Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Predstavljanje toka sudskog postupka u predmetu Skočić od 2010. godine do danas

Petak, 6/7/2018, 11:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Predstavljanje toka sudskog postupka u predmetu Skočić od 2010. godine do danas

Prezentovanje osnovnih nalaza i nedostataka presude Apelacionog suda u Beogradu, kao i glavnih problema u procesuiranju kompleksnih predmeta ratnih zločina pred sudovima u Srbiji.

Konferencija za novinare
Fonda za humanitarno pravo

Govore:


  • Ivana Žanić, koordinatorka pravnog tima FHP-a
  • Marina Kljaić, punomoćnica oštećenog Zije Ribića
  • Zijo Ribić, koji je kao osmogodišnjak preživeo streljanje Roma u Hamzićima od strane pripadnika jedinice "Simini četnici"


Simultani prevod na engleski jezik je obezbeđen

Poziv na konferenciju(pdf)

Poziv na konferenciju(word doc)


Izveštaj

Zločin bez kazne – za smrt romskih civila niko nije odgovarao

Autor: Vojislav MIlovančević, Medija centar

U žalbenom postupku Apelacionog suda u Beogradu potvđena je oslobađajuća presuda pripadnicima jedinice „Simini četnici“ za rušenje džamije i za ubistvo dvadeset i sedam romskih civila u selu Skočić (BiH) u julu 1992. godine, rečeno je na pres konferenciji Fonda za humanitarno pravo.

O osnovnim nalazima presude govorili su Ivana Žanić, koordinatorka pravnog tima FHP-a, Marina Kljaić, punomoćnica oštećenog Zije Ribića, kao i sam Zijo Ribić, koji je kao osmogodišnjak preživeo streljanje Roma u Hamzićima od strane pripadnika jedinice "Simini četnici".

Govoreći o epilogu suđenja, Ribić, koji je u ovom zločinu izgubio trudnu majku, oca i šest sestara, kaže da je ostao bez teksta.
“Za ovu odluku nemam komentar. Čini se da oni smatraju da Romi nisu ljudi, da mi uopšte ne postojimo”, rekao je on.

Koordinatorka pravnog tima FHP-a, Ivana Žanić, smatra da je važno da se javnost Srbije upozna sa opasnostima nekonzistentne prakse u postupcima za ratne zločine, kao i sa posledicama koje takva praksa može da proizvede.
“Simini četnici su u Skočić došli 12. jula 1992. godine. U tom mestu su živeli Srbi i Romi. Njihova jedinica je ušla centar sela gde su srušili seosku džamiju, a zatim su se uputili do jedne kuće u kojoj su se nalazili Romi. Opljačkali su ih, otevši im zlatan nakit i druge vredne stvari. Nakon toga su ih tukli, a jednog čoveka su i ubili”, navodi Žanićeva.

Prema njenim rečima, to nije bio kraj zločina počinjenih u ovim selima, koja se nalaze nadomak Zvornika.
“U Malešiću su iz kamiona isterali tri žene, a ostale su odvezli u Hamziće gde se već nalazila iskopana jama. Izveli su ih kamiona, streljali i ubacivali u jamu – dvadeset i sedmoro ljudi, od toga devetoro dece i jednu trudnicu”, rekla je Žanićeva, dodajući da su u postupku protiv Siminih četnika svedočile i same žrtve.
“U narednim mesecima pripadnici jedinice su silovali, zlostavljali i na razne druge načine ponižavali i maltretirali žene, koje su kasnije u postupku svedočile pod pseudonimima Alfa, Beta i Gama”, kazala je koordinatorka pravnog tima Fonda za humanitarno pravo.

Optužnica protiv pet pripadnika “Siminih četnika” podignuta je 2010. godine. Poslednja, izmenjena optužnica, podneta je krajem 2014. godine i njom je obuhvaćeno šest pripadnika ove jedinice jer su Sima Bogdanović i Zoran Stojanović u međuvremenu preminuli. Prvostepena presuda doneta je 2013. godine i njom su svi optuženi bili i osuđeni. Apelacioni sud je, međutim, tu presudu ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje. U ponovljenom postupku svi pripadnici jedinice “Simini četnici” bili su oslobođeni.

“Kad je došla prva presuda, mislio sam da je to konačno. Da je to pravi sud i da je zadovoljena pravda. Posle druge presude sam promenio mišljenje, da bih na kraju ostao bez reči”, opisuje svoju reakciju oštećeni Zijo Rebić, nakon saznanja da su “Simini četnici” oslobođeni odgovornosti za zločine koji im se stavljaju na teret.

Iz Fonda za humanitarno pravo navode da je presuda protiv trojice pripadnika ove jedinice, koji su osuđeni od strane Apelacionog suda za nečovečno postupanje prema zaštićenim svedokinjama, pravno diskutabilna. Oni smatraju da je sud ovakvom presudom promenio praksu tumačenja odredaba Zakona o saizvršilaštvu, postavljajući nedostižan standard prilikom prikupljanja dokaza u slučaju kad nekoliko ljudi dejstvujući kao grupa počini zločin.

“Rigidno tumačeći odredbu o saizvršilaštvu, Apelacioni sud je stao na stanovište da bi za postojanje istog morala biti dokazana svaka radnja od svakog izvršioca”, kazala je Marina Kljajić, punomoćnica oštećenog Zije Ribića, dodajući da su pripadnici jedinice “Simini četnici” dobrovoljno pristupali toj grupi, koja je, ocenjuje ona, bila kompaktna.
“Radili su kao uigrani tim, na bazi podele uloga. Dokaz za to leži u činjenici da je jedan deo pripadnika ove jedinice ostao u Malešiću, sprečavajući svedokinje da pobegnu, dok je ostatak grupe kamionom odvozio Rome iz sela. U međuvremenu, još jedna grupa je po mraku krenula ka nenaseljenom mestu, gde se već nalazila iskopana jama, sa samo jednim ciljem – da zarobljene meštane Skočića ubiju”, navela je Kljajićeva.

Ona smatra da je Apelacioni sud morao posmatrati saizvršilaštvo u širem kontekstu, sagledavajući sveukupno delovanje jedinice “Simini četnici”, kao i ponašanje njenih članova na osnovu dodeljenih uloga.
“Stav Apelacionog suda u budućoj praksi može dovesti do oslobađanja brojnih počinioca ratnih zlodela koji su, po pravilu delujući u grupama sa zajedničkim ciljem, izvršavali masovne zločine”, upozorava Kljajićeva.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Zijo Ribić
Ivana Žanić
Ivana Žanić
Predstavljanje toka sudskog postupka u predmetu Skočić od 2010. godine do danas
Predstavljanje toka sudskog postupka u predmetu Skočić od 2010. godine do danas
Marina Kljaić
Marina Kljaić
Zijo Ribić
Zijo Ribić
Marina Kljaić
Zijo Ribić
Predstavljanje toka sudskog postupka u predmetu Skočić od 2010. godine do danas
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj