Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda

Utorak, 14/5/2019, 12:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture i informisanja  Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda
Na konferenciji će predstaviti analizu ovogodišnjih rezultata konkursa Ministarstva kulture i informisanja u oblasti savremenog stvaralaštva, ukazujući na napredak u procedurama sprovođenja konkursa, ali i na probleme.

Rezultati konkursa za (su)finansiranje projekata u kulturi Sekretarijata za kulturu Grada Beograda za tekuću godinu ponovo ukazuju na produbljivanje zloupotreba, te će ANKSS prezentovati analizu koja je rađena na osnovu dostupnih informacija, jer rezultati konkursa nisu objavljeni u skladu s Uredbom i ne uključuju obavezne podatke.

Podsećaju da je Asocijacija tokom 2018. godine tražila informacije o sprovedenim projektima u vidu finansijskih i narativnih izveštaja na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, te da je Sekretarijat za kulturu tada prekršio Upravni postupak onemogućavajući uvid u dokumentaciju nakon što je on prvobitno bio odobren od strane bivše sekretarke Ivone Jevtić.

Kako bi se uslovi rada u kulturi i status kulture u društvu kontekstualizovali, Asocijacija će predstaviti i analizu budžeta za kulturu u zemljama regiona, te najaviti pokretanje javne kampanje sa svim zainteresovanim akterima za povećanje budžeta za kulturu i za rešavanje nagomilanih problema u kulturi.

Konferencija za novinare Nezavisne kulturne scene Srbije - NKSS

Prezentaciju možete preuzeti na ovom linku:

Izveštaj

Ministarstvo korak napred, grad dva koraka nazad - predstavljeni rezultati godišnjih konkursa za finansiranje savremene umetnosti

Autor: Vojsilav Milovančević, Medija centar

Ovogodišnji konkurs za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture predstavlja standard za ostatak državne uprave, dok je onaj u organizaciji grada Beograda, još uvek, mimo svih zakonskih procedura, ocenili su danas predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

„Ministarstvo je objavilo podatke za sve projekte, navedeno je koji su projekti prihvaćeni, a koji odbijeni, objavljena su imena članova komisije. Iako je to njihova zakonska obaveza, ovo je prvi put da je neki organ državne uprave postupio poštujući sve procedure“, kazao je Predrag Cvetičanin iz NKSS-a.
On je istakao da je ovogodišnji budžet Ministarstva, u odnosu na 2018. godinu, povećan za 16 miliona evra, te da je primetno da se veća količina novca izdvaja za međunarodnu saradnju, ali na uštrb savremenog stvaralaštva.
„Najviše projekata dobijaju nevladine organizacije i ustanove kulture, iako one imaju mnogo manje projekata“, ističe Cvetičanin, napominjući da je od 2.500 projekata, sredstva dobilo njih 824.

Iako saglasni u oceni da je ovogodišnji konkurs Ministarstva kulture veoma dobar, naročito kad se uporedi sa prethodnima, predstavnici NKSS-a ističu da postoji prostor za dodatno poboljšanje i otklanjanje određenih nedostataka.
„Nije dobro što još uvek prolaze projekti sumnjivih organizacija, iako se njihov broj znatno smanjio. Reč je organizacijama koje se osnovane neposredno pred, ili nakon otvaranja konkursa, a ima i onih koje su se samo prergistrovale kako bi konkurisale za sredstva“, objašnjava Cvetičanin i dodaje da je neophodno regulisati budžetsku liniju 481, kako se novac namenjen za obnovu manastira Hilandar, za održavanje dvorskog kompleksa na Dedinju, ili za Maticu Srpsku, ne bi tretirao kao dotacija navladinim organizacijama.

Prostora za poboljšanje, i te kako ima i u oblasti plesa, smatra Marijana Cvetković iz Nezavisne plesne scene, jer kako kaže ovaj segment kulture otkriva sve tenzije i probleme koji postoje.
„I ove i prethodne dve godine primećen je porast projekata koji se odnose na folklor. Nephodno je otpočeti dijalog sa Ministarstvom, kako bi se se ’raščistile’ određene terminologije. U oblast savremenog stvaralaštva ne bi trebalo da ide folklor, jer on pripada nematerijalnoj kulturnoj baštini“, opominje Cvetković, naglašavajući da ogroman problem predstavlja činjenica da folklor, koji Ministarstvo tretira kao savremeno stvaralaštvo odnosi 31 odsto sredstava namenjenih za ples, iako postoje sredstva namenjena za nematerijalnu kulturnu baštinu.
Ona je podsetila na debatu koju su nedavno, u medijima, imali ministar kulture, Vladan Vukosavljević i direktorka Beogradskog festivala igre, Aja Jung, rekavši da je dobro što je ministar veoma jasno označio o kakvom događaju je reč.
„U svom odgovoru, ministar je vrlo jasno izrekao ono što Nezavisna plesna scena govori godinama, a to je da je Beogradski festival igre privatna manifestacija, čiji prihodi idu u džep jedne osobe, a dobija najveća sredstva od svih događaja ovakve vrste u Srbiji“, rekla je Cvetković, napomenuvši da je Beogradski festival igre od Ministarstva dobijao 100 hiljada evra, a da pored toga sredstva za organizaciju dotiraju i drugi državni organi.
„Stoga je veoma važno otvoriti pitanje, kako je moguće da primat i prednost godinama ima jedan privatni plesni festival?“, zapitala se ona.

Primer dobre prakse, kako navode predstavnici NKSS-a, ni ove godine nije sledio Sekretarijat za kulturu grada Beograda, koji je još jednom sproveo konkurs mimo svih zakonskih obaveza i standarda. Nisu objavljena imena članova komisije, kao ni podaci o predlozima projekata koji su odbijeni, dok su sredstva dodeljena sumnjivim organizacijama veoma visoka.

„Konkurs grada Beograda je sproveden nezakonito, i naše organizacije razmatraju pravne korake, koje će preduzeti po ovom pitanju“, kazao je Luka Knežević – Strika iz NKSS-a, koji smatra da je izvršena direktna diskriminacija njihove asocijacije, jer, kako kaže, ne postoji drugo objašnjenje zbog čega njeni članovi imaju svega pet podržanih projekata, iako je reč o velikom broju organizacija koje su podnele projekte.
„Mi smo podneli zahtev za informaciju od javnog značaja, da bismo se upoznali sa načinom kako je sproveden konkurs, ali još uvek nismo dobili odgovor od Sekretarijata“, naglasio je Knežević.


Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Virdžinija Đeković
Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture i informisanja  Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda
Marijana Cvetković
Luka Knežević Strika
Predrag Cvetičanin
Predrag Cvetičanin
Marijana Cvetković
Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture i informisanja  Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda
Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture i informisanja  Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj