Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

“Nacionalne manjine u odnosima Srbije sa susedima ( Status nacionalnih manjina u Srbiji i pregovaranje sa EU: Uloga susednih zemalja)”

Četvrtak, 16/3/2017, 12:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
“Nacionalne manjine u odnosima Srbije sa susedima ( Status nacionalnih manjina u Srbiji i pregovaranje sa EU: Uloga susednih zemalja)”


- predstavljanje publikacije -

Publikacija je rezultat rada međunarodnog ekspertskog tima Foruma za etničke odnose i pet okruglih stolava koji su održani tokom 2016. i 2017. godine a u okrviru projekata “Nacionalne manjine u odnosima Srbije sa susedima (Status nacionalnih manjina u Srbiji i pregovaranje sa EU: Uloga susednih zemalja)” podržanog od Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu i “Manjinska politika i evropske integracije – uloga bilateralnih odnosa” koji je podržala
Fondacija za otvoreno društvo Srbija.
Na konferenciju su pozvani autori publikacije, predstavnici Vlade Republike Srbije, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, organizacija civilnog društva diplomatskog kora i novinari.

Teme razgovora i publikacije su:

- Politika Republike Srbije u zaštiti prava nacionalnih manjina čije su „matične države“ susedi Republike Srbije i istovremeno zemlje članice EU (i to: Mađarske, Ruminije, Bugraske i Hrvatske)
- Uticaja manjinske politike Republike Srbije na odnose sa ovim zemljama u kontekstu pridruživanja EU;
- Manjinska politika susednih država prema pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u tim državama;
- Značaj bilateralne saradnje za jačanje regionalne saradnje kao i za pridruživanje
- Republike Srbije EU.Predstavljanje publikacije
Foruma za etnicke odnose


Govore:

  • dr Dušan Janjić
  • dr Zoran Milivojević
  • Jovica Pavlović


    Molimo Vas da za potvrdu učešća, kao i za sve potrebne informacije koristite email: forumbgd@gmail.com, telefone + 381 11 3620 781 / + 381 (0) 60 0510 517 (Mila Tolstoj).

    Obezbeđen je prevod na engleski jezik


Izveštaj


Tribina: Potrebno hitno rešavanje problema manjina

(Beta) Srbiji je neophodna sveobuhvatna strategija za rešavanje položaja nacionalnih manjina, jer je to pitanje ključno za bilateralne odnose i evropske integracije i zato je bitno gledati i u Zagreb, Budimpeštu, Sofiju i Bukurešt, rečeno je na predstavljanju publikacije Foruma za etničke odnose "Nacionalne manjine u odnosima Srbije sa susedima".

"Kad čitate zakon možete zaključiti da nije loše biti pripadnik manjina u Srbij, a u stvari ti ljudi su građani drugog reda", ocenio je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić govoreći o publikaciji iz ugla statusa nacionalnih manjina u Srbiji i pregovora sa EU.

Srbija nema kapacitete za inkluziju manjina i zato mora da radi na njihovoj integraciji, rekao je Janjić i ocenio da je Srbiji na tom polju neophodna proaktivna manjinska politika koju nema.

Saradnik na projektu Zoran Milivojević podsetio je na značaj položaja nacionalnih manjina kroz Poglavlje 23 kojim se, kako je dodao, pregovori sa EU i otvaraju i završavaju.

On je naveo da bitno da se zna da EU insistira da neće biti arbitar i neće rešavati bilateralne sporove, te da sa bilateralnim opterećenjima evropske integracije neće biti moguće.

"Specifičnu ulogu u svemu imaju četiri susedne zemlje - Mađarska, Hrvatska, Rumunija i Bugarska, koje su zajednički nastupile po pitanju otvaranja Poglavlja 23, a što bi Srbiju trebalo da natera da što hitnije počne da rešava probleme manjina", rekao je Milivojević i dodao da za sve te zemlje postoje otvorena manjinska pitajna koja, kako je ocenio, dovode u pitanje i odnose sa Rumunijom, sa kojom Srbija ima vekovnu saradnju.

Te četiri zemlje usaglasile su stavove i podržavaju se međusobno i koriste evropske integracije kako bi ostvarile ciljeve, jer prepoznaju intenciju koja postoji u Srbiji da je u rešavanju problema sklona oslanjanjanju na EU, rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, o težini rešavanja pitanja manjina govori činjenjica da ono samo za Srbiju predstavlja deo posebnog akcionog plana.

"Više strepimo od blokade poglavlja nego od toga šta smo i koliko uradili, zato nam je potrebna sveobuhvatna strategija koja ne ide od problema jedne manjine do problema druge, već podrazumeva konzistentnu politiku u bilateralnim odnosima i regionalnoj saradnji", rekao je Milivojević.

Saradnik na publikaciji Jovica Pavlović naveo je da Srbija ne bi trebalo da posmatra Evropsku uniju samo kroz Brisel, već i kroz Zagreb, Budimpeštu, Bukurešt i Sofiju, kako bi se došlo do cilja.

Radom na publikaciji nedvosmisleno je utvrđeno da postoji zavisnost u bilateralnim odnosima i EU integracijama od otvorenih pitanja koja se tiču manjinskih zajednica, rekao je Dušan Janjić i naveo da je veoma važno je da se sva manjinska pitanja rešavaju pravno, a ne politički, kao u slučaju Bošnjaka i dogovora između političara.

Prema Janjićevim rečima, Srbija za svojim potrebama kasni i četiri decenije, a na polju rešavanja statusa nacionalnih manjina 15 godina.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

dr Zoran Milivojević
dr Dušan Janjić
Jovica Pavlović
dr Zoran Milivojević
dr Dušan Janjić
“Nacionalne manjine u odnosima Srbije sa susedima ( Status nacionalnih manjina u Srbiji i pregovaranje sa EU: Uloga susednih zemalja)”
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj