Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Predstavljanje Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji

Četvrtak, 16/5/2019, 11:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Predstavljanje Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji
FHP je tokom 2017. i 2018. godine pratio sva suđenja za ratne zločine koja su se odvijala na teritoriji Srbije, odnosno ukupno 20 predmeta pred odeljenjima za ratne zločine Višeg i Apelacionog suda u Beogradu, kao i jedan predmet pred sudom opšte nadležnosti. Prvi deo izveštaja je posvećen opštim nalazima o suđenjima za ratne zločine tokom 2017-2018. godine, dok su u drugom delu izveštaja predstavljeni kratki pregledi svakog postupka i osnovni nalazi FHP-a
u vezi sa tim predmetom.


Predstavljanje Izveštaja
Fonda za humanitarno pravo (FHP)

O nalazima izveštaja govoriće:
  • Marina Kljaić
  • Ivana Žanić
  • Bekim Blakaj
Simultani prevod na engleski jezik je obezbeđen.Izveštaj

Součavanje sa prošlošću i dalje tabu – predstavljen izveštaj FHP-a o suđenjima za ratne zločine u Srbiji

Piše: Vojislav Milovančević, Medija centar

U Srbiji ne postoji politička podrška suđenjima za ratne zločine, te je tako u prethodnih godinu dana nadležno Tužilaštvo podiglo svega jedanaest optužnica, od kojih je čak sedam preuzeto iz Bosne i Hercegovine, rečeno je danas na pres konferenciji Fonda za humanitarno pravo.

Iako je svoju neefikasnost Tužilaštvo za ratne zločine pravdalo nedovoljnim kapacitetima, iz FHP-a ističu da je i nakon što je uvedeno čak devet zamenika tužioca, i dalje najveći broj predmeta preuzet na osnovu regionalne saradnje.

„Optužnice se i dalje ne podižu protiv visokorangiranih počinilaca, dok sami postupci traju neprimereno dugo“, kazala je Ivana Žanić iz FHP-a, navodeći kao primer suđenje za maskr u Lovasu, koje je započeto 2007. godine, a još uvek nije završen prvostepeni postupak.
„Žrtve i svedoci gube poverenje u institucije, kao i nadu da će ikada dobiti zadovoljenje pravde. Tačno je da ratni zločini ne zastarevaju, ali ljudski vek je ograničen. Za vreme ovog izveštajnog perioda su čak četiri optužena preminula“, istakla je Žanić, dodajući da takva situacija dovodi do menjanja optužnica i smanjenja broja žrtava.

Iz Fonda za humantirano pravo navode da, iako je u Srbiji istaknuta deklarativna podrška predstavnika vlasti za suđenja u postupcima za ratne zločine, ona suštinski gotovo da i ne postoji, a kao primere navode odnos prema ljudima koji su osuđeni za ratne zločine i događaje u Srebrenici.
„Kad govore o Srebrenici, visoki zvaničnici Srbije izbegavaju da događaje u tom gradu okarakterišu kao genocid, već ga opisuju kao stravičan zločin. Takođe, svi se sećamo da je na Sajmu knjiga u Beogradu, Ministarstvo odbrane objavilo četiri ratna dnevnika Nebojše Pavkovića“, upozorava Žanić.
Stagnacija. Tako opisuje rad Tužilaštva za ratne zločine, pravnica FHP-a, Marina Kljajić.

Ona ističe da su svi značajniji postupci suđenja za ratne zločine pokrenuti do 2012. godine, te da su nakon tog pokrenuta samo dva značajna predmeta – „Srebrenica“ i „Štrpce“.
„Od kada je istekao mandat Vladimiru Vukčeviću, narednih 17 meseci nismo imali tužioca zaduženog za ratne zločine, kao ni zakonom određenog vršioca dužnosti. To je uticalo na to da su brojni procesi, koji su prethodno pokretani, odbacivani, a došlo je i do zastoja u važnim predmetima poput “Srebrenice“, napominje Kljajić.
Ona ističe da je tek deseta optužnica za predmet „Štrpce“ prihvaćena od strane suda, te da je prethodne godine nadležno Tužilaštvo pokrenulo svega dve istrage.
„Uprkos proklamovanoj želji Srbije da reši pitanje ratnih zločina, mi se suočavamo sa nezainteresovanošću institucija i opstrukcijom od strane Tužilaštva. Postavlja se pitanje kako će se rešiti proceduralna pitanja, u slučajevima gde su se održavala suđenja, a gde nije bilo tužioca. Imali smo različita postupanja različitih veća, stoga opravdano strahujemo da, ukoliko neki od ovih postupaka završi pred Ustavnim sudom, može doći do ukidanja presuda i vraćanje na početak procesa“, rekla je Kljajić, dodajući da je javnost u Srbiji uskraćena za informacije o postupcima za ratne zločine.

Predstavljajući osnovne nalaze postupanja sudova sa Kosova, Bekim Blakaj iz Fonda za humantarno pravo, kazao je da su postupci u početku vođeni veoma neprofesionalno i jednostrano, a kao jedan od razloga navodi simboličan broj srpskih sudija, koji su učestvovali u procesima za ratne zločine.
„Nije problem samo u tome što su sudije i tužioci bili uglavnom Albanci, već to što su oni još od 1991. godine prestali da budu deo pravnog sistema. To je ubrzo shvatio i sam UMNIK, te je tako sredinom marta 2000. godine doneta odluka da suđenja za ratne zločine vode mešovita veća, gde je najviše bilo međunarodnih sudija“, kazao je Blakaj i dodaje da su se kosovski sudovi često suočavali sa problemima kao što su promena iskaza svedoka i njihovo odbijanje da daju izjavu.
„Zbog toga je propao veliki broj predmeta. Pre dve godine, u okviru Specijalnog suda, formiran je departman za ratne zločine, koji do sada nije imao šansu da se pokaže“, podvlači Blakaj, napominjući da je zbog nedostatka dokaza čak 38 optuženih oslobođeno krivice, dok se njih 28 nalazi u bekstvu.

Izveštaj Fonda za humanitarno pravo posvećen je opštim nalazima o suđenjima za ratne zločine u periodu od 2017. do 2018. godine, dok su u drugom delu izveštaja predstavljeni kratki pregledi svakog postupka i osnovni nalazi FHP-a u vezi sa tim predmetima.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Bekim Blakaj
Ivana Žanić
Predstavljanje Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji
Predstavljanje Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji
Predstavljanje Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji
Predstavljanje Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji
Marina Kljajić
Predstavljanje Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji
Predstavljanje Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj