Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Manifest za novinarske slobode

Suočeni sa nepodnošljivim stanjem u novinarstvu, načinili smo prvi korak ka nepristajanju da i dalje budemo izloženi političkoj samovolji vlasti u državama našeg regiona.

Mi novinari, osećamo se odgovornima ne samo za sopstveni opstanak, nego i za opstanak naših društava u kojima zamiru inicijative, misao, kultura, pa i svest o značaju građanske slobode i vrednosti dostojanstva i života.

Tražimo da se prestane sa uvredama na račun novinara, fizički nasrtaji, pretnje ubistvom, i ubistva. Želimo da pišemo slobodno i savesno, da u društvu razvijamo kritičko mišljenje i da građanima pomognemo da se osećaju kao slobodni članovi društva. Građani i njihove asocijacije i nevladine organizacije zaslužuju da imaju slobodne medije. A mi, novinari, u njima tražimo oslonac.

Materijalna ograničenja, političke ucene i pritisci na novinare i medije nisu samo “tehnikalije” koje idu uz tranziciju i kapitalizam na balkanski način. To je udarac na slobodu i dostojanstvo ne samo novinara nego i građana. Mi više ne želimo da budemo posmatrači sopstvene propasti i propadanja naših sugrađana.

Zato smo se okupili, mi novinari zemalja regiona, da damo podstrek saradnji i solidarnosti, jer su nam problemi zajednički. Zato ćemo borbu za slobodu medija nastaviti svi u svojim sredinama, i zajedno.

U Beogradu, 8. maja 2012. godine

- “Republika” – Beograd
- “Monitor” – Podgorica
- TV Osijek – Osijek
- Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a
- Fahri Musliu, novinar
- Dejan Kožul, novinar
- Dr Gojko Mišković, publicista, Sombor

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u