Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Otvorena polemika da li novi v. d. glavnog urednika Novosti ispunjava uslove za tu poziciju - Novosti privatna firma, Vučelić zadovoljava kriterijume

Izvor: Danas, 14.09.2017.

0 komentara      Ostavite komentar

Autor: K. Živanović

Nakon što je Milorad Vučelić imenovan za v. d. glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti prošle sedmice, u javnosti se otvorila polemika o tome da li on uopšte ispunjava uslove za tu poziciju, s obzirom na godine starosti i vlasničku strukturu Novosti.

Naime, država, iako manjinski vlasnik (37 odsto) ima u potpunosti upravljačka prava u kompaniji Novosti u odnosu na većinskog vlasnika Milana Beka. Imajući u vidu državni uticaj u Novostima, jedno od postavljenih pitanja u javnosti je bilo - kako Vučelić (69 godina) može da bude postavljen na funkciju u ovom preduzeću, kada ispunjava kriterijume za starosnu penziju. Pravni stručnjaci sa kojima smo razgovarali smatraju da ne postoji zakonska prepreka, jer su Novosti privatno preduzeće, iako većinski vlasnik nema upravljačka prava.

Profesor prava Bogoljub Milosavljević kaže za Danas da se s obzirom na to da država ima manje od 50 odsto vlasničkog udela, Novosti ne tretiraju kao javno preduzeće, te se na njih ne odnose pravila Zakona o javnim preduzećima.

- Udeo kapitala je ono što daje karakter preduzeću, a ne upravljačka prava. Novosti su privatna firma, pa na njihovo čelo može da bude imenovana osoba bez obzira na godine starosti, kaže Milosavljević.

Isto pojašnjenje dobili smo i od advokata Slobodana Kremenjaka.

- Novosti su akcionarsko privredno društvo a ne organ državne uprave. Činjenica da su većinskom vlasniku suspendovana upravljačka prava ne znači da privredno društvo postaje javno preduzeće. Suštinski problem u ovom slučaju je to što su većinskom vlasniku već godinama oduzeta prava da upravlja kompanijom, i da se po tom pitanju ništa ne menja i ništa ne radi, ističe Kremenjak.

Komisija za hartije od vrednosti je juna 2011. godine oduzela upravljačka prava od Milana Beka, koji je godinu dana pre toga javno potvrdio da je većinski vlasnik Novosti. Privatizacija ove kompanije je, inače, jedna od 24 sporne privatizacije koja do danas nije rasvetljena, uprkos insistiranju Evropske unije.

Pred bankrotom

Neraščišćena vlasnička struktura i upravljački odnosi doveli su Novosti praktično do bankrota. Poreska uprava im je blokirala račun pre dva meseca zbog duga iz 2009. godine za doprinose i zarade i neplaćeni PDV, koji sa kamatama ukupno iznosi 284 miliona dinara. Kao jedino rešenje za nagomilane probleme država je videla u imenovanju nekadašnjeg direktora RTS-a Milorada Vučelića za glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.