Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

U organizaciji BNV, u Prijepolju obilježeno 80 godina od izlaska prvog broja lista Sandžak

Stanje i perspektive sandžačkog novinarstva

Prijepolje, 1. februar 2012. godine

Povodom 80 godina od izlaska lista „Sandžak“, u organizaciji Resora za informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u Prijepolju je, 1. februara 2012. godine, održan okrugli sto na temu „Mediji u Sandžaku i demokratija“. U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici nekoliko regionalnih i lokalnih medija sa područja Sandžaka, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i predstavnici drugih institucija iz Sandžaka.

Uvodna izlaganja podnijeli su Muhedin Fijuljanin, potpredsjednik Izvršnog odbora BNV i glavni i odgovorni urednik „Sandžačkih novina“ i dr Redžep Škrijelj, glavni i odgovorni urednik časopisa „Bošnjačka riječ“ i šef Resora za obrazovanja BNV. O historijatu sandžačkog novinarstva uvodno izlaganje podnio je Muhedin Fijuljanin, dok je o liku i djelu Mehmeda Šakira Kurtćehajića, prvog bošnjačkog novinara, govorio dr Redžep Škrijelj.

Čestitajući predstavnicima medija u Sandžaku značajan jubilej, narodni poslanik i predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević ukazao je na neke od problema sa kojima se suočavaju mediji u Sandžaku, inicirajući raspravu na temu sandžačkog novinarstva kao bitnog elementa ukupnog društvenog života u Sandžaku. On je u vezi sa tim istakao činjenicu da su u prošlosti tu ideju u veoma značajnoj mjeri afirmisali pojedinci i istaknuti intelektualci iz reda srpskog i crnogorskog nacionalnog korpusa, a da su danas njeni zagovornici uglavnom iz reda pripadnika bošnjačkog naroda, ukazujući na potrebu zajedničkog djelovanja pripadnika svih nacionalnih zajednica u Sandžaku u tom pravcu.

Džudžević je posebno istakao da se mediji u Sandžaku, i uopšte u cijeloj zemlji, suočavaju sa čestom politizacijom i zloupotrebom od strane određenih političkih, ekonomskih i drugih struktura, ukazujući na njihov veliki značaj u kreiranju javnog mnjenja i stvaranju slike o sveukupnom stanju u društvu.

Na potrebu očuvanja i njegovanja sandžačkog regionalnog identiteta i u oblasti žurnalistike ukazao je i direktor Televizije Tutin, Albin Gegić, koji je istakao posebno zadovljstvo što se 80-ta godišnjica od izlaska lista „Sandžak“ održava upravo u gradu u kojem je taj list počeo izlaziti.

Glavna urednica Televizije Forum iz Prijepolja, Mileva Milević postavila je pitanje potrebe bilo kakve polarizacije, ističući kao glavno pitanje očuvanje objektivnosti u informisanju i zaštite nezavisnosti novinarske profesije.

Istaknuti prijepoljski novinar Ibrahim Aličković istakao je značaj jubileja, ukazujući na potrebu uspostavljanja saradnje između medija i organizacije ovakvih i sličnih rasprava u vezi sa stanjem u medijima i planovima njegovog poboljšanja u budućnosti.

U raspravi su učestvovali i drugi predstavnici javnog i kulturnog života iz Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

Okrugli sto „Mediji u Sandžaku i demokratija“ (pdf)