednje dve godine takoreći nestali iz Srbije.

Pokazalo se da je nemačko osujećivanje kandidature 9. decembra 2011, urodilo plodom, jer tek od tada Beograd počinje ozbiljnije da učestvuje u dijalogu sa Prištinom i da ispunjava kriterije koje je pred njega postavila EU, pre svega one koji se odnose na Kosovo.

Sporazumom o regionalnom predstavljanju Kosova (uz diskretno uklanjanje poslednjih barikada sa graničnih prelaza) Srbija je, praktično u poslednjem trenutku obezbedila status kandidata. Uz diplomatski pritisak ključnih međunarodnih aktera – Brisela, Vašingtona i Berlina – Srbija je je prelomila svoju ključnu dilemu o tome gde pripada i opredelila se za evropske integracije.

Pogledajte kompletno izdanje Helsinški bilten br.86 (pdf)

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u