Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

PrEUgovor alarm: Izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24

Sreda, 24/5/2017, 11:00, I sprat

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
PrEUgovor alarm: Izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24

Koalicija prEUgovor predstavlja najnoviji izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblasti pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i pravde, slobode i bezbednosti (Poglavlje 24).
Pored ključnih preporuka za napredak u poglavljima 23 i 24 pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, na skupu će biti analizirana kampanja za predsedničke izbore, stanje u medijima i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.
Koalicija prEUgovor je prva mreža organizacija civilnog društva koja je osnovana radi praćenja sprovođenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Koalicija je formirana 2013. godine sa misijom da predlaže mere za podsticanje unapređivanja oblasti koje su relevantne za pregovarački proces. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.
Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, a koalicija objavljuje i rEUformator - mesečni bilten posvećen dešavanjima u Srbiji i EU u oblastima koje pokrivaju ova dva poglavlja.

Na konferenciji će govoriti:

  • Milan Aleksić, Centar za primenjene evropske studije

  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija

  • Branko Čečen, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije

  • Vanja Macanović, Autonomni ženski centar

    Moderatorka:

  • Katarina Ivanović, ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima

Molimo vas da prisustvo konferenciji potvrdite najkasnije do utorka 23. maja, mejlom na adresu info@preugovor.org ili telefonom na broj 011/3287-226.
Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).
Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.

Izveštaj

Nedovoljan napredak Srbije u poglavljima 23 i 24

(EWB) Srbija nije ostvarila dovoljan napredak u poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost), a državni organi nisu uvažili većinu preporuka iz ranijih izveštaja, saglasni su članovi koalicije prEUgovor.

Ograničeni pristup dokumentima koje je Vlada Srbije donela u okviru pregovaračkog procesa, samo je jedna od prepreka sa kojom su se predstvanici organizacija civilnog društva susreli prilikom merenja napretka Srbije u poglavljima 23 i 24, kaže Milan Aleksić iz Centra za primenjene evropske studije.

“U proteklih šest meseci primećena je izvesna stagnacija u nekim oblastima. Evropska unija bi trebalo da obrati pažnju na stanje demokratije u Srbiji”, poručuje Aleksić i poziva nezavisne institucije da jačaju svoj položaj.

Upravo delovanje nezavisnih tela, pogotovo u vreme predizborne kampanje za predsedničke izbore, označeno je kao problematično – Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i Agencija za borbu protiv korupcije nisu adekavtno reagovale na kršenje izborni pravila od strane kandidata, smatra Nemanja Nenadić iz “Transparentnosti Srbija”.

“Članovi Vlade su bili angažovani u kampanji. Obim promotivnih aktivnosti se u vreme predizborne kampanje povećao, a dokumentovano je i da su ministri državne resurse koristili u predizborne svrhe”, kaže Nenadić i dodaje da zabrinjava i činjenica da Srbija nije usvojila nijednu preporuku međunarodnih posmatrača za unapređenje izbornog procesa.

Pored funkcionerske kampanje za vreme izbora uočen je i neravnopravan medijski tretman predsedničkih kandidata. Tako je, na primer, Aleksandar Vučić imao više vremena nego svi ostali kandidati zajedno, ukazuje direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen.

“Koliko je sloboda medija u Srbiji u lošem stanju dovoljno pokazuje činjenica da Srbija, prema Indeksu održivosti medija, od 2001. godine beleži konstantan pad i da se trenutno nalazi u grupi sa Rusijom, Belorusijom i Azerbejdžanom”, upozorava Čečen.

Jedna od retkih stvari koja predstavlja napredak jeste usvajanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, smatra Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

„Zakon uvodi četiri novine – hitne mere zaštite, obaveznu procenu rizika, obaveznu evidenciju ali i obaveznu koordinaciju rada tužilaštva, Centra za socijalni rad i policije”, objašnjava Macanović i dodaje da će zakon na snagu stupiti od 1. juna.

Konferencija je deo projekta „Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24“. Projekat finansira Evropska unija. PrEUgovor objavljuje polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 i rEUformator – mesečni bilten posvećen dešavanjima u Srbiji i EU u oblastima koje pokrivaju poglavlja 23 i 24. Koaliciju prEUgovor čine ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

PrEUgovor alarm: Izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24
Milan Aleksić
Katarina Ivanović i Vanja Macanović
Vanja Macanović
Nemanja Nenadić
Branko Čečen
PrEUgovor alarm: Izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24
PrEUgovor alarm: Izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24
PrEUgovor alarm: Izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj