Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Novi medijski fond – potreba i nužnost zarad nezavisnog i profesionalnog novinarstva u Srbiji

Počinje izrada studije izvodljivosti formiranja novog multi-donatorskog fonda

Niš, 16. decembar 2013 - U narednih 6 meseci biće poznati mehanizmi postojanja i funkcionisanja multi-donatorskog fonda u Srbiji, koji treba da olakša rad domaćih medija pružanjem podrške njihovim programskim aktivnostima. Izradu „Studije izvodljivosti multi-donatorskog fonda u Srbiji“, USAID je, kroz program „Građansko društvo za budućnost“ koji sprovodi Institut za održive zajednice (ISC), poverio Media i reform centru Niš (MRCN).

Nejasna vlasnička struktura, povlašćen tretman, politički i ekonomski pritisci ukratko opisuju srpsku medijsku scenu. Otuda potreba za osnivanjem fonda koji bi medijima pružao tehničku i finansijsku podršku, a sve u cilju negovanja kritičkog i nezavisnog novinarstva, novinarstva koje će štititi interese javnosti.

Za potrebe istraživanja, MRCN će angažovati ekspertski tim sačinjen od troje vodećih domaćih konsultanata sa iskustvom u oblasti kreiranja i vođenja fondacija, prikupljanja sredstava i strateškog planiranja, a to su: Aleksandra Vesić Antić, Mia Vukojević i Mladen Jovanović. Takođe, u izradu studije uključiće se istraživački tim Biroa za društvena istraživanja – BIRODI.

Kako bi studija rezultirala održivim mehanizmima za tehničku i finansijsku podršku medijima u Srbiji, ona bi trebalo da odgovori na pitanja koja se tiču zainteresovanosti donatora za podršku medijima, njihovih dosadašnjih iskustava, kao i mogućnosti stvaranja dobre organizacione strukture fonda koja bi bila finansijski održiva. Odgovore na ova pitanja, istraživački tim dobiće u razgovorima sa postojećim i potencijalnim domaćim i internacionalnim donatorima, društveno odgovornim kompanijama, predstavnicima programa koji promovišu filantropiju, medijskim udruženjima, nacionalnim, lokalnim i regionalnim medijima, kao i građanima.

Media i reform centar Niš je godinama unazad deo značajnih projekata podrške razvoju lokalnih i regionalnih medija. Napori za održivost, nezavisnost i profesionalnost medija su neophodni deo procesa demokratizacije i stvaranja odgovornog građanskog društva, čemu u svom radu težimo. U tom pogledu, zajednički je cilj MRCN, ISC i USAID da se izradi dokument koji će biti od važnosti za budućnost medija u našoj zemlji.

Kontakt:
Danijela Maravić – danijela@mirc.rs; 066/8528018
Mladen Velojić – mladen@mirc.rs; 066/8528002
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u