Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata godišnjeg konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije

Sreda, 13/6/2018, 10:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata godišnjeg konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije

Asocijacija nezavisna kulturne scena Srbije Vas poziva na konferenciju za medije povodom objavljenih rezultata godišnjeg konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije koja će biti održana u Medija centru, Terazije 3, u sredu 13. juna u 10 časova.

Na konferenciji će predstaviti analizu ovogodišnjih rezultata konkursa Ministarstva kulture i informisanja u oblasti savremenog stvaralaštva, ukazujući na napretke koji su podstignuti u odnosu na prošlogodišnji konkurs, ali i na dalje prisutne nedostatke i probleme.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije najavljuje pokretanje javne kampanje sa svim zainteresovanim akterima za povećanje budžeta za kulturu i za rešavanje nagomilanih problema u kulturi koji su dovoljno dugo bili predmeti izneverenih obećanja, ignorisanja i stranačkog sitnog potkusurivanja.


Konferencija za novinare
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije

Učesnici konferencije su:

  • Predrag Cvetičanin
  • Luka Knežević Strika
  • Ksenija Đurović
  • Branka Ćurčić

Izveštaj

Kulturna pustoš – realnost Srbije?

Autor: Vojislav Milovančević, Medija centar

Država ne izdvaja dovoljno novca za kulturu i ukoliko se to ne promeni, Srbija će postati kulturno opustošena zemlja, ocenili su danas predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, na osnovu analize godišnjeg konkursa za finansiranje savremene umetnosti, koje je sprovelo Ministarstvo kulture i informisanja.

I pored brojnih nedostataka, kao što je dodeljivanje 41,17 odsto sredstava amaterskom stvaralaštvu, ovogodišnji konkurs je bolje realizovan, smatraju iz NKSS-a. Oni tvrde da je neophodno što pre otpočeti razgovore, kako bi se sredstva, koja se trenutno izdvajaju, povećala i kako bi kulturne organizacije mogle neometano da funkcionišu.
„Za razliku od Beogradskog konkursa, gde je 30 odsto sredstava dodeljeno sumnjivim organizacijama, ovde je to osujećeno zahvaljujući tome što je Ministarstvo tražilo kompletnu dokumentaciju iz APR-a. To nije razlog za slavlje, jer su u pitanju zakonske obaveze. Činjenica da je zakon, u ovom slučaju, ispoštovan, nije nešto što je za pohvalu, već bi trebalo da bude normalna pojava“, smatra Predrag Cvetičanin iz NKSS-a.
On je kazao da je dobro što su prvi put objavljeni podaci o tome ko su bili članovi komisije i koji su projkti odbijeni, a koji podržani. Prema njegovoj oceni, ono što nije dobro, jeste to što su rezultati kasnili mesec dana i što organizacijama, čiji su projekti podržani, nije ostavljeno dovoljno vremena za realizaciju njihovih projektnih ciljeva.
„Ovim konkursom su postavljeni standardi, ispod kojih se, nadam se, neće ići. Potrebno je i da lokalne samouprave slede ovaj primer“, kazao je Cvetičanin, ocenjujući kao alarmantnom situaciju u kojoj se nalazi srpska kultura.
„Budžet za kulturu Grada Zagreba je za 20 miliona veći od budžeta Republike Srbije. To pokazuje suštinski problem sa kojim se susreće kultura kod nas. Ako su u problemima oni koji dobijaju 70 odsto ukupnih sredstava, šta je sa onima koji dobijaju jedan ili dva procenta. Bez povećanja budžeta, i to značajnog, imaćemo ’kulturnu pustoš’ u Srbiji“, upozorava Cvetičanin.

Analizirajući rezultate konkursa i učešće projekata koji su se odnosili na savremeni ples, predstavnica NKSS-a, Ksenija Đurović, ističe kao ogroman nedostatak nepostajanje institucije koja bi regulisala interese ove plesne oblasti.
„Za savremeni ples ne postoji institucija koja bi akademski obrazovala ljude koji se njime bave. On nema instituciju koja se bavi produkcijom i interpretacijom. Celokupan razvoj ove oblasti prepušten je civilnom sektoru. Od 55 podržanih projekata na konkursu, 27 pripada folkloru. Ministarstvo kulture, zanimljivo, ima odvojen konkurs za nematerijalno kulturno nasleđe u šta spada i folklor. Jedan od mogućih razloga za ovakvu radikalnu podelu jeste taj što postojeća politika ulaganja u ples podrazumeva ignorisanje savremenih, kritičkih praksi“, smatra Đurovićeva.
Branka Ćurčić iz Nezavisne kulturne scene Novog Sada, ističe da se procedure, koje su ušle u zvanična dokumenta uprave za kulturu tog grada, ne poštuju. Ona smatra da je zabrinjavajući način na koji je realizovan ovogodišnji novosadski konkurs.
„Nemamo saznanja na koji način su komisije donosile odluke. To je vrlo upitno u Novom Sadu, koji nosi titulu Evropske prestonice kulture. Mi se suočavamo sa povlačenjem onih koji bi trebalo da budu nosioci procedura. Oni ih ne poštuju. Procedure će atrofirati, ukoliko se ne otvore iznova za sve aktere kulturnog života“, kazala Ćurčićeva, apelujući na člana gradskog veća za kulturu Novog Sada, Dalibora Rožića, da ne zanemaruje potrebe različitih kulturnih aktera u tom gradu i da Forum za kulturu vrati principima participativnosti i demokratičnosti.
„Kao inicijativa i kao asocijacija, radićemo na povećanju kapaciteta u toku sprovođenja konkursa, kako bi se, prilikom njihove realizacije, ostvarili minimalni standardni“, zaključuje ona.

„Postoji razlog i svrha zašto ulazimo u ovakve procese i analize. Trenutno delujemo u sredini koja nema definisanu kulturnu politiku. Iako nemamo direktnu komunikaciju sa Ministarstvom kulture i informisanja, deluje da su neke od naših sugestija prihvaćene. Što se vidi po načinu na koji je sproveden ovogodišnji konkurs. To nije nešto čime smo zadovoljni, ali je blizu one, nulte tačke, sa koje možemo da sagledavamo šta je potrebno da se uradi da bi postojanje kulture na nivou naših gradova i države bilo moguće“, rekao je Luka Knežević Strika, iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, najavljujući početak kampanje za povećanje budžetskih sredstava u ovoj oblasti.
„Ovogodišnji budžet je manji u odnosu na prošlu godinu. Da bi kultura uopšte mogla da živi, neophodna su daleko veća sredstva. Pozivamo sve zainteresovane aktere da se ukjuče u ovu inicijativu i da zajedno radimo na poboljšanju kulturne scene u Srbiji“, naveo je Knežević.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije postoji od 22. maja 2011. godine. Sebe opisuju kao saradničku platforma organizaciju, inicijativa i pojedinaca u oblasti kulture i umetnosti u Srbiji. A kako navode, njihovi ciljevi su razvoj inovativnih i kritičkih umetničkih praksi, decentralizacija kulture u Srbiji i uspostavljanje regionalne kulturne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Luka Knežević Strika
Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata godišnjeg konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije
Branka Ćurčić
Ksenija Đurović
Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata godišnjeg konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije
Predrag Cvetičanin
Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata godišnjeg konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije
Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata godišnjeg konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije
Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata godišnjeg konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj