Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

„Ne zovi me posebnim” – Treći Bosifest

Od 21. do 23. maja biće prikazano čak pedeset filmova iz celog sveta na temu života i stvaralaštva osoba sa invaliditetom. Treći Bosifest otvara igrani film “Le Piano”.

Treći beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom Bosifest biće svečano otvoren u Domu omladine 21. maja u 12 časova. Pod ovogodišnjim sloganom „Ne zovi me posebnim“ tokom tri festivalska dana biće prikazano blizu pedeset igranih i dokumentarnih filmova iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Nemačke, Italije, Finske, SAD, Australije, Japana, Afrike, Izraela, kao i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. U takmičarskom i revijalnom programu naći će se neki od najboljih kratkometražnih i dugometražnih filmova čiji su autori osobe sa invaliditetom ili koji se bave položajem, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom. Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Ovogodišnji Bosifest otvoriće film “Le Piano”, francuskog autora Lévona Minasiana, koji je osvojio niz prestižnih međunarodnih nagrada. Ovo je dirljiva filmska priča o trinaestogodišnjoj nemoj devočici Loussiné koja živi sa bakom u “domiku” – montažnoj kućici, pošto je njen rodni grad Leninakan uništen u zemljotresu. Ona je talentovana pijanistkinja kojoj država dodeljuje klavir kako bi se pripremila za važno takmičenje. Ali kada klavir stigne na kućnu adresu biće jasno da je prikolica u kojoj žive baka i unuka premala da u nju stane klavir…

Selektor Bosifesta 2012 je Oleg Novković, filmski reditelj. Odluku o nagradama za najbolji film, režiju i scenario doneće žiri u sastavu: Svetislav Goncić, glumac; Aleksandar Gajšek, novinar i Darjan Mihajlović, reditelj. Kao i prethodnih godina, biće dodeljena i nagrada publike. Pored filmskog programa.

Iz godine u godinu BOSIFEST upoznaje širu javnost sa dometima filmskih autora iz Srbije i sveta, ali i doprinosi rušenju ustaljenih predrasuda, prepreka i barijera na koje nailaze osobe sa invaliditetom. Takođe, ova filmska manifestacija ohrabruje domaće autore da prave inovativne filmove koji se tiču osoba sa invaliditetom.

Kontakt: Ana Dragović, PR Bosifesta, 065/2888 209, office@bosifest.rs

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u