Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

KO SU VLASNICI ŠTAMPANIH MEDIJA

Izvor: Blic, 25.06.2011; Strana: 12

0 komentara      Ostavite komentar

KO POSEDUJE SRBIJU?

U Srbiji izlazi 579 novinskih izdanja, vlasnici 324 izdavačke kuće

Većina novina je u privatnom vlasništvu, ali država se još nije odrekla svog udela u dva velika dnevna lista - “Politici” i “Novostima”

BRANISLAV GRKOVIĆ

U Srbiji izlazi 579 novinskih izdanja, koja objavljuju 324 izdavačke kuće. Međutim, može se reći da je vlasništvo nad mnogim štampanim medijima koji se distribuiraju u celoj Srbiji nije dovoljno transparentna. Uz sve to ni država još nije izašla iz velikih dnevnih listova - “Politike” i “Novosti”.
“Večernje novosti” su jedan od primera kojima se javnost dugo bavila, a biznismen Milan Beko je tek nedavno javno priznao da su te novine u njegovom vlasništvu. Beko je rekao da je u taj posao ušao jer je nemački koncern NjAZ tražio domaćeg partnera. Međutim, Beko je kasnije taj dnevnik nije prodao “Vacu”, iako priznaje da su njegove kompanije dobile 24 miliona evra za kupovinu “Novosti”. “Vac”, koji je dao novac, i dalje potražuje vlasništvo u “Novostima”, i taj spor je sada pred Komisijom za zaštitu konkurencije, koja će do sredine jula odlučiti da li će austrijskom “Ost holdingu”, koji je u vlasništvu “Vaca”, odobriti preuzimanje 62,4 odsto akcija kompanije “Novosti”. “Blic”, “Alo” i besplatni list “24 sata” u stoprocentnom su vlasništvu “Ringier Adžel Springera”, zajedničkog preduzeća koje su osnovale švajcarska firma “Ringier”, izdavač “Blika”, i nemačka kuća “Adžel Springer”, čije je najpoznatije izdanje nemački tabloid “Bild”. U vlasništvu iste kompanije su i nedeljnici “Žena”, “Puls”, NIN i “Auto Bild”. Pre ulaska “Adžel Springera”, sva izdanja sem “Auto Bilda” bila su u vlasništvu švajcarskog “Ringiera”, koji je vlasništvo nad “Blicom” preuzeo 2004. od nemačkog izdavača “Gruner i Jar”, a kasnije razvijao ili kupio ostale brendove.
List “Pres” su osnovali novinari i urednici tog lista, a zvanično se polovina vlasništva vodi na kiparsku firmu “Amber Press Limited”. U vezu sa “Presom” su se ranije dovodili biznismen Miroslav Mišković i Milka Forcan, a spekuliše se da određen udeo u tom listu ima gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, međutim nepoznato je o kolikom udelu je reč.
Drugi političar čije se ime vezuje za vlasništvo u medijima jeste potpredsednik Vlade Božidar Đelić, čija je firma većinski vlasnik nedeljnika “Ekonomist”, ali je on upravljačka prava preneo kad je stupio na dužnost.
Za list “Pravda” se vezivala Srpska napredna stranka, budući da je prvi vlasnik tih novina, estradni menadžer Saša Mirković, sada član te stranke. Mirković je novine prodao, ali se one i dalje vezuju za naprednjake. Vlasništvo u listu “Kurir” Radisav Rodić je preneo na svog sina Aleksandra. Mnogi su primetili da se od hapšenja Rodića uređivačka politika “Kurira”, u međuvremenu prilično promenila.
Odnedavno je jedan važan biznismen odlučio da uloži u medije. Iako se u zvaničnim dokumentima ne vodi kao vlasnik “Novog magazina”, zna se da je za njegovo osnivanje i izdavanje pare dao Miroslav Bogićević, vlasnik koncerna “Farmakom”.
Biznismen koji je već niz godina u medijskoj sferi, jeste bivši novinar Robert Čoban, koji je sa Veliborom Đurovićem vlasnik “Color media internacional”, koji trenutno ima čak 60 različitih izdanja, od kojih je najpoznatiji tabloid “Svet”. I u štampanim medijima država je prisutna kao vlasnik. Osim u „Večernjim novostima“ gde je manjinski vlasnik, ona sa nemačkim „Vacom“ deli vlasništvo nad „Politikom“. Sa ovom kompanijom država deli vlasništvo i nad novosadskim „Dnevnikom“.

Antrfile:
VLASNICI ŠTAMPANIH MEDIJA

POLITIKA Po 50 odstao vlasništava nad najstarijim dnevnim listom na Balkanu imaju država Srbija preko svog preduzeća Politika AD i nemački WAC preko svoje austrijske firme “Ost holding OMBH”. “Vac” je u Politiku ušao posle demokratskih promena u Srbiji, ali je nedavno najavio povlačenje svog kapitala. Vlasnici Politike AD koja objavljuje časpise Bazar, Iva, Ilustrovana politika, Politikin zabavnik su Republika Srbija, Akcionarski fond, a vlasništvi od 12,12 odsto ima i Elektroprivreda Srbije. VLASNIČKA STRUKTURA: POLITIKA NOVINE I MAGAZINI
-Politika AD 50%
-Ost holding OMBH – Austrija 50% (WAC) VLASNIK POLITIKE AD
-Republika Srbija 31,06 %
-Akcionarski fond 21,45 %
-EPS 12,12 % VEČERNJE NOVOSTI Većinsko vlasništvo preko svoje tri firme Trimadž Investmen, Ardos holding GMBH i Karamat holding LTD ima biznismen Milan Beko. Republika Srbija se u Večernjim novostima pojavljuje se kao vlasnik i to 29,51 odsto akcija. Beko je do vlasništva nad Novostima došao 2006. godine kad su mu akcije prodali mali akcionari. U to vreme se nije znalo da Beko stoji iza ovih firmi, a kasnije je rekao da je akcije kupovao u nameri da ih proda WAC-u. I dalje traje spor pred Komisijom za zaštitu konkurencije, koji je pokrenuo “Vac”, zahtevajući 62,4 odsto akcija “Novosti” VLASNIČKA STRUKTURA:
-Republika Srbija 29,51
-Trimadž Investmen GMBH 24,99
-Ardos holding GMBH 24,89
-Karamat holding LTD 12,89 BLIC Najtiražniji dnevni list je u vlasništvu multinacionalne kompanija Ringier Aksel Špringer koju su, sa učešćem od po 50 odsto, napravili švajcarska kompanija “Ringier” i nemački “Aksel Špringer”. Ringier je u Srbiji prisutan od 2004. godine kad je preuzeo dnevni list “Blic”. Danas u Srbiji objavljuju još i 24 sata, NIN, Puls, Ženu, Alo i Auto Bild. Vlasnici su i sajtova pod navedenim brendovima, kao i sajtova superoodmor. rs i nonstopsop.rs. Inače švajcarska porodica Ringier se već 178 godina bavi izdavaštvom. “Aksel Špringer” je osnovan 1946. godine. VLASNIČKA STRUKTURA:
-Ringiera Aksel Špringer 100% PRESS Dnevni list “Press” nastao je 2006. godine kad je grupa novinara na čelu sa Đokom Kesićem, Draganom Vučićevićem i Svetomirom Marijanovićem napustila “Kurir”. “Press” Prema zvaničnim podacima polovinu valsništva nad Pressom ima kiparska firma AMBER PRESS LIMITID, zatim MediaVodž, Biljana Kralj doskorašnji čelni ljudi Pressa Đoko Kesić, Draga Vučićević i Svetomir Marijanović. Prema nezvaničnim informacijama, udeo u Pressu ima i gradonačelnik Dragan Đilas. VLASNIČKA STRUKTURA: PRESS DNEVNE NOVINE Vlasnik je Press publishing group štamparija, ona je u vlasništvu Press publishing group, a vlanici Press publishing group su:
-AMBER PRESS LIMITID Kipar 50%
-MediaVodž 10% (vlasnik je Saša Petrvić)
-Đoko Kesić 6% -Dragan Vučićević 6 %
-Svetomir Marijanović 6 %
-Biljana Kralj 22 %
KURIR Vlasnik Kurira je Aleksandar Rodić, sin Radisava Rodića koji ga je i osnovao. Aleksandar je na čelo Kurira došao nakon hapšenja njegovog oca zbog zloupotrebe službenog položaja. Radisav Rodić se sumnjiči da je lažnom dokumentacijom podigao kredit od Komercijalne banke u iznosu od oko 22 miliona dinara. Rodić je osim Kurira bio vlasnik i Glasa javnosti (sada ima samo internet izdanje) i nedeljnika Grom, nekoliko preduzeća i kafane „Svrati, bato“. VLASNIČKA STRUKTURA:
-Aleksandar Rodić 100% DNEVNIK Dnevnik je još jedan list u kojem država Srbija sa nemačkim “Vacom” deli vlasništvo s tim što je ovde država manjinski vlasnik. Ona preko kompanije Dnevnik holding ima 45 odsto vlasništva nad ovim dnevnim listom, a “Vac” 55 odsto, iz kojih takođe želi da izađe i vlasnička prava prepusti zaposlenima. VLASNIČKA STRUKTURA: - DNEVNIK VOJVODINA PRESS - Dnevni list Dnevnik
NjAZ MEDIA 55 %
Dnevnik holding 45 %
DNEVNIK HOLDING AD
Republika Srbija 76,16 %
Nacionalna Služba za zapošljavanje Beograd 18,52%
Dnevnik holding 5,32% DANAS Danas je nastao 1997. godine nakon gašenja Naše Borbe i pokrenuli su ga novinari koji su u njoj radili. Zvanična vlasnička struktura: DAN GRAF
Radomir Ličina 16,32%
Zdravko Huber 15,73%
Dušan Mitrović 18,18%
Sonja Jauković 5,08%
Ludnjik Njincenty Gadomski 5,08%
Gordana Logar 4,63%
Vesna Ninković 12,38%
Grujica Spasović 13,87%
Branislav Čanak 4,63%
Rade Radovanović 4,03% NOVI MAGAZIN Novi magazin je najnovije izdanje na srpskom tržištu. Prvi broj je izašao početkom maja ove godine. Osnivač je Nadežda Gaće, novinarka i bivša predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije u dva mandata. Novac za osnivanje dao je Miroslav Bogićević, vlasnik Farmakoma u čijem je sastavu i Šabačka mlekara. Bogićević je svojevremeno vodio intezivne pregovore o kupovini NIN-a, ali u tome nije uspeo. VLASNIČKA STRUKTURA
Nadežda Gaće 100%

VREME Prvi privatni nedeljnik kod nas nastao 1990. godine. Osnovala ga je grupa novinara koja je tada napustila NIN i advokat Srđa Popović (advokat porodice Zorana Đinđića). Kasnije je Popović vlasništvo preneo na svog sina, da bi na kraju Vreme prešlo u vlasništvo novinara. Neki su i dalje u Vremenu. VLASNIČKA STRUKTURA:
Aleksandar Ćirić 6,66%
Miloš Vasić 10%
Damir Kalember 5.04%
Porodica Stojana Cerovića 11,66%
Goranka Matić 10%
Porodica Draška Gagovića 5%
Nenad Stefanović 6,66%
Dragoljub Žarković 19,99%
Roksanda Ničić 10%
STORY, ELLE Adria Media Serbia je vlasništvo Adria Media Holding Gmbh (Austrija) i Styria Media Group AG (Austrija). Austrijska izdavačka kuća Adria Media Holding GmbH osnovana 2006. kao zajedničko ulaganje Sanoma Magazines International i Gruner i Jahr. Osim u Srbiji gde posluje preko Adria Media Srbija, ima svoje ogranke i u Sloveniji (Adria Media Ljubljana) i Hrvatskoj (Adria Media doo Zagreb). Stiria Medien, austrijski izdavač, u drži 10 odsto udela Adria Media Srbija. U Srbiji još objavljuju i Elle, Lisa, National Geographic Srbija, Men’s health... VLASNIČKA STRUKTURA - STYRIA MEDIA INTERNATIONAL AG Austrija 10%
ADRIA MEDIA HOLDING GMBH
STATUS Magazin Status je nedavno objavio 100. broj. Osnovao ga je novinar Slaviša Lekić. Magazin nema ujednačen tempo izlaženja. VLASNIČKA STRUKTURA - Slaviša Lekić 100%

SVET Svet i još 59 raznih izdanja vlasništvo su Color Media Internacional. Vlasništvo nad ovom kompanijom dele Robert Čoban i Velibor Đurović. Čoban je bio dopisnik “Večernjih novosti”, zagrebačke “Arene” i sarajevskih “Naših dana”. Glavni urednik magazina “Sve” od 1993. do 2005. Danas je predsednik kompanije. Đurović je sa Čobanom pokrenuo studentski list „Indedž“ 1992. godine, a kad su zbog političke nepodobnosti isterani iz njega, pokrenuli su “Nezavinis Indeks”. VLASNIČKA STRUKTURA: COLOR MEDIA INTERNACIONAL - Robert Čoban 50% - Velibor Đurović 50%
PRAVDA Od samog početka dnevni list Pravda je uređivačkom politikom bio vezan za SRS i SNS, a njihov osnivač i prvi vlasnik je estradni menadžer Saša Mirković je član SNS. U prvo fazi bila je orjentisana na Srpsku radiklanu stranku. Nakon raskola uređuvačka politika je okrenuta ka Srpskoj napredonoj stranci. VLASNIČKA STRUKTURA: - Nikola Petrović 5 % - Nemanja Stefanović 48 % - Jugoslav Petković 47 %
EKONOMIST MAGAZIN Kao vlasnik nedeljnika Ekonomist magazin navodi se firma registrovana u Americi, međutim za se da je vlasnik te firme Božidar Đelić, aktuelni potpredsedink Vlade Srbije, kji je preneo upravljačka prava. U vlasništvu ove kuće su i časopisi Bankar i Preduzeće. Takođe deo vlasništva imaju i novinari koji su nekad radili u Ekonomistu Biljana Stepanović Milošević (bila direktor) i Mijat Lakićević (bio glavni i odgovorni urednik). VLASNIČKA STRUKTURA:
-MEDIA INTERNATIONAL GROUP INC. SAD 89,66% - Biljana Stepanović Milošević 10 %
Mijat Lakićević 0,34%


Autor: BRANISLAV GRKOVIĆ

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.