Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Kleut: Novinarstvo mora da osluškuje i publiku, inače će biti progutano lažnim vestima

Izvor: Cenzolovka, 10.09.2019.

0 komentara      Ostavite komentar
Autor:Zoran Strika

Ukoliko novinarstvo ne shvati da mu je danas zadatak da osluškuje svoju publiku i da joj odgovara, onda će biti progutano lažnim vestima i dezinformacijama, kaže dr Jelena Kleut, docentkinja na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu danas je počela Međunarodna škola „Nove tehnologije i nove odgovornosti“, koja je okupila 30 studenata sa 13 univerziteta iz 10 zemalja. Kroz predavanja, radionice, panele, tribine, budući novinari se pripremaju za rad u digitalnom okruženju, ali se osim ukazivanja na prednosti novih tehnologija, akcenat stavlja i na veliku odgovornost koju novinari kao glas javnosti imaju.

Malo medija radi sa svojom publikom

Odgovornost za sobom povlači i konstantno preispitivanje, od samog načina na koji mediji funkcionišu do toga kakva im je komunikacija sa sopstvenom publikom. Prema rečima Jelene Kleut, potrebno je da se govori o preispitivanju publike, same profesije, kao i tržišta na kom mediji posluju.

Jelena Kleut poručuje da je preispitivanje među medijima u Srbiji najmanje prisutno onda kada se preispituje odnos prema publici.

„Neki mediji poštuju etičke standarde, neki ne, neki su digitalno vrlo aktivni, neki ne, ali ono što deli medije u Srbiji jeste odnos prema profesionalnim standardima u novinarstvu. Što se tiče odnosa prema publici, čini mi se da je jako mali broj medija shvatio da mora da radi planirano, strateški i sistematično sa svojom publikom“, objašnjava ova docentkinja.

Ona dodaje i da komunikacija sa publikom nisu samo ad hoc kampanje i pojedinačni pozivi da im se pošalju fotografije sa događaja, ali podrazumeva i to.

„Potrebno je postojanje jedne celovite, kompletne strategije komuniciranja sa publikom. Meni je jasno da to predstavlja jedan izazov za novinarstvo, jer je ono najvećim delom naviklo da vodi monolog i da podučava, a sada mora malo više da osluškuje, da odgovara i da objašnjava svojim čitaocima, slušaocima i gledaocima ono što pre možda nije moralo. Ukoliko novinarstvo ne shvati da mu je danas i to zadatak, onda će biti progutano lažnim vestima i dezinformacijama“, smatra Jelena Kleut.

Novi načini građenja odnosa s publikom

Način na koji se komunicira sa publikom, poručuje Jelena Kleut, jeste nova odgovornost za novinare koji su pod budnim okom javnosti 24 sata dnevno. Ujedno, publika od novinara traži veće angažovanje.

„U ovim nestalnim vremenima, u kojima smo sumnjičavi prema svemu, novinari su ti koji moraju da pronađu nove načine da izgrade odnos poverenja sa svojom publikom“, zaključuje docentkinja Kleut.

Međunarodna škola organizuje se od 9. do 15. septembra na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U tom periodu, u subotu, 14. septembra, biće organizovan i Šesti međunarodni festival studenata „On the record“.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.