Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Projekat Partnerstvo za razvoj medija jugoistočne Evrope

Projekat Partnerstvo za razvoj medija jugoistočne Evrope završava se, nakon četvorogodišnjeg teškog, ali ispunjavajućeg rada partnera iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Rumunije.

 

Povezani su novinari, medija centri i institucije, sindikati, organizacije civilnog društva, akademska zajednica i donosioci odluka, čiji je zajednički trud bio usmeren ka razvoju nezavisnih i odgovornih medija na Zapadnom Balkanu.
„Analizirali smo živote novinara u čitavom regionu i izazove sa kojima se susreću. Upijali smo pozitivnu energiju, ali takođe nailazili na manje i više vidljive prepreke. Voleli bismo da možemo da kažemo da je stanje u regionu bolje nego pre četiri godine, ali to nije slučaj. Pretnje medijskim slobodama i nezavisnosti su još ozbiljnije, a potreba za dobrim i odgovornim novinarima je veća nego ikada. Valjanom novinarstvu su potrebni ne samo valjani profesionalci i poslodavci, već i valjana javnost, koja je obrazovana i spremna da konzumira i podržava istinu i transparentnost,“ istakla je Ioana Avdani, direktorka Centra za nezavisno novinarstvo u Bukureštu i projekt menadžerka.
U sklopu projekta partneri su objavili dve sveobuhvatne studije regiona – jednu o radnim odnosima u medijima u regionu, i drugu koja se fokusira na medijsku pismenost i obrazovanje. Stotine novinara i učenika diskutovalo je o ovim istraživanjima na nacionalnom i regionalnom nivou, što je rezultiralo preporukama. Partneri su, takođe, radili monitoring slobode izražavanja u regionu i objavili niz istraživanja o govoru mržnje baziranom na religiji, digitalizaciji medija i ulozi društvenih mreža u kreiranju javne agende.
„Pretnje upućene medijskim profesionalcima i nedostatak senzibiliteta za slobodu izražavanja je zločin i mi od političara očekujemo da zaštite ove slobode, a ne da ih ograničavaju. Potcenjivanje slobode izražavanja jednako je nepridržavanju dobrih međunarodnih standarda i praksi i doprinosi lošoj slici regiona Jugoistočne Evrope na globalnoj medijskoj sceni,“ kaže Jana Pelovska, generalna direktora Medijskog razvojnog centra u Bugarskoj.
Projekat Partnerstvo za razvoj medija jugoistočne Evrope realizovan je od strane konzorcijuma kojim je koordinisao Centar za nezavisno novinarstvo iz Rumunije, a koji je sačinjen od: Albanskog medijskog instituta, Media centra za medije i razvoj civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Medijskih inicijativa – Udruženja za razvoj medija i promociju profesionalnog novinarstva, takođe iz Bosne i Hercegovine, Makedonskog instituta za medije, Crnogorskog instituta za medije, Fondacije Medija Centar i Media i reform centra Niš iz Srbije i Medijskog razvojnog centra iz Bugarske. Medijski profesionalci sa Kosova i iz Turske takođe su učestvovali u projektu. Više informacija dostupno je na: https://seemediapartnership.cji.ro/
„Projekat se završio, ali nastaviće da daje razultate. Podigli smo svest o pitanjima o kojima se malo govori, kao i kapacitete medijskih organizacija za javno zagovaranje, staviljali smo teme na dnevni red u zemljama u kojima smo radili. Važno je da se naš rad nastavi, i da se više i više aktera uključi u zaštitu slobode izražavanja u svim njenim oblicima,“ zaključila je Avdani.
Projekat je sufinansiran od strane Evropske komisije, Civil Society Facility, Media Freedom i Accountability Programme, Europe Aid/134613/C/ACT/MULTI