Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

HTELI DA OTMU 23.200.000€

Izvor: Informer, 15.01.2015; Strana: 2

0 komentara      Ostavite komentar

MEDIJSKA MAFIJA ZA RAČUN BRISELA REKETIRA PO SRBIJI

Balkanska istraživačka mreža (BIRN), koju Evropska unija finansira desetinama hiljada evra donacija da bi se u Srbiji bavila „istraživačkim novinarstvom“, pokušala je da u ime i za račun Brisela reketira našu državu i građanima Srbije iz džepa bukvalno otme 22,3 miliona evra!
Konkretno: BIRN je krajem prošle nedelje optužio Vladu i EPS za korupciju i kriminal jer su posao ispumpavanja vode iz poplavljenog kopa „Tamnava“ tenderom dodelili „neiskusnoj“ domaćoj firmi „Energotehnika“ umesto „izuzetno stručnoj“ nemačko-holandskoj kompaniji KSB. Istraživači BIRN su, međutim, namerno izostavili podatak da je firma iz EU za posao na kopu „Tamnava“ tražila skoro tri puta više para! Dok je srpska firma dobila posao za 10,4 miliona, stranci su tražili celih 33,6 miliona evra. Dakle, čak 23,2 miliona više!
Izmislili pljačku
Informer je došao do tenderske dokumentacije iz koje se vidi da je konzorcijum firmi „Energotehnika“ i „Južna Bačka“ za isušivanje kopa tražio 0,13 evra po kubnom metru vode, dok je kompanija KSB za isti posao tražila čak 0,42 evra. Budući da je tenderom definisano da treba ispumpati minimum 80 miliona kubnih metara vode, cena radova domaće firme je 10,4, a „stručnih Evropljana“ čak 33,6 miliona evra.
Osim razlike u ceni, domaće firme ponudile su i mnogo bolji rok za završetak posla. Dok srpski konzorcijum garantuje da će posao biti gotov za 90 dana, holandsko-nemački KSB dao je rok od 103 dana (vidite okvir).
Sve ove podatke je, inače, potvrdila i Svetska banka, koja je finansirala posao na „Tamnavi“, a falsifikat BIRN morao je da prizna i sam šef Misije EU u Srbiji Majkl Devenport. On se na sastanku sa premijerom Vučićem ogradio od pisanja ‘birnovaca’, tvrdeći da EU njih plaća, ali nema nikakve veze sa njihovom uređivačkom politikom!?! Ipak, šef BIRN novinar Slobodan Georgiev umesto da se izvini zbog laži nastavlja da napada Vladu zbog cenzure i tvrdi da je žrtva progona vlasti!?!
Sagovornici Informera kažu da svi ovi podaci ukazuju na to da se država rukovodila cenom i rokovima, a ne nekakvim „pljačkaškim kombinacijama“. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić tvrdi da je tekst BIRN u ključnim tačkama netačan.
- Sve je urađeno po propisima i u saradnji sa Svetskom bankom. Država i EPS su se ponašali apsolutno odgovorno. Na ovom poslu uštedeli su 23 miliona evra - ističe Antić.
Ostaju pri svom
I direktor EPS Aleksandar Obradović podvlači da je Vlada izabrala najpovoljniju opciju.
- Svi ostali ponuđači bili su znatno skuplji i nudili su mnogo duži rok - uverava Obradović.
Iako je dokazano da je afera isfabrikovana, nijedno „nezavisno“ novinarsko udruženje nije reagovalo! Ispada, dakle, da su „istraživači“ BIRN i zvaničnici EU - iako uhvaćeni u masnoj laži - i dalje ugledni novinari i diplomate (?!?).

EKIPA INFORMERA

Antrfile:
LJILJANA SMAJLOVIĆ
PREDSEDNICA UNS
Postoji milion načina da novinar napravi grešku, ali samo jedan dobar da je ispravi - da to prizna i izvini se ako je nekoga oštetio.


Autor: NN

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.