Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Kristijan Mekbrajd na 16. Pančevačkom Jazz Festivalu

Kristijan Mekbrajd, vrhunski kontrabasista, kompozitor, aranžer, predavač, selektor i menadžer, nastupiće sa svojim triom u okviru 16. Pančevačkog Jazz Festivala, koji će se održati u Kulturnom centru Pančeva 11. i 12. novembra.

Kristijan Mekbrajd Trio održaće koncert drugog festivalskog dana, 12. novembra, sa početkom u 20.30, a pored poznatog kontrabasiste, trio čine Kristijan Sends (klavir) i Julizis Ovens (bubnjevi).

Kristijan Mekbrajd već dvadeset godina predstavlja jedno od najznačajnijih imena u svetu džeza. Rođen u Filadelfiji, školovan na njujorškom Džulijardu, Mekbrajd je svirao sa najpoznatijim imenima džeza - Fredijem Habardom, Sonijem Rolinsom, Džej Džej Džonsonom, Čikom Korijom, Herbijem Henkokom i Petom Metinijem. U svetu R&B muzike dokazao se sjajnim aranžmanima za Ajzaka Hejsa, Čaku Kan, Natali Kol, Lejlu Hetvej, kao i za “kralja soula” Džejmsa Brauna. Sarađivao je sa Stingom, Karlijem Sajmonom, Donom Henlijem i Brusom Hornsbijem, sastavom Ruts, muzičarima D'Angelo i Kvin Latifa, legendom opere Ketlin Bitl, bas virtuozom Edgarom Mejerom, i sastavima kao što su Šangaj Kvartet i the Sonus Kvartet.

Proslavio se komponovanjem "The Movement, Revisited" svite u četiri stava posvećene najznačajnijim ljudima Pokreta za ljudska prava – Rozi Parks, Malkomu Eksu, Muhamedu Aliju i Martinu Luteru Kingu Džunioru.

Godine 2000. imenovan je za umetničkog dirktora festivala ”The Jazz Aspen Snowmass Summer Sessions”, a 2005. postavljen za kodirektora Nacionalnog džez muzeja u Harlemu. Iste godine imenovan je za drugog umetničkog direktora džeza Losanđeleske filharmonije.

Kompletnu biografiju Kristijana Mekbrajda i program 16. Pančevačkog Jazz Festivala možete pogledati na : www.kulturnicentarpanceva.rs/index.php?pid=10001.