Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Nagrada za istraživačko novinarstvo: drugo mesto za novinare CINS-a i priče o MHE

Izvor: CINS, 10.09.2019.

0 komentara      Ostavite komentar

Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je drugu nagradu Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću za istraživanja o malim hidroelektranama.

Druga nagrada za najbolje istraživačke priče objavljene u 2018. godini pripala je Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću, novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), saopšteno je na ceremoniji dodele nagrada 10. septembra 2019. u Beogradu.

Oni su ovu nagradu dobili za istraživanja o malim hidroelektranama – „Male hidroelektrane: Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju” i „Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke”.

„Istraživanje autora pokazuje da se značajni fondovi, uključujući i sredstva internacionalnih banaka, dodeljuju projektima povezanim ljudima koji su povezani sa političarima. Istovremeno, ovaj istraživački rad, koji je detaljan i sveobuhvatan otkriva da pojedini javno finansirani projekti nemaju željeni učinak, dok istovremeno negativno utiču na prirodnu sredinu“, navodi se u obrazloženju žirija.

Istraživanja CINS-a o malim hidroelektranama pokazuju kako u ovom unosnom poslu najviše profitiraju država i firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i kako su lideri na polju obnovljivih izvora, firme Eco Energo Group iHidro-Tan, svoj razvoj započele uz sumnje na prikriveno vlasništvo. U tekstovima se takođe ističe i kako su uporedo sa gradnjom elektrana na rekama širom Srbije i rastom profita investitora, često povezanih sa vlašću i politikom, jačali i protesti građana protiv njih.

Pored toga, nagrađeni su i novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), za istraživanje o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, kao i novinar Miloš Stanić i njegovo istraživanje o kvalitetu vode za piće.

U užem krugu bila je i CINS-ova baza podataka o postupcima koje je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera u Srbiji, kao i istraživanje „Funkcioneri: I dalje najviše najblažih mera za neodgovorne funkcionere”.

Žiri su činili Valerie Hopkins, dopisnica Financial Timesaiz Budimpešte, Predrag Blagojević, novinar i nekadašnji urednik Južnih Vesti i Bojan Pančevski, dopisnik Wall Street Journala.

Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU. Osim u Srbiji, ona se dodeljuje i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj.

Cilj je da se, kako se navodi na sajtu Balkanske istraživačke mreže (BIRN Srbija) koja je nacionalni koordinator za dodelu EU nagrade za istraživačko novinarstvo, ovom nagradom skrene pažnja i promovišu izuzetna postignuća istraživačkih novinara i poveća vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.