Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

MUP ne dostavlja informacije o napadima na novinare tokom inauguracije Aleksandra Vučića - Nadležni efikasni samo za pretnje državnom vrhu

Izvor: Danas, 12.09.2017.

0 komentara      Ostavite komentar

U slučajevima pretnji i napada na novinare, koji većinom ostaju nerasvetljeni, nadležni državni organi ne reaguju tako efikasno kao kada je ugrožena bezbednost najviših čelnika države, o čemu svedoči nedavno hapšenje majke i ćerke iz Kruševca zbog pretnji predsedniku Srbije i šefu BIA, ali i hapšenje Milorada Nikolića zbog pretnji tadašnjem premijeru i ministru policije, koji je zatim i preminuo u zatvorskoj bolnici pod sumnjivim okolnostima.

M.J. i njena majka D.Š. Iz okoline Kruševca, uhapšene su brzom intervencijom nadležnih tužilaštava, pod optužbom da su na društvenoj mreži Fejsbuk iznele pretnje kojima ugrožavaju sigurnost i proganjaju predsednika Aleksandra Vučića i šefa BIA Bratislava Gašića. Ipak, kada je ista ta M.J. proganjala pozivima novinarku Danasa Katarine Živanović, i ugrozila joj sigurnost tako što je njen broj telefona podelila na istoj toj društvenoj mreži, tužilaštvo je zaključio da "nema elemenata za prijavu".

Tužilaštvo je ipak pronašlo elemente da reaguje u slučaju fizičkih napada na novinarku Danasa Lidiju Valtner, novinare redakcija Insajdera, Vajs i Radio Beograda tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića. Međutim, odgovorni još uvek nisu procesuirani jer se čeka izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova, potvrđeno je za Danas iz Prvog osnovnog tužilaštva. Iako je redakcija Danasa identifikovala napadače na svoju novinarku što je dokumentovano objavljenim fotografijama, MUP još uvek nije utvrdio ko su svi osumnjičeni, a to je neophodno za utvrđivanje odgovornosti jer Tužilaštvo vodi objedinjeni postupak za sve napade.

MUP tužilaštvu nije dostavio ni informacije o upadu u stan novinarke KRIK-a, Dragane Pećo, a nakon saopštenja Komisije za istraživanje ubistva novinara da je "rasvetljeno ubistvo novinara Milana Pantića", nema potvrde da li je tužilaštvo podiglo optužnice.

Zbog pretnji državnom vrhu optužen je, a kasnije i preminuo u zatvorskoj bolnici Milorad Nikolić, uhapšen pod sumnjom da je ugrozio bezbednost tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i ministra policije Nebojše Stefanovića, kada ih je pominjao u pretećem tonu u SMS porukama koje je slao na mobilni telefon svog komšije. Nikolić je zadržan u pritvoru, gde je tretiran kao oboleo od šizofrenije, prebačen je u zatvorsku bolnicu gde je i preminuo. Nakon njegove smrti veštaci su utvrdili da je trebalo da bude pušten na slobodu, tvrdi njegov advokat Feđa Dimović, koji iznosi sumnju da li je Nikolić zaista umro prirodnom smrću.

- Velika odgovornost za to je na Tužilaštvu i sudu u Vrbasu jer su zadržali čoveka koji nije imao krivično delo, smatra Dimović. On ukazuje i da ni od jedne institucije kojoj se obraćao povodom ovog slučaja ništa ne očekuje, "jer ne živimo u pravnoj državi", već u državi gde se "ljudi i dalje hapse zbog komentara na Fejsbuku".

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.