Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Kadiš za Lotiku

Petak, 15/11/2019, 13:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pogledajte fotografije
Kadiš za Lotiku

Konferencija za štampu povodom početka snimanja filma "Kadiš za Lotiku"

Pre 58 godina književnik Ivo Andrić je postao prvi Jugosloven koji je dobio Nobelovu nagradu. Roman "Na Drini ćuprija" tada je ušao u svetsku baštinu, a junaci ove knjige neizostavni su deo kulturnog nasleđa jugoistočne Evrope.

Rediteljka Irena Škorić i scenaristkinja Jelena Đurović (potomkinja junakinje romana, Lotike Cilermajer) govoriće o projektu dugometražnog dokumentarno-igranog filma "Kadiš za Lotiku", a koji je inspirisan romanom Ive Andrića i životom fascinatne junakinje Lotike.

Ovom prilikom će biti prikazan i ekskluzivni četvorominutni trejler.


O LOTIKI

Lotika Cilermajer (Lotika Zellermeier; 1860, Krakov — 1938, Višegrad) je bila najstarija od tri sestre Cilermajer koje su se krajem 19. veka doselile u tadašnju austrougarsku provinciju Bosnu i Hercegovinu iz Krakova u Poljskoj. Lotika je bila etalon moderne žene početka dvadesetog veka i može se reći da je njen život pratio sva načela savremenog feminizma.

Dolazak Lotike i njenih sestara nije "trbuhom za kruhom", one su preduzetnice, vođene su informacijama o tome da je ovaj deo Evrope nedovoljno razvijen i da je tu moguće napraviti profit. Njen zet Adolf Caler je bio vlasnik hotela "Zur Brucke" ali ga je Lotika vodila, pa je u Višegradu bio poznat i kao "Lotikin hotel". Ona je bila matrona, donosila krupne odluke, brinula se o biznisu i porodici ali i o pravcu koji će se zauzeti po pitanju nekih stvari koje se tiču njihovog jevrejskog habitusa. Iako nije bila prelepa kao njene sestre, a bila je i starija, svojom je prodornošću i modernošću osvajala muškarce u višegradskoj kasabi. Bila je udovica, zna se da se nije preudala, a o njenim ljubavnim aferama nemamo podatke. Uživala je u muškom društvu dvojako – i kao zavodnica i kao afirmisana poslovna žena. Ono što je rediteljku Irenu Škorić motivisalo da se uključi u ovaj projekat je Lotikina životna priča koja je puna obrta, uspona i padova ali i izvanredna emancipovanost. Lotika je u svoje vreme rušila rodne uloge koje čine tradicionalno društvo, bila je snažna, samosvesna i samostalna.

Iako je "Na Drini Ćuprija" deo svake školske lektire u bivšoj Jugoslaviji a "Lotikin monolog" jedan od istaknutijih delova knjige pa i pozorišnih predstava-adaptacija, ova tema do sad nije nikad bila dotaknuta u regionalnoj kinematografiji.


O FILMU

Film će se kroz tok života Ive Andrića, tadašnjih prilika u Višegradu, Lotikinog životnog i poslovnog puta, istorijata Jevreja na Balkanu ali i savremenim naporima da se ta istorija sačuva od zaboravagovoriti i o onome što zapravo čini blagoslov i prokletstvo bivše Jugoslavije. Cilermajer je došla iz Poljske u Bosnu, a o njoj je pisao Ivo Andrić - umetnik koji je rođen u Travniku, po ocu je bio hrvatskog a po majci srpskog porekla. Svoja najvažnija dela napisao je inspirisan prilikama u Bosni i Hercegovinu a bio je ambasador i laureat Jugoslavije.

Junakinja filma je sahranjena u Okolištima kod Višegrada, a to groblje je danas napušteno. Lotikin grob obeležava mala, ruinirana ploča na kojoj je jedva čitljivo njeno ime. Umrla je 1938, i sahranjena je bez prisustva porodice, koja je već bila u zbegovima zbog nastupajućeg rata i Holokausta.

Potomci sestara Cilermajer su inicijatori projekta izgradnju dostojnog nadgrobnog spomenika i organizaciju tradicionalne jevrejske sahrane, uz izgovaranje kadiša (molitve za mrtve) za Lotiku. Ovo bi trebalo biti i finale filma.


Kao što je Lotika bila most između Austrougarske i Balkana, kao što je ćuprijabila višeznačan most, tako će i ovaj kadiš biti most između Jevreja svih republika koje su odredile Andrića kao pisca. Lokacije snimanja filma će biti: Višegrad, Travnik, Sarajevo (BiH), Zagreb (Hrvatska), Beograd (Srbija), Beč (Austrija), Tarnov, Krakov (Poljska), Budimpešta (Mađarska), Tel Aviv, Jerusalim (Izrael).


Producenti projekta "Kadiš za Lotiku": Atalanta – Palić, Oktobar film – Beograd, Artizana Film - Zagreb

Partner projekta: OJC - SEE

Govore:

  • Irena Škorić, rediteljka

  • Jelena Đurović, scenaristkinja

O AUTORKAMA:


Irena Škorić

- Diplomirala je i magistrirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Za vreme studija nagrađena je Rektorovom nagradom za film „Rastanak“

- Doktorirala je umetničke studije u dramskim i audiovizuelnim umetnostima na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

- Od 1998. godine do danas snimila je značajan broj (preko 30) kratkometražnih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, četiri dugometražna dokumentarna filma i jedan dugometražni igrani film "7SeX7", za koje je osvojila oko 60 nagrada

- Njen posljednji dugometražni film Neželjena baštinasvoju svetsku premijeru imao je na Sarajevo film festivalu, a srpsku na Beldocs-u. Do sad je osvojio šest nagrada za najbolji dokumentarni film na filmskim festivalima u Štokholmu, Italiji, Crnoj Gori i SAD

www.irenaskoric.com


Jelena Đurović


  • Diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek Pozorišna i radio produkcija

  • Urednica portala za kulturu, filmsku i televizijsku kritiku AGITPOP www.agitpop.me

  • Autorka dva romana

  • Predsednica borda regionalnog NVO "Organizacija za jevrejsku kooperaciju"

  • Čukununuka Lotikine rođene sestre Adele Cilermajer i predstavnica potomaka porodica Cilermajer, Caler i Šperling u ovom projektu.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Jelena_Đurović


Za dodatne informacije o projektu možete se obratiti na email irena.skoric@gmail.com ili jelena.djurovic@gmail.comkao i na broj telefona 063639642 (iz inostranstva 38163639642)


Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Jelena Đurović
Kadiš za Lotiku
Kadiš za Lotiku
Kadiš za Lotiku
Irena Škorić
Kadiš za Lotiku
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj