Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

KVARTALNI MEDIJAMETAR

Četvrtak, 16/3/2017, 11:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
KVARTALNI MEDIJAMETAR


Analiza štampanih medija u Srbiji

Institut za javnu politiku, u saradnji sa Medijskim arhivom Ebart, početkom 2015. godine pokrenuo je naučno-istraživački projekat Medijametar, koji analizama vrednosnih stavova i analizama diskursa prati štampane medije u Srbiji.

Kvartalni Medijametar izlazi četiri puta godišnje. Sva izdanja Medijametra dostupna su u elektronskoj formi na internet stranici http://www.medijametar.rs/

Osmi broj Kvartalnog Medijametra obuhvata period oktobar – decembar 2016. i biće predstavljen u Medija centru u četvrtak 16. marta u 11:00 časova.

I u ovom broju obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo! i Informer. U diskurzivnoj analizi obuhvaćeni
su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi magazin, Nedeljnik i Pečat.

Na konferenciji za štampu biće predstavljeni metod, uzorak i rezultati istraživanja.Predstavljanje osmog broja publikacije
Instituta za javnu politiku u saradnji sa Medijskim arhivom Ebart

Učesnici konferencije:

  • Velimir Ćurgus Kazimir, Medijski arhiv Ebart, urednik izdanja
  • Doc. dr Isidora Jarić, docent na Univerzitetu u Beogradu, metodolog istraživanja
  • Danica Laban, medijska analitičarka, metodolog istraživanja
  • Doc. dr Dejan Vuk Stanković, docent na Univerzitetu u Beogradu, politički analitičar, autor diskurzivne analize


Za sve dodatne informacije možete se obratiti Institutu za javnu politiku:

Kontakt: Milana Brisić Tel: 011 2681 549 Mob:064 125 3040
e-mail:office.bg@publicpolicyinstitute.eu

Izveštaj


Medijametar: Vučić najzastupljeniji na naslovnim stranama dnevnika

(Beta) U poslednjem kvartalu 2016. godine na naslovnicama dnevnih listova najzastupljeniji akter bio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, a nastavlja se trend da broj negativnih tekstova o njemu premašuje broj pozitivnih, rečeno je danas na predstavljanju Kvartalnog medijametra.

Medijska analitičarka Danica Laban je predstavljajući osmi broj Kvartalnog Medijametra u Beogradu, kazala da je u periodu oktobar decembar prošle godine objavljeno ukupno 29 negativnih i 16 pozitivnih tekstova o Vučiću.

Ona je kazala da je najviše negativnih tekstova obajvljeno u listu Danas 23 i Blicu šest, dok je najviše pozitivnih tekstova objavljeno u Informeru šest, Politici četiri, po dva u Kuriru, Večernjim novostima i Alo.

Navela je da u tom periodu Vučić bio na 782 naslovne strane, predsednik Srbije Tomislav Nikolić na 316, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na 246 naslovnih strana, dok je najmanje naslovnih strana bilo posvećeno ministru bez portfelja Milanu Krkobabiću.

O predsedniku Srbije, kako je rekla, objavljeno je nešto više od 25 negativno konotiranih tekstova.

Govoreći o zastupljenosti opozicije na naslovnicama, Danica Laban je rekla da su u poslednjem kvartalu 2016. godine bili najzastupljeniji lider Srspke radikalne stranke Vojislav Šešelj, predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Njima je bilo posvećeno 1.225 tekstova, od čega je 91,18 odsto tekstova bilo neutralno.

Danica Laban je rekla da su akterima iz Crne Gore posvećena 224 teksta, uglavnom u neutralnom kontekstu, dok je akterima iz Hrvatske posvećeno 206 teksotva napisanih u negativnom kontekstu.

"Najprisutniji inostrani akter je (predsednik Rusije) Vladimir Putin sa 232 teksta od kojih je 16 pozitivnih i deset negativnih, a ukupni akteri iz Rusije i SAD su prisutni u skoro 1.500 tekstova", navela je ona i dodala da je povećan broj pisanja o akterima iz EU.

Ona je rekla da su o novom predsedniku SAD Donaldu Trampu najviše pisali listovi Politika i Informer, da je Saši Jankoviću kao zaštitniku graadjana bilo posvećeno 135 tekstova, da je povećan broj tekstova posvećenih privredi, kao i tekstova posvećenih društvenim akterima sa sudskim istražnim postupcima, ali i onih o ubistvu pevačice Jelene Marjanović.

Istakla je da je zabeležen veliki broj pojavljivanja raznih analitičara na naslovnim stranama, i to čak 661 takav primer.

"Broj neimenovanih izvora je u svim kvartalima jednak, četvrtina teksotva sadrži neimenovane izvore", rekal je ona.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da je u nedeljnicima dominantna karakteristika kritičkog diskursa i negativne opsesije Vučićem.

On je rekao da je pisanje nedeljnika mnogo više kritičko, nego amfirmativno, pri čemu treba razlikovati vrste kritike, zato što Vreme i NiN imaju "agresivno kritički odnos" prema vlasti, dok Nedeljnik i Novi magazin imaju "umereniji kritički odnos" prema vlasti, dok Pečat kritikuje vlast u meri u kojoj je proevropska i podržava u meri u kojoj je naklonjena Rusiji.

Osmi broj Kvartalnog Meidjametra obuhvatio je period oktobar decembar 2016. godine i tekstove sa naslovnih strana dnevnih listova Politika, Večernje novsoti, Blic, Danas, Kurir, Alo, Informer. Diskurzivnom analizom obuhvaćeni su nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat. Uzorak je činio 2.251 tekst sa naslovnica.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Velimir Ćurgus Kazimir
Velimir Ćurgus Kazimir
Isidora Jarić
Danica Laban
Dejan Vuk Stanković
KVARTALNI MEDIJAMETAR
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj