Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Ljudska prava u očima građana i građanki Srbije

Ponedeljak, 9/12/2019, 10:00, I sprat

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Ljudska prava u očima građana i građanki Srbije

Javni dijalog u organizaciji Beogradskog centra za ljudska prava


Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Beogradski centar za ljudska prava Vas poziva na konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja Ljudska prava u očima građana i građanki Srbije. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Timom UN za ljudska prava u Srbiji i Ipsos Strategic Marketingom.

Cilj istraživanja bio je da se povodom međunarodnog Dana ljudskih prava, ispitaju lični stavovi građana/ki iz cele Srbije o tome kakvo je, po njihovom mišljenju, stanje ljudskih prava u Srbiji, koliko su česte povrede ljudskih prava, kako razumeju i prihvataju institucije u zemlji, kao i koliko su građani Srbije svesni položaja najugroženiji društvenih grupa. Građani/ke su takođe ispitivani o tome kako vide nezavisnost medija, pravosuđa, te rad nevladinih i međunarodnih organizacija u Srbiji.

O rezultatima istraživanja javnog mnjenja govoriće:

  • Sonja Tošković, Beogradski centar za ljudska prava

  • Milan Marković, Tim UN za ljudska prava u Srbiji

  • Dušan Pokuševski, Beogradski centar za ljudska prava

  • Vladica Ilić, Beogradski centar za ljudska prava


Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite do petka, 6. decembra, putem elektronske pošte na bgcentar@bgcentar.org.rsili putem telefona na 011 308 53.Izveštaj

Autor : Beogradski centar za ljudska prava

Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji i Ipsos Strategic Marketingom sproveo je, povodom međunarodnog Dana ljudskih prava, istraživanje javnog mnjenja o stavovima i percepciji građana/ki o glavnim pitanjima ljudskih prava u Srbiji.

Istraživanje je dalo veoma upozoravajuće rezultate kada je u pitanju generalni utisak građana/ki o tome u kojoj meri se poštuju ljudska prava u zemlji, ali i kada je u pitanju stepen poznavanja sopstvenih prava kao i vidovima njihove zaštite.

Činjenica da 63% građana smatra da se, u većoj ili manjoj meri, ljudska prava ne poštuju mogući je pokazatelj da je Srbija zemlja u kojoj građani/ke percepiraju da su kršenja ljudskih prava česta pojava. Takođe, većina građana/ki smatra da upravo oni državni organi čija je osnovna nadležnost zaštita ljudskih prava, tužilaštvo i sudovi, u svom radu nisu samostalni i nezavisni i da postupci u kojima mogu da zaštite svoja prava traju neopravdano dugo. Time se gubi svrha zaštite prava i dovodi do nepoverenja građana u državne organe čija je osnovna nadležnost zaštita ljudskih prava.

U prilog tome da institucionalna zaštita i promocija ljudskih prava u očima građana/ki ne dopire do svih segmenata društva govori i podatak da čak 72% građana ne zna da navede nijednu nezavisnu instituciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava, kao na primer Zaštitnika građana

Kada su u pitanju konkretna prava, građani/ke su kao najugroženija iz svog ugla naveli pravo na rad i slobodu izražavanja/medija. Od ispitanika koji su naveli da su u poslednjih 10 godina bili žrtve kršenja ljudskih prava skoro 30% je navelo da su u pitanju prava iz radnih odnosa. Posebno zabrinjava da samo 29% ispitanika/ca smatra da u Srbiji ima nezavisnih medija dok sa druge strane čak 74% ispitanika/ca veruje da postoji cenzura štampe.

Rezultati pokazuju da postoji značajno nerazumevanje građana/ki kada je u pitanju položaj pojedinih društvenih grupa. Tako, veoma je izražena razlika u stavovima ispitanika i ispitanica o položaju žena u društvu i njihovog učešća u javnom životu. Kada su u pitanju prava nacionalnih manjina, 64% ispitanika/ca smatra da se njihova posebna prava poštuju, međutim, čak 54% nije znalo da navede nijedno pravo koje se garantuje nacionalnim manjinama u cilju očuvanja identiteta i kulturne posebnosti u Republici Srbiji. Uočljiva je i neusaglašenost u stavovima građana/ki kada je u pitanju položaj LGBTI osoba. Tako samo 23% građana/ki smatra da se ljudska prava ove društvene grupe krše, dok je sa druge strane čak 44% ispitanika/ca istaklo da u Srbiji postoji diskriminacija LGBTI osoba.

Rezultati ovog istraživanja otvorila su brojna pitanja kada je u pitanju položaj ranjivih društvenih grupa i ostvarivanje ljudskih prava građana/ki Srbije. Takođe, ovi rezultati šalju jasan signal donosiocima odluka da se ljudska prava ne smeju svesti samo na procese reformi i puko ispunjavanje indikatora u različitim procesima u kojima se Srbija trenutno nalazi, već da su ona svakodnevni život svih građana i građanki Srbije, a da u ovom trenutku građani i građanke Srbije svoja i prava drugih članova/ca društva percepiraju kao nedovoljno zaštićena. Takođe je važno uzeti u obzir donekle nizak stepen svesti i znanja o sopstvenim pravima, što takođe jeste poziv na dalje ulaganje u ovom pogledu.

Saopštenje u pdf formatu možete preuzet i ovde

Rezultate istraživanja možete preuzeti ovde

Rezultete sa detaljnim statističkim podacima možete preuzeti ovde

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Milan Marković, Milan Markovic
Sonja Tošković
Ljudska prava u očima građana i građanki Srbije
Ljudska prava u očima građana i građanki Srbije
Ivan Protić
Vladica Ilić
Dušan Pokuševski
Ljudska prava u očima građana i građanki Srbije
Ljudska prava u očima građana i građanki Srbije
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj