Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Protest Strukovnog udruženja taksi preduzetnika SITAB

Ponedeljak, 20/5/2019, 12:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Protest Strukovnog udruženja taksi preduzetnika SITAB
Strukovno udruženje taksi preduzetnika SITAB ima potrebu da se ovim putem obrati javnosti- prvenstveno građanima Beograda i dragim gostima u prestonici Srbije. Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji je počeo da se primenjuje u novembru mesecu 2018. godine, sa poslednjim izmenama i dopunama usvojenim početkom maja ove godine, u čijoj smo izradi imali priliku da i mi učestvujemo, izričito je zabranjeno pružanje usluga prevoza putnika u drumskom saobraćaju, od strane lica koja nisu kvalifikovana da pruže tu vrstu usluga, odnosno koja za to nemaju odgovarajuću dozvolu jedinice lokalne samouprave- Grada Beograda.

Svakim danom ovog pravnog vakuma, protivzakonit prevoz putnika u drumskom saobraćaju u Gradu Beogradu koji organizuje Car go „udruženje građana“ sve više se širi, zbog čega regularni taksi prevoznici trpe nesagledivu materijalnu i nematerijalnu štetu.
Uprkos našim apelima, bilo kakva akcija Organa Grada Beograda sa ciljem efikasnog sprovođenja Zakona je izostala. Car go i dalje nesmetano i nekažnjeno pruža i naplaćuje usluge prevoza putnika, a da za to nema pravo! Nazvanično, Kar go ima preko 1.700 vozila, što vlasnicima donosi dnevnu zaradu od 10-15.000 EUR. Ukupno oduzeto 5 vozila za šest meseci od stupanja na snagu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju!

Žalosno je što je ovim povodom izostala i bilo kakva reakcija gradskih službi, kojima smo se obraćali ukazivajući na veliki problem koji imamo u našem gradu, kao i na nesagledive posledice koje ćemo svi zbog toga snositi.

Nama ne preostaje ništa drugo, nego da u dana 27.05.2019. godine, organizujemo protest samo sa jednim zahtevom- da se u Gradu Beogradu striktno i efikasno sprovodi Zakon, koji će sa ulica ukloniti Car go „udruženja građana“ koji usluge prevoza putnika vrši na divlje! Takođe, naš pravni tim priprema tužbe radi naknade štete protiv Grada Beograda, a koju će na kraju platiti svi građani Beograda.
Napominjemo da su i korisnici usluga Car go potencijalno izloženi krivičnoj odgovornosti, jer korišćenjem nelegalnih usluga, oni postaju saučesnici u njihovim nezakonitim radnjama.

Konferencija za novinare Strukovnog udruženja taksi preduzetnika SITAB

Izveštaj

Taksisti protiv „CarGo“ – nova epizoda protesta

Piše: Vojislav Milovančević, Medija centar

Strukovno udruženje taksi preduzetnika „SITAB“ najavio je protest za ponedeljak 27. maja ispred Skupštine Grada Beograd, sa zahtevom da se striktno sprovodi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kako bi se sa ulica uklonio prevoznik „CarGo“.

„Oni su registoravni kao udruženje građana, dakle, morali bi da budu neprofitabilna organizacija. Dobili smo jasno obrazloženje od Ministarstva saobraćaja da je njihov rad nezakonit. Nikada niste čuli od državnih institucija suprotno mišljenje, jer oni ne ispunjavaju osnovne uslove. Činjenica je da imamo jasno izražen stav nadležnih organa, stoga samo zahtevamo da se Zakon sprovodi“, ističe Vlado Bulatović, iz SITAB-a.

Taksisti navode da „CarGo“ poseduje 1.700 automobila, gde troškove prevoza i vozila plaćaju sami vozači, dok vlasnik prihoduje 30 odsto od zarade, što, prema njihovoj proceni, iznosi 51 hiljada evra.
Oni dodaju da je paradoksalno što moraju da protestuju da bi se Zakon poštovao, kazavši da se, u izveštaju Komunalne policije Beograda, vidi da je izvršeno 1.800 kontrola taksi preduzetnika za šest meseci, a taksisti nisu imali uvid u te rezultate kad je u pitanju „CarGo“.

„Neverovatno zvuči podatak da je svega pet automobila privremeno oduzeto ovom udruženju građana, a da s
druge strane imamo trideset regularnih kontrola dnevno nad taksi preduzetnicima. Iz toga možemo zaključiti da postoje kapaciteti da se prati i njihov rad“, rekao je Zvezdan Sekulić iz „SITAB-a“ i objasnio šta bi bilo ukoliko bi se ovakva vrsta kontrole primenjivala nad firmom „CarGo“.
„Da se aktivnost inspekcije preusmeri i da se od tih trideset pregleda, bar deset izvrši nad njihovim vozilima, sva vozila bi im bila oduzeta“, uveren je Sekulić.

Iz Strukovnog udruženja taksi preduzetnika naglašavaju da su uputili preko stotinu dopisa nadležnim organima za primenu Zakona i da su dobili odgovor od nadležnih ministarstava da je primena Zakona u nadležnosti Lokalne samouprave. Stoga su doneli odluku da njihov protest upozorenja bude ispred Gradske skupštine Beograda, navodeći da će, ukoliko u roku od sedam dana Inspekcija ne počne da radi svoj posao, radikalizovati protest blokadom grada.
„Nadamo se da do toga neće doći i da će Lokalna samuprava pokrenuti svoje resurse, te zaista početi sa kontrolom i sankcionisanjem nezakonitog prevoza, jer valjda je svima cilj da se zakon poštuje“, zaključuje Sekulić.

Taksisti su poručili da njima nije namera „da ugase „CarGo“, već da podstaknu nadležne da vrše efikasniju kontrolu i sprovode akte koje su sami doneli. Odgovarajući na poziv za TV duel, iz „SITAB-a“ kažu da ne žele da razgovaraju sa licima koja krše zakone, ali da će rado da učestvuju u dijalogu gde će biti uključen neko od predstavnika Državne uprave, ili Lokalne samouprave.


Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Dejan Dačić
Predrag Jovanović
Zvezdan Sekulić
Protest Strukovnog udruženja taksi preduzetnika SITAB
Protest Strukovnog udruženja taksi preduzetnika SITAB
Siniša Rančev
Vlado Bulatović
Protest Strukovnog udruženja taksi preduzetnika SITAB
Protest Strukovnog udruženja taksi preduzetnika SITAB
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj