Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Međunarodna delegacija stručnjaka u poseti Beogradu povodom projekta izgradnje gondole

Utorak, 7/5/2019, 11:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Međunarodna delegacija stručnjaka u poseti Beogradu  povodom projekta izgradnje gondole
Predstavnici delegacije Evropa Nostre obratiće se medijima i podeliti zaključke četvorodnevne posete Beogradu i najaviti buduće korake u borbi za očuvanje Beogradske tvrđave.

Od 4-7. maja visoka delegacija stručnjaka Evropa Nostre, najveće evropske organizacije posvećene očuvanju kulturnog nasleđa, boravi u Beogradu kako bi razgovarala sa nadležnima i stručnjacima o očuvanju Beogradske tvrđave, parka Kalemegdan i Ušća od kontroverznog projekta gradnje žičare (gondole).

Pozivamo sve medije da prisustvuju konferenciji za medije i razgovoru, kako bi izvestili brojnu javnost zainteresovanu za budućnost i odbranu Beogradske tvrđave. Biće obezbeđen prevod sa engleskog na srpski.

Konferencija za novinare Evropa Nostre

Ispred delegacije Evropa Nostre, medijima će se obratiti:
  • Dr Gi Klos (Luksemburg), ekonomista, izvršni potpredsednik Evropa Nostre
  • Sneška Kvadvlih-Mihailović (Srbija/Holandija), pravnik, generalni sekretar Evropa Nostre

Konferenciju za medije će voditi:
  • Dr Višnja Kisić, generalna sekretarka Evropa Nostre SrbijaIzveštaj

Nakon vekova ratovanja, “Srpski Akropolj” ugrožava gondola

Piše: Vojislav Milovančević, Medija centar

Izgradnja gondole na Beogradskoj tvrđavi je izuzetno problematičan projekat, jer njegov invazivni karakter preti da ugrozi kulturno nasleđe čitave Evrope, zaključili su na današnjoj konferenciji za novinare sturčnjaci iz organizacije Evropa Nostra.

Izvršni potpredsednik Evropa Nostre, Gi Klos, kazao je da izgradnja gondole prevazilazi granice lokalnog i nacionalnog nivoa, te da ona predstavlja međunarodni problem, koji se mora rešiti kroz otvoreni dijalog sa stručnom javnošću.

“Čitavoj delegaciji je bilo zbunjujuće i zabrinjavajuće što je projekat s jedne strane izuzetno invazivan, a s druge strane ne postoji dovoljno jasan razlog koji bi se odnosio na turizam, saobraćaj i koji bi opravdao rad na ovakvom lokalitetu”, napominje Klos.

Imajući u vidu da je Srbija deo međunarodne nominacije Uneska za Rimski limes, a da je Beogradska tvrđava predviđena kao jedan od lokaliteta, Klos ističe da bi sa izgrađivanjem gondole bilo potpuno nezamislivo da Kalemegdan odgovori neophodnim zahtevima.

“Smatramo da su potrebna ozbiljna preispitivanja ovog projekta. Nismo ovde samo da bismo kritikovali. Spremni smo da ponudimo rešenja i da podržimo dijalog. Važno je da su stručnjaci, koji su boravili ovde prethodnih dana, pokazali volju da podrže razgovore o ovom projektu kako bi se pronašla neka od najkompatibilnijih rešenja”, rekao je Klos, dodajući da su neke od predloženih alternativa, izgradnja pešačkog mosta, umesto žičare, ili premeštanje gondole na druge lokacije koje jesu predviđene Generalnim urbanističkim planom Republike Srbije.
A da je problem izgradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi ozbiljno shvaćen, govori Sneška Kvadvlih-Mihailović, generalna sekretarka Evropa Nostre, ističući da je Upravni odbor ove organizacije, jedne od najvećih u oblasti civilnog društva koja se bavi kulturnim nasleđem, odlučio da u Beograd pošalje visoku delegaciju, kako bi se na licu mesta upoznao sa situacijom na terenu.
“Mi smo već imali niz susreta. Imali smo važan sastanak sa predsednicom Vlade, Anom Brnabić. Istakli smo da je Beogradska tvrđava do te mere od neprocenjivog značaja za kulturno nasleđe, ne samo Srbije, već čitave Evrope, te da je nezamislivo da se takav zahvat radi na takvom jednom spomeniku kulture”, ističe Kvadvlih-Mihailović, napominjući da su na osnovu dosadašnjih razgovora zaključili da postoje ozbiljne primedbe na primenu postojećeg zakona i generalnog urbanističkog plana.

“Nisu urađene neophodne studije o uticaju na kulturno nasleđe. Smatramo da bi bilo neodgovorno, ukoliko bi institucije vlasti odlučile da nastave sa radovima na ovom lokalitetu”, kazala je generalna sekretarka Evropa Nostre i dodala da su dobili uveravanja od predsednice Vlade, Ane Brnabić, da je zaštita kulturne baštine jedan od glavnih prioriteta Republike Srbije, a da ih je predsednik SANU-a, Vladimir Kostić, informisao da Srpska akademija nauka i umetnosti u potpunosti podržava kamapanju protiv izgradnje gondole.

“Struka je u potpunosti ujedinjena da će ovaj projekat narušiti kulturno nasleđe Ušća i Beogradske tvrđave. Na sastancima nam nije rečeno da nismo dobro informisani i da ne znamo ništa o istoriji. Imali smo dobre razgovore i otvoren dijalog sa predsednicom Vlade. Verujemo da ima prostora za dogovor i rešenje, optimistična je Sneška Kvadvlih-Mihailović.

Predstavnici Evropa Nostre su istakli da je veoma izvesno da će Beogradska tvrđava biti nominovana na njihovoj listi sedam najugroženijih spomenika kulture u 2019. godini, te da će to biti samo jedan od brojnih koraka koji će biti preduzeti sa ciljem da se očuva kulturna baština Srbije i Evrope, rečeno je na pres konferenciji u beogradskom Medija centru.
Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Međunarodna delegacija stručnjaka u poseti Beogradu  povodom projekta izgradnje gondole
Međunarodna delegacija stručnjaka u poseti Beogradu  povodom projekta izgradnje gondole
Međunarodna delegacija stručnjaka u poseti Beogradu  povodom projekta izgradnje gondole
Međunarodna delegacija stručnjaka u poseti Beogradu  povodom projekta izgradnje gondole
Gi Klos
Višnja Kisić
Gi Klos
Međunarodna delegacija stručnjaka u poseti Beogradu  povodom projekta izgradnje gondole
Sneška Kvadvlih Mihailović
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj