Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Zdravstvo Srbije: Kadrovska klinička smrt

Četvrtak, 9/2/2017, 12:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Zdravstvo Srbije: Kadrovska klinička smrt


Javni zdravstveni sistem u Republici Srbiji se ubrzano urušava, tvrde u Novom sindikatu zdravstva Srbije.

Doduše, biće novih sala za kateterizaciju. Izgradiće se ili renovirati nove operacione sale i sale za dnevnu hirurgiju.... i biće novih magnetnih rezonanci, PET skenera, angiografa, dopler - ultrazvučnih kabineta...biće i solidnih prostora za laparoskopsku hirurgiju, interventnu radiologiju i kardiologiju...biće novih zidova i zidina... biće novih tornjeva i fasada...biće, na žalost, i mnogo pacijenata na listama čekanja živih, a i onih koji tragično nisu dočekali dijagnostiku, terapiju, operaciju, intervenciju...

Jer neće imati ko da radi. Neće imati ko da nas leči, zbrinjava, neguje. Neće biti ljudi.

Već u ovom trenutku zdravstvenim ustanovama nedostaje osoblje od lekara specijalista, preko medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, do spremačica i servirki.
Nema dovoljno inovativnih i savremenih lekova. Tenderske nabavke nam u bolnice unose lekove i medicinski materijal najlošijeg kvaliteta, kao i dezinfekciona sredstva koja ne uništavaju najnovije i najopasnije sojeve bolničkih mikroorganizama. Tako su zdravstvene ustanove u Srbiji postale prljavi i zapušteni „hošpitalji“, leglo zaraze i bolničkih infekcija, gde pacijenti dođu da se izleče od jedne bolesti a skončaju od sasvim druge, one koje su dobili u samoj bolnici.

Ono malo zdravstvenog osoblja što je ostalo u bolnicama pada s nogu od posla, potpuno je mentalno i psihički iscrpljeno zbog obima i količine posla koji treba da obave, a uz to trpe „presing“ i mobing od strane politički postavljenih direktora i načelnika.

Uz sve ove akutne probleme, koje plaćamo ljudskim životima, Ministarstvo zdravlja je rešilo da se bavi velikim građevinskim radovima, zidovima od metala i stakla i visokim tornjevima, potpuno prezirući činjenicu da u međuvremenu gubimo ljude, kako pacijente tako i zdravstveno osoblje.

Gotovo hiljadu lekara, među njima mnogo specijalista i subspecijalista godišnje napusti Srbiju. Oko 800 medicinskih sestara, iskusnih, osposobljenih za rad u intenzivnim negama, respiratornim centrima, hitnoj medicinskoj pomoći, instrumentarki, anestetičara, prekaljenih i osposobljenih, odlazi iz Srbije svake godine.

Sve ovo, kao i drugi teški i akutni problemi zdravstva Srbije biće teme konferencije za medije Novog sindikata zdravstva Srbije.


Konferencija za novinare
Novog sindikata zdravstva Srbije


Govore:

  • Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije
  • Miroslav Cvetković, član Predsedništva Novog sindikata zdravstva Srbije
  • dr Dragica Jankov Vidačić, član Predsedništva Novog sindikata zdravstva Srbije
  • dr Jovica Stojanović, član Predsedništva Novog sindikata zdravstva Srbije


Saopštenje (pdf)

Izveštaj

U bolnicama nema ko da leči

(Beta) Novi sindikat zdravstva Srbije ocenio je danas da je situacija u zdravstvu katastrofalna, da su zdravstvene ustanove neuslovne za rad i lečenje pacijenta, da higijena nije na adekvatnom nivou, a da je najveći problem to što nema dovoljno lekara i medicinskih sestara.

Predsednik sindikata Živorad Mrkić rekao je da kliničke centre treba renovirati, što su predstavnici vlasti ranije najavili, ali da je, po Mrkićevim rečima, problem što u njima neće imati ko da radi, jer Srbiji nedostaje medicinsko osoblje.

"U ovom trenutku zdravstvenim ustanovama nedostaje osoblje, a nema dovoljno ni inovativnih lekova, bolnice su prljave i leglo su zaraza, a ono malo osoblja što je ostalo u bolnicama pada sa nogu od posla, a uz to trpe i mobing", kazao je Mrkić.

On je rekao da su zbog takvih okolnosti žrtve oni koji rade u tim ustanovama, i pacijenti i njihove porodice koji moraju da traže raznorazne načine za lečenje.

Mrkić je kazao da sve više mladih stručnjaka odlazi iz zemlje, a ukazao i na trend odlaska iz javnih ustanova u privatne.

Član sindikata, doktor Jovica Stojanović iz Vranja rekao je da je prošle godine tendenciju da ode iz zemlje pokazalo 180 mladih stručnjaka iz tog dela Srbije koji su dobili "sertifikat o dobrom glasu što je jedan od početnih koraka za odlazak".

On je kazao da je u januaru tendencija za dobijanje tog sertifikata veća nego prethodne godine.

Kako je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu rečeno, postoje deklarativna ustavna i zakonska prava na zdravstvenu zaštitu, ali se ona u stvarnosti ne primenjuju, a prava pacijenata se "krše".

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Zdravstvo Srbije: Kadrovska klinička smrt
dr Dragica Jankov Vidačić
Živorad Mrkić
dr Dragica Jankov Vidačić
Živorad Mrkić
dr Jovica Stojanović
dr Dragica Jankov Vidačić
Miroslav Cvetković
Živorad Mrkić
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj