Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

OBNOVLJENA ZGRADA TELEVIZIJE

Izvor: Politika, 11/23/2004; Strana: A10

0 komentara      Ostavite komentar
ČETIRI GODINE POSLE PETOOKTOBARSKOG PALjENjA

Devet meseci rada i oko 90 miliona dinara utrošeno je u novo ruho poslovne palate RTS-a koja je teško oštećena 5 oktobra 2000. godine

U prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Vojislava Koštunice i još 200 ličnosti, predstavnika političke i kulturne elite Beograda i Srbije, juče je svečano otvorena obnovljena zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj 10. Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić i legenda Televizije Beograd Mića Orlović obratili su se gostima u novom, moderno uređenom i funkcionalnom holu koji će, ubuduće, služiti kako za reprezentativne skupove, pres konferencije i snimanje pojedinih emisija ove TV kuće, tako i kao stalna galerija Likovne kolonije RTS-a, koja, inače, radi od 1997. godine. U ovoj zgradi će biti smeštene gotovo sve redakcije i uprava RTS-a, osim Informativnog programa, koji se nalazi u zgradi RTS-a u Aberdarevoj ulici.

– Kao što znate, zgrada u Takovskoj 10, simbol RTS-a, teško je oštećena 5. oktobra 2000. godine, što je bio rezultat narodnog gneva koji je nemoguće kontrolisati – reči su akademika Nikše Stipčevića, predsednika Upravnog odbora RTS-a. – Ali, ono što je narod zapalio, to je njegovim parama i obnovljeno, pa je, evo, pred nama zaista atraktivan prostor u kojem će se ubuduće odvijati važne stvari za našu kulturu. Na prvom mestu mislim na Galeriju RTS-a koju će za desetak dana otvoriti Nikola Kusovac i Nikola Mirkov. A sve je to u sklopu jednog novog života RTS-a koji je počeo u aprilu dolaskom novog rukovodstva, a nastavljen promenom imidža nacionalne televizije i novom šemom koja startuje ovih dana. Naravno, RTS se još nalazi u velikim finansijskim teškoćama, jer praktično živimo na budžetu. Tek 2005. godine se prelazi na pretplatu, samo još ne znamo u kojoj formi.

Od akademika Stipčevića saznajemo i to da još nije donesena definitivna odluka o tome kakva će biti sudbina zgrade u Aberdarevoj koja je stradala u bombardovanju 1999. godine, ali da je jedna od ideja, koju on lično podržava, da se ruševine konzerviraju, zaštite staklom i ostanu takve kakve jesu.

Arhitekta Slobodan Mitrović, rukovodilac Projektantskog biroa RTS-a upoznaje nas sa osnovnim podacima vezanim za obnovu ovog objekta koji je, kaže, u urbanističkom smislu zapravo deo Tašmajdanskog kompleksa u koji još spadaju Dom pionira Beograda, zgrada Pozorišta „Duško Radović” i Crkva Svetog Marka.

– Osim reprezentativnog hola, koji će služiti i kao izložbeni prostor za skulpture, i Galerije RTS-a, u 6.000 kvadrata su smeštene skoro sve redakcije naše kuće, samo je četvrti sprat namenjen za upravu kuće. Sva arhitektonska rešenja i uređenje enterijera delo su Projektantskog biroa RTS-a, uz saradnju sa autorom objekta, arhitektom akademikom Ivanom Antićem koji je naročito bio aktivan u obnovi fasade zgrade. Radovi na obnovi objekta trajali su devet meseci, izvođač je bila Holding kompanija „Ratko Mitrović”, a utrošeno je oko 90 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.