Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Istraživačka grupa Demostata „Tri decenije višepartizma u Srbiji“

Utorak, 13/3/2018, 10:30, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Istraživačka grupa Demostata „Tri decenije višepartizma u Srbiji“
Naš pogled na beogradske izbore

O političkim i sociološkim uzrocima i posledicama redistribucije političke moći koju su doneli rezultati beogradskih izbora govore članovi nedavno formirane Istraživačke grupe Demostata, koja se bavi temom „Tri decenije višepartizma u Srbiji“.

Konferencija za novinare
Istraživačke grupe Demostata


O uzrocima i posledicama nove distribucije političke moći razgovaraće:
  • Srećko Mihailović, glavni istraživač Demostata
  • Zoran Panović, programski direktor Demostata
  • dr Slaviša Orlović, profesor FPN-a i član Istraživačke grupe Demostata „Tri decenije višepartizma u Srbiji“
  • dr Milan Jovanović, profesor FPN-a i član Istraživačke grupe Demostata „Tri decenije višepartizma u Srbiji“

Izveštaj

Demostat: Opozicija mora primeniti koktel lekova
Izvor: Beta


Profesor Fakulteta političkih nauka i član istraživačkog tima Demostata Milan Jovanović ocenio je danas da je pobedom Srpske napredne stranke na izborima u Beogradu zaokružena homogenizacija, koncentracija i hegemonizacija vlasti, a takva moć je izazov demokratiji i zov autoritarizmu.

Na konferenciji za novinare Demostata o političkim i sociološkim uzrocima i posledicama redistribucije političke moći, Jovanović je rekao da opozicija porazom mora da se pripremi na višegodišnje apstiniranje od vlasti.

Jovanović je kazao da opozicija mora primeniti koktel lekova - penzionisanje istrošenih lidera, lansiranje novih političara, ukrupnjavanje u jaku, stabilnu partiju, a ne u široke saveze bez identiteta, kao i suočavanje sa istinom da osnovni problem nije Aleksandar Vučić i SNS, već birači.

"Nikada neće pobediti ako ne ubede značajan deo naprednjačkih birača da glasaju za njih, a za to je potreban program, nova politika i ponašanje koje ni po čemu neće ličiti na estradizaciju i tabloidizaciju politike", rekao je Jovanović i dodao da s biračima mora da se razgovara neposredno, a ne preko medija.

Jovanović je kazao da beogradski izbori neće doneti kraj nekih stranka i da neće propasti demokrate, liberali, nacionalisti, drugosrbijanci jer u biračkom telu postoje građani koji podržavaju takve opcije, ali da to treba da shvate i aktuelni lideri tih opcija.

On je kazao da aktivnosti i inicijativa moraju da budu na strani opozicije, odnosno da pritisnu vlast da resetuju izborne uslove, a pod tim se ne podrazumeva samo ravnopravno predstavljanje na TV tokom kampanje, već uslovi pre raspisivanja izbora, tokom kampanje i posle izbora.

Jovanović je dodao da građani nisu svesni da su partije osnovno gorivo demokratije i naveo da je s jedne strane, frapantno nepoverenje u političke institucije i partije, a s druge fasciniranost političarima i politikom.

Profesor FPN-a i član istraživačkog tima Demostata Slaviša Orlović rekao je da je Vučić ostvario još jednu veliku pobedu na beogradskim izborima i da su izbori na surov način pokazali nastavak trenda krize relevantnih partija u Srbiji.

"Malo ko je očekivao ovakav debakl opozicije", rekao je Orlović i dodao da Srbija i dalje ostaje duboko podeljeno društvo.

"Za odluke koje nam predstoje (pregovori sa Prištinom i Ustav) potreban je širi konsenzus vlasti i opozicije. Verovatno će Vučiću, građanima Srbije i međunarodnim akterima više trebati opozicija nego obrnuto", rekao je Orlović.

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović objašnjavajući zašto su najranjivije grupe i prekarni radnici glasali protiv svojih interesa je kao neke od razloga naveo stvaranje nepoverenja prema političkim strankama i posredno stimulisanje antipolitičkih rasploženja građana, ali i da većina opozicionih partija nije shvatila da su izbori u Beogradu mnogo više od lokalnih izbora.

"Umesto da budu 'za nešto', pa makar i 'bilo šta', opozicione stranke su uglavnom svu svoju predizbornu aktivnost svodile na to da pokažu kako su 'protiv Vučića', što je ovom dobro došlo da bude 'sam protiv svih'", rekao je Mihailović.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Slaviša Orlović
Srećko Mihailović
Zoran Panović
Milan Jovanović
Istraživačka grupa Demostata „Tri decenije višepartizma u Srbiji“
Istraživačka grupa Demostata „Tri decenije višepartizma u Srbiji“
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj