Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Pokušavaju da opravdaju državno nasilje nad novinarima i građanima

Izvor: Danas, 16.06.2017; Strana:

0 komentara      Ostavite komentar
Marko Radosavljević, žrtva nasilja partijskog obezbeđenja na mitingu Srpske napredne stranke, govori za Danas o medijskom linču kome je izložen

Beograd - Marko Radosavljević, građanin koji je tokom mitinga Srpske napredne stranke povodom inauguracije Aleksandra Vučića, 31. maja, pretrpeo nasilje od strane obezbeđenja SNS, naočigled policajaca u uniformama i civilu, koji uopšte nisu reagovali dok su ga nasilnici davili i vukli od platoa Skupštine Srbije do Pionirskog parka, trenutno doživljava linč provladinih tabloida, ali i medija koji se ne mogu svrstati pod pojam tabloidni. Nakon što je Danas objavio fotografije na kojima se vidi kako nasilnici fizički maltretiraju našu novinarku Lidiju Valtner, foto-reportera Milutina Markovića i Marka Radosavljevića, tabloid Informer je izdvojio prizor nasilja samo nad Radosavljevićem, odnosno sklonio sa fotografija napad na novinarku i foto-reportera, i na naslovnoj strani kao udarni objavio tekst pod naslovom: „Žuti provokator glumi žrtvu režima“.
U tekstu se iznosi niz neistina, poput onih da je Radosavljević brutalno psovao i vređao građane, koji su 31. maja „mirno dolazili na legalni skup podrške predsedniku Srbije“, kako bi se, verovatno, opravdalo nasilje stranačkog obezbeđenja nad njim. Međutim, u priloženom linku videa koji je stavljen da potvrdi navode Informera o „brutalnom psovanju i vređanju“, može se videti kako Radosavljević aplaudira pristalicama SNS, koji se kreću ka parlamentu, na tome što su „građani prvog reda“ za razliku od demonstranata, kojima je zabranjeno da priđu platou Skupštine Srbije, ali ne psujući nikoga. Takođe, Informer tvrdi da je Marko Radosavljević posao učitelja u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“ dobio po partijskoj liniji, odnosno preko Demokratske stranke. Oni Radosavljevića nazivaju „najgorim provokatorom i siledžijom“, ističući kako voli da se fotografiše „go, u alkoholisanom stanju i u gejevskoj pozi“, što je, kako tvrdi ovaj tabloid, nedostojno učiteljske profesije. Oni su do tih fotografija došli tako što su gledali Radosavljevićev Fejsbuk profil i stavljali u lažni i pogrešan kontekst ono što su tamo mogli da vide.
Interesantno je to što je list Novosti preuzeo ovaj Informerov tekst i preneo ga na svojoj internet stranici. Takođe, tekstove koji opravdavaju nasilje nad ovim učiteljom zemunske osnovne škole i učesnikom „Protesta protiv diktature“ objavio je i tabloid Srpski telegraf, kao i Pink.
- Naravno da su sve laži i brutalno izvlačenje iz konteksta. Fotografiju gde zaista jesam nag, ali na kojoj ne radim ništa nemoralno i nezakonito (drugarica me uslikala ispod tuša u dvorištu, kad smo bili na moru, i potpuno je bezazlena, odnosno shvatam je kao umetnički akt i šalu), koja je iz 2008. (kad sam još bio student na drugoj godini) povezali su sa školom u kojoj sad radim, iako sam zaposlen tek 2012. (a ionako fotka nema nikakve veze s mojim poslom). Lažno su naveli da volim da se često slikam nag i da se time hvalim na Fejsbuku. Brutalno su iskoristili i moje i ime moje i škole za blaćenje - kaže Marko Radosavljević za Danas.
On dodaje da je druga fotografija sa predstave gde je glumio pijanca, a koju su, kako kaže, oni istrgli iz konteksta i predstavili ga kao pravog pijanca.
- Takođe su lagali i da sam psovao i brutalno vređao ljude koji su iz autobusa u „rekama“ stizali na plato ispred Skupštine, a na kome meni i drugim „nepodobnim“ građanima nije bio dozvoljen prolaz, uz pomoć kordona. Istina je jedino da sam ih dočekivao tapšanjem i čestitanjem što su oni građani „prvog reda“, jer im je dozvoljeno nešto što nama, građanima „drugog reda“ nije, što su uspeli u životu i da bih ja voleo da jednom postanem kao oni, građanin „prvog reda“ (ironično, naravno). Istina je i da sam jednom pitao je li ostao i neki sendvič za mene. I da sam vikao i: „Vučiću, lopove!“ Ni u jednom trenutku nisam bio nasilan i nipošto nisam hteo da izazovem sukobe. Dezinformer me je, ipak, nazvao i siledžijom. Takođe, još u naslovu su naveli da glumim žrtvu, iako sam stvarno bio žrtva brutalnog davljenja, bez upozorenja, i nisu me građani udaljili, kako je navedeno, već grupa organizovanih „gorila“, parapolicajaca, o čemu Danas već danima piše - napominje Radosavljević za naš list.
On zaključuje da su „sve navedeno najprljavije iskoristili da ‘dokažu’ kako sam nedostojan učiteljskog poziva, čudak i siledžija, i da naprave hajku na mene, time pokušavajući da ponište i opravdaju nasilje koje su njihovi batinaši sprovodili nad novinarima i drugim nepodobnim i nenasilnim građanima“.
- U tekstu je i Vladimir Đukanović Moler napisao svoj komentar da on „ne zna da li bi uspeo da se iskontroliše“ da me je video, time otvoreno pozivajući na linč moje malenkosti - zaključuje Marko Radosavljević za Danas.

Autor: SNEŽANA ČONGRADIN

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.