Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pet godina kasnije: Da li se LGBT populacija u Srbiji danas oseća bezbednije?

Sreda, 28/12/2016, 11:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Pet godina kasnije: Da li se LGBT populacija u Srbiji danas oseća bezbednije?

Centar za istraživanje javnih politika i Odeljenje za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji pozivaju vas na predstavljanje rezultata istraživanja o uticaju reformi u sektoru bezbednosti na bezbednost LGBT osoba u Srbiji.
Stepen poštovanja prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans* osoba predstavlja lakmus test za društvo u celini– ukoliko se ona ne poštuju, onda su i prava ostalih osetljivih grupa ugrožena.
U studiji pod nazivom KAKO REFORMA SEKTORA BEZBEDNOSTI UTIČE NA LJUDSKU BEZBEDNOST U SRBIJI: Ponovna procena uticaja reforme sektora bezbednosti na LGBT populaciju, pošli smo od dva osnovna pitanja: da li je reforma sektora bezbednosti u skladu sa postojećim antidiskriminatornim pravnim okvirom i da li rad bezbednosnih institucija doprinosi ljudskoj bezbednosti LGBT osoba kao posebno osetljivoj društvenoj grupi.
Ova pitanja smo po prvi put postavili 2011. godine, u studiji ,,LGBT populacija i reforma sektora bezbednosti u Republici Srbiji”. U ovoj novoj studiji, želeli smo da utvrdimo da li su tokom pet godina sprovođenja, ove reforme dovele do suštinskih promena u vezi sa osećanjem bezbednosti osoba neheteroseksualne orijentacije.

Predstavljanje istraživanja
Centra za istraživanje javnih politika i Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji

Rezultate studije predstaviće:

  • Katrin Gabriel, ispred Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji,
  • Tanja Jakobi, v.d direktorka Centra za istraživanje javnih politika
  • Jelena Radoman, glavna istraživačica na projektu.

Dodatna obaveštenja o Centru za istraživanje javnih politika i našim istraživanjima možete pronaći na sajtu Centra www.publicpolicy.rs. Možete nas pratiti na društvenim mrežama: TW: @PublicPolicyRS | FB: PUBLICPOLICY.RS | LinkedIn: Centar za istraživanje javnih politika. Takođe možete se prijaviti i na newsletter Centra. Za sva dodatna pitanja Vam stojimo na raspolaganju na office@publicpolicy.rs i na telefonu +381 65 94 84 795.

Obezbeđen simultani prevod

Izveštaj

  • Centar za istraživanje javnh politika: Analiza bezbednosti LGBT osoba, 5 godina kasnije

LGBT osobe u Srbiji i dalje se osećaju izrazito nebezbedno, nemaju poverenja u rad policije i ne poznaju delovanje Vojske Srbije. Njihov osećaj nebezbednosti proizilazi iz uverenja da državne institucije postupaju arbitrarno a ne u skladu sa zakonom i tolerišu visok stepen nasilja u društvu. Ovo je jedan od ključnih rezultata istraživanja „Kako reforma sektora bezbednosti utiče na ljudsku bezbednost u Srbiji? Ponovna procena uticaja reforme sektora bezbednosti na LGBT populaciju”, koje je Centar za istraživanje javnih politika predstavio u Medija centru u Beogradu 28. decembra 2016. godine. O ovoj temi su govorile Katrin Gabriel, ispred Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, Tanja Jakobi, v.d. direktorka Centra za istraživanje javnih politika i Jelena Radoman, glavna istraživačica na projektu.
Istraživanje je imalo za cilj da utvrdi da li je došlo do promena u politikama institucija sektora bezbednosti prema LGBT zajednici kao osetljivoj grupi u poslednjih pet godina. Stepen poštovanja prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans* osoba predstavlja lakmus test za društvo u celini – ukoliko se ona ne poštuju, onda su i prava ostalih osetljivih grupa ugrožena.
„Za razliku od 2011. godine, kada je CENTAR predstavio svoje prvo istraživanje na ovu temu, LGBT identitet danas nije primarni već dodatni izvor nebezbednosti. Razlog za to je upravo percepcija povišenog nasilja prema svim građanima i građankama i nedelovanje institucija sistema“, rekla je Jelena Radoman.
Kao i u prethodnom istraživanju, delovanje policije je ocenjeno kao veoma politizovano i uslovljeno direktnim instrukcijama dobijenim od ključnih donosilaca odluka. Uprkos postojanju nepoverenja u rad policije, više od polovine učesnika/učesnica ovogodišnjeg istraživanja bi prijavilo nasilje kako bi izvršili/izvršile pritisak na policiju i tužilaštvo da sankcionišu nasilje, što 2011. nije bio slučaj.
Takođe, LGBT osobe ne žele i ne smatraju poželjnim bilo koje oblike paralelnih mreža unutar sektora bezbednosti. Oni/one očekuju da njihova bezbednost, kao i bezbednost svih građana i građanki, bude utemeljena na profesionalnom i nediskriminatornom radu institucija.


Što se tiče Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rezultati reformi koje ove institucije sprovode su nepoznati velikoj većini učesnika/učesnica istraživanja. Negativne asocijacije na učešće u ratovima u bivšoj Jugoslaviji dodatno pojačavaju nepoverenje i negativan odnos prema vojsci danas.
„Nosioci izvršne vlasti morali bi da pošalju jasne poruke da je nasilje neprihvatljivo i kažnjivo i na taj način doprinesu većoj toleranciji prema LGBT osobama u društvu“, rekla je istraživačica Jelena Radoman.
Centar za istraživanje javnih politika je sproveo istraživanje „Kako reforma sektora bezbednosti utiče na ljudsku bezbednost u Srbiji? Ponovna procena uticaja reforme sektora bezbednosti na LGBT populaciju”, tokom 2016. godine
Projektni tim činile su: Svetlana Đurđević-Lukić+, tragično preminula direktorka CENTRA, Jelena Radoman, Marija Radoman, Tanja Jakobi i Jelena Šapić. Iako Svetlana nije bila u prilici da završi rad na ovoj studiji, tim CENTRA se rukovodio multisektorskim pristupom koji je ona kao ko-osnivačica i direktorka CENTRA uspostavila.
Saradnja sa nevladinim organizacijama Gayten-LGBT, Da se zna, Labris, Asocijacija Duga, Izađi, Ženski prostor i Kolektiv je znatno doprinela kvalitetu istraživanja. Intervjui u pisanom i usmenom obliku su sprovedeni i sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane Republike Srbije.
Centar za istraživanje javnih politika (CENTAR) je nevladina organizacija istraživačkog usmerenja (think tank), osnovana 2010. godine koja se bavi se ispitivanjem efekata javnih politika u domenu bezbednosti i socio-ekonomskog statusa građana. Cilj CENTRA je da svojim aktivnostima utiče na poboljšanje primene, ili na promenu tih politika.


Opširnije rezultate istraživanja možete naći na sajtu Centra www.publicpolicy.rs i na društvenim mrežama. TW: @PublicPolicyRS | FB: PUBLICPOLICY.RS | LinkedIn: Centar za istraživanje javnih politika. Takođe možete se prijaviti i na newsletter Centra.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Pet godina kasnije: Da li se LGBT populacija u Srbiji danas oseća bezbednije?
Pet godina kasnije: Da li se LGBT populacija u Srbiji danas oseća bezbednije?
Pet godina kasnije: Da li se LGBT populacija u Srbiji danas oseća bezbednije?
Pet godina kasnije: Da li se LGBT populacija u Srbiji danas oseća bezbednije?
Pet godina kasnije: Da li se LGBT populacija u Srbiji danas oseća bezbednije?
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj