Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Najnovija presuda Evropskog suda u vezi kredita u švajcarskim francima C-186/16 Ruxandra Paula Andriciuci dr. /Banca Romaneasca SA

Četvrtak, 12/10/2017, 12:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Najnovija presuda Evropskog suda u vezi kredita u švajcarskim francima C-186/16 Ruxandra Paula Andriciuci dr. /Banca Romaneasca SA
Konferencija ima za cilj da navođenjem jasnih dokaza tačno i nedvosmisleno odgovori na sledeća pitanja:

- Da li presuda Evropskog suda C-186/16, slučaj Rumunije, rešava sve dileme u vezi kredita indeksiranih u valuti švajcarskog franka i zašto?

- Ko treba da reši problem kredita indeksiranih u valuti švajcarskog franka i kako?

- Koja je sudbina kredita indeksiranih u valuti švajcarskog franka koje su zaključili preduzetnici i pravna lica?

- Zbog čega banke u Srbiji ne žele da direktno sa korisnicima kredita pravično izmene ugovore o kreditu indeksirane u valuti švajcarskog franka?

- Zbog čega se Udruženje CHF Srbija javno ograđuje od postupanja Dejana Gavrilovića, predsednika Efektive?

Udruženje CHF Srbija poziva Vas da prisustvujete konferenciji i da svojim učešćem ubrzate rešavenje problema kojim je ugrožena egzistencija hiljada građana u Srbiji, a čijim rešavanjem će svi biti na dobitku-korisnici kredita, banke, svi poreski obveznici i država Srbija.

Konferencija za novinare
Udruženja za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija


Govore:

  • Jelena Pavlović, advokat
  • Slaven Bilčar, advokat
  • Milan Matić, ekonomista
  • Aleksandar Prica, preduzetnik

Molimo novinare da prijave svoje prisustvo konferenciji na e-mail mladenov@mc.rs do srede 11. oktobra u 15.00 časova.

Izveštaj

Presuda u slučaju Rumunije rešava i problem u Srbiji: Ishod svih sporova o kreditima u švajcarcima ništavni?

Telegraf

S obzirom na to da se radi o presudi Suda EU čije su presude obavezujuće za sve sudove država članica EU, mnoge zemlje očekuju slične presude svojih Vrhovnih sudova.

Povodom nedavne Presude Evropskog suda u vezi kredita u švajcarskim francima C-186/16 u Rumuniji, koju mnogi smatraju istorijskom za sve dužnike u švajcarskim francima, potvrđeno je da su finansijske institucije i poslovne banke, bile dužne da potrošače obaveste o svim ekonomskim posledicama i rizicima u vreme kada su takve kredite nudili na tržištu, a što one nisu učinile. S' tim ciljem, Centar za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija organizovao je konferenciju za novinare.
S obzirom na to da se radi o presudi Suda EU čije su presude obavezujuće za sve sudove država članica EU, mnoge zemlje očekuju slične presude svojih Vrhovnih sudova.

- Da su klijenti znali da moraju da budu obavešteni o kretanjima na međunarodnom deviznom tržištu, jer tako nalažu obaveze korisnika, nikada ne bi potpisivali taj ugovor. Banke su, kao neko ko se bavi analizom deviznih tržišta, znale da indeksiranje CHF nosi dvostruki valutni rizik i da NBS ne utiče na odnos franak-dinar, ali da svakodnevno interveniše kod kursa evra. To neznanje su iskoristile. Korisnici CHF kredita sad plaćaju ne samo kamatu, već i kursnu razliku franak-evro i razliku evro-dinar - ukazala je advokat Jelena Pavlović, pojasnivši da je još Zakon o obligacionim odnosima iz 1978. regulisao odnose klijent - banka u korist korisnika koji nema dovoljno znanja.

Ona je rekla i da je posle presude Evropskog suda od 20. septembra ishod svih sporova u Srbiji izvestan i da će mnogi sporovi o kreditima u švajcarskim francima biti proglašeni ništavnim.

Srbija ima identične direktive i zakone kao i evropski i zato je ova presuda u slučaju Rumunije odgovor na sve dileme u Srbiji. Treba samo da dokažemo pred sudovima ovde da korisnici nisu dobili relevantne informacije o postojećim rizicima od banaka. Drugo, jeste dokazivanje očigledne nesrazmere, što je vrlo lako.

- Ako ovaj problem reši sud u Srbiji, ovakvu poslovnu praksu će snositi oni koji su je koristili. Banke će imati pravo da traže revalorizaciju ako budu smatrale da su oštećene - dodaje Pavlovićeva.

Razlog zbog koga još nisu rešeni sporovi u našoj zemlji je, kako objašnjava, taj što su kod nas sudije opšte prakse, pa im treba vremena da shvate ove procese i drugi razlog je taj što kod nas svi procesi dugo traju.

- Ako se problem ne reši u Srbiji, sporove će rešiti Sud za ljudska prava u Strazburu i u tom slučaju će posledice snositi država i mi kao poreski obveznici. Taj luksuz Srbija sebi ne sme da dozvoli - istakla je advokat Pavlović osvrnuvši se na slučaj Dafine, Jezde i stečajeve nekih banaka kada su građani plaćali zbog toga .

Za to što problem nije rešen, advokat Milan Matić, iz Centra za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija krivi najviše sudove.

- Stajanje predmeta u apelaciji po tri ili četiri godine, ukazuju da kod srpskih sudova postoji neznanje - smatra on, i dodaje:

- Srpski sud je bio dužan da po službenoj dužnosti štiti građane Srbije, i da pojedine nezakonite odredbe stavi van snage. Imao je te odredbe pred sobom, a nije ih uvažio. Sad je pitanje da li iz neznanja, ili nije hteo - ukazuje Matić.
Pavlović je iznela podatak da država Srbija danas plaća oko 2.000 stanova, jer je preuzela rizike banaka preko Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, i to je, kaže, jedan od razloga što ovi sporovi još nisu rešeni.

- Stav udruženja je da država ne treba da donosi zakon, jer ne treba da snosi troškove, već da bi kolektivna tužba bila dobra, i na taj način se sudovi ne bi zatrpavali predmetima - poručuje Pavlović.

Ako se donese odluka da se ti ugovori sa bankama proglase ništavnim, predlog udruženja je da se kredit automatski vrati u dinarski sa početka otplate.

- Svaka rata bi onda trebala da bude ista, rata plus kamata u dinarima. Sve preko toga što ste plaćali, banka treba da vam vrati, ili da tu razliku iskoristite za prevremenu otplatu - savetuje Pavlović.

Ovo udruženje je, za razliku od udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva", protiv raskida ugovora, jer su "posledice raskida neizvesne i banka je oslobađena odgovornosti za štete koje je nanela.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Slaven Bilčar
Jelena Pavlović
Najnovija presuda Evropskog suda u vezi kredita u švajcarskim francima C-186/16 Ruxandra Paula Andriciuci dr. /Banca Romaneasca SA
Aleksandar Prica
Najnovija presuda Evropskog suda u vezi kredita u švajcarskim francima C-186/16 Ruxandra Paula Andriciuci dr. /Banca Romaneasca SA
Najnovija presuda Evropskog suda u vezi kredita u švajcarskim francima C-186/16 Ruxandra Paula Andriciuci dr. /Banca Romaneasca SA
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj