Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Borba za Beogradsku tvrđavu: glasovi struke protiv projekta gradnje gondole

Sreda, 27/3/2019, 12:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Borba za Beogradsku tvrđavu: glasovi struke protiv projekta gradnje gondole

Evropa Nostra Srbija, Društvo konzervatora Srbije, Srpsko arheološko društvo i ostali institucionalni potpisnici ”Peticije protiv gradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi”, koju je za manje od nedelju dana potpisalo preko 13000 građana, održaće konferenciju za novinare.

U obraćanju za medije predstavićemo argumente iznete u peticiji, predstaviti zahteve upućene nadležnim Ministarstvima u otvorenim pismima koje šaljemo u sredu 27. marta, i najaviti naredne korake koje će ova koalicija učiniti u cilju zaštite Beogradske tvrđave od narušavanja koje joj preti pripremom za izgradnju i izgradnjom gondole.

Koalicija strukovnih udruženja, naučnih instituta, i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa u Srbiji, udružila se u borbi za zaustavljanje projekta gradnje gondole Kalemegdan-Ušće, projekta koji je u koliziji sa svim stručnim standardima, međunarodnim obavezama i zakonima Republike Srbije u domenu očuvanja kulturnog nasleđa, i projekta koji bi nepovratno devastirao Beogradsku tvrđavu, kao kulturno dobro od najvišeg značaja za Republiku Srbiju.

U sredu 27.03., koalicija će uputiti zvanična pisma Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, Ministarstvu kulture i informisanja, Nacionalnoj komisiji za saradnju sa UNESKO pri Ministarstvu inostranih poslova, i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, u kojima precizno ukazuje na neregularnosti u izradi Plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće, neadekvatnosti Uslova i mera zaštite izdatim od strane Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, i zahteva preduzimanje hitnih koraka za obaranje Plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće i obustavljanje projekta gradnje gondole.

Inicijatori peticije i borbe za očuvanje Beogradske tvrđave su: Evropa Nostra Srbija, Društvo konzervatora Srbije, Srpsko arheološko društvo, Nacionalni komitet ICOM Srbija, Nacionalni komitet ICOMOS Srbija, UNESCO katedra za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, Institut za urbane politike, Institut za studije Podunavlja, Centar za teorijsku arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Asocijacija nezavisna kulturna scena Srbije, Docomomo Srbija, Balkanska muzejska mreža i Mreža za nasleđe Jugoistočne Evrope.


Konferencija za novinare
potpisnika ”Peticije protiv gradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi

Ispred udružene koalicije struke, nauke i obrazovanja za kulturno nasleđe, medijima će se obratiti:

  • prof. dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti, potpredsednica Evropa Nostre
  • dr Adam Crnobrnja, arheolog, predsednik Srpskog arheološkog društva
  • doc. dr Višnja Kisić, muzeološkinja, generalna sekretarka Evropa Nostre Srbija
  • Katarina Maksimov, arhitekta konzervator, predsednica Društva konzervatora Srbije
  • prof. dr Staša Babić, Centar za teorijsku arheologiju, Filozofski fakultet u Beogradu

Pored zvaničnih obraćanja i odgovora na pitanja medija, biće prisutni i predstavnici svih pokretača peticije i potpisnika pisama nadležnim Ministarstvima, koji će davati izjave medijima. Zvanična saopštenja za medije biće poslata odmah nakon konferencije.

Izveštaj

Stručnjaci: Projekat Beogradske gondole protivzakonit

Izvor: Danas
Autor: D. Rakić

Nijedna struka nije uradila detaljno istraživanje o tome koliko je gondola potrebna, a i isplativa, pre nego što je započet projekat. Moramo da apelujemo na proceduralne neregularnosti kako bismo sprečili ovaj projekat”.

To je rekla muzeološkinja i generalna sekretarka Evropa Nostre Srbija Višnja Kisić danas povodom upućivanja pisama nadležnim Ministarstvima za hitno obustavljanje projekta izgradnje Beogradske gondole.

Inicijatori peticije poslali su danas zvanična pisma Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, Ministarstvu kulture i informisanja, Nacionalnoj komisiji za saradnju sa UNESKO pri Ministarstvu inostranih poslova, i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, u kojima ukazuju na neregularnosti u izradi Plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće i neadekvatnosti Uslova i mera zaštite izdatim od strane Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Borci za očuvanje Beogradska tvrđave ovim zahtevaju preduzimanje hitnih koraka za obaranje Plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće i obustavljanje projekta gradnje gondole.

Komentarišući ideju da će gondola doprineti turizmu kao turistička atrakcija Beograda, Staša Babić iz Centra za teorijsku arheologiju, rekla je da su turisti važni, međutim, da bi neki grad imao turiste bilo bi dobro da von ima i sopstvene građane za početak.

“Ogroman novac se izdvaja kako bi građani, a posle i turisti, uživali u svom gradu. Na Slaviji imamo jedan sumanuti redosled, gde je urađena ogromna fontana na Slaviji, dok se fasade oko iste te fontane na Slaviji potpuno raspadaju. Ovde se ponavlja slična situacija”, rekla je Babić.

Katarina Maksimov, arhitekta konzervator i predsednica Društva konzervatora Srbije, ističe da ne postoje jasni dokazi da će Beogradska gondola bilo kako olakšati saobraćaj ili doprineti turizmu.

“Ideja Beogradske gondole kao turističke atrakcije je potpuno apsurdna. Epicentar turističkog Beograda je upravo Kalemegdanska tvrđava. Takođe, projekat izgradnje gondole je protivan zakonu, jer nisu usklađeni svi projekti i planovi”, objasnila je Maksimov.

Tender za projekat Beogradske gondole je objavljen i napravljen je ugovor, pre nego što je projekat dozvoljen. Sk Skijališta koja su preuzela izgradnju gondole planiraju izgradnju još par gondola u većim gradovima Srbije. Upravo zato je važno da se ovaj projekat sada spreči, smatra Kisić.

“Mi smo odgovorni, a neki od nas, i ovlašćeni, time što smo državni službenici, da reagujemo na ovo. Kada se protivimo izgradnje gondole to ne znači da mi želimo da konzerviramo u nekakvom statusu quo, mi nismo ‘fanatici sa metlicama’ koji štite neke stare i nevažne stvari. Mi ne branimo i ne sprečavamo progres, već mislimo da grad treba da raste sa razumevanjem, odgovorno prema svojoj kulturnoj baštini. Beogradska tvrđava je ugrađena u kulturu grada. Ako se ponašamo neodgovorno učinićemo vrlo veliku grešku”, zaključila je Babić.

Više od 14.000 građana potpisalo je do sad “Peticiju protiv gradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi”, koju su inicirali predstavnici Evrope Nostre Srbije, Društvo konzervatora Srbije, kao i Srpsko arheološko društvo.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Borba za Beogradsku tvrđavu: glasovi struke protiv projekta gradnje gondole
Borba za Beogradsku tvrđavu: glasovi struke protiv projekta gradnje gondole
Borba za Beogradsku tvrđavu: glasovi struke protiv projekta gradnje gondole
Borba za Beogradsku tvrđavu: glasovi struke protiv projekta gradnje gondole
Višnja Kisić
Irina Subotić
Staša Babić
Katarina Maksimov
Adam Crnobrnja
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj