Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Povezivanje za razvoj: Auto-putem do privrednog razvoja

Sreda, 7/11/2018, 12:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Povezivanje za razvoj: Auto-putem do privrednog razvoja
Predstavljanje izveštaja pod nazivom: „Povezivanje za razvoj: Auto-putem do privrednog razvoja“ sa ciljem da se pruži javnosti uvid u tzv. „ Agendu povezivanja 2015-2018.” odnosno omogući adekvatan osvrt na zajedničke probleme i mogućnosti napretka Albanije, Kosova*1 i Srbije.

Rezultati izveštaja imaju takođe za cilj da pruže doprinos dokumentovanju napretka koji su tri zemlje Zapadnog Balkana ostvarile u ispunjavanju obaveza koje su preuzele u okviru „Agende povezivanja“ (dostupno na: https://goo.gl/oMVjjw) - inovativnog i povoljnog okvira za podsticanje privrednog rasta zemalja Zapadnog Balkana, njihovu poboljšanu konkurentnost, trgovinsku razmenu i izgradnju uzajamnog poverenja i regionalne stabilnosti.

Glavna poruka izveštaja je da: „bolje reforme, bolja podela po prioritetima i veća saradnja mogu doprineti ostvarivanju većeg napretka i voditi ka privrednom rastu specifičnim opcijama praktične politike formulisanim na osnovu dostupnih dokaza koje će omogućiti bolju povezanost infrastrukture“. Isti želi da skrene pažnju na potrebu uspostavljanja mehanizama nadzora na regionalnom nivou, kako bi se obezbedila blagovremena primena ovih prioritetnih investicionih projekata na međugraničnom nivou i unapredila vidljivost, podigla svest i transparentnost prema domaćoj javnosti.

1 Ovim se ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedininjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj Deklaraciji o nezavisnosti.

Ovaj izveštaj se inače poziva se na informacije dobijene uglavnom iz izveštaja priređenih u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i na izveštaje Evropske komisije, nacionalne izveštaje i strategije i polustrukturirane intervjue održane od jula – septembra 2018. godine sa relevantnim nacionalnim akterima iz Albanije, sa Kosova* i iz Srbije.

Da podsetimo, Evropska komisija još 2015. godine iz Instrumenta pretpristupne pomoći EU, izdvojila svotu od €1 milijarde u subvencijama do 2020. godine, sa namerom da podrži „Agendu povezivanja Zapadnog Balkana”.


Konferencija za novinare
TransConflict Srbije

Na predstavljanju izveštaja će govoriti:
  • Vladimir Ninković, TransConflict Srbija
  • Ana Marjanović Rudan, Evropski fond za Balkan
  • Allen Meta, Democracy for Development (D4D)
  • Boris Žerjav, koautor studije Auto-putem do privrednog razvoja
  • Dr Siniša Trkulja, Ministarstvo infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja Republike Srbije

AGENDA

Molimo vas da prijavite učešće Medija centru najkasnije u utorak 06.11.2018. do 16.00 sati.
Hvala na razumevanju

Izveštaj

Povezivanje za razvoj: Auto-putem do privrednog rasta

„Bolje reforme, bolja podela po prioritetima i tešnja saradnja mogu doprineti ostvarivanju većeg napretka u međusobnoj povezanosti zemalja Zapadnog Balkana“. Ovo je glavna poruka koja je upućena na današnjem predstavljanju izveštaja pod nazivom „Povezivanje za razvoj: Auto-putem do privrednog rasta“ koji su paralelno radile tri organizacije u proteklih šest meseci: EMA (Evropski pokret Albanija), D4D ( Demokratija za razvoj, Kosovo*) i TransConflict Srbija sa ciljem da pruži adekvatan osvrt na zajedničke izazove i mogućnosti napredovanja prilikom izrade i realizacija projekata koji se sprovode u Albaniji, Kosovu* i Srbiji i to u okviru „Berlinskog procesa“.

S obzirom da nema previše mehanizama za regionalnu saradnju na području Zapadnog Balkana, „Berlinski proces“, koji će se nastaviti i u narednom periodu, veoma je značajan tim pre jer je odnosi na rešavanje bilateralnih otvorenih pitanja, pomirenje kao i unapređenje ekonomske saradnje“.

Ukoliko napravimo osvrt posle pet godina, uočavamo nesrazmeran pomak ekonomskih tema u odnosu na političke i socijalne. Takođe, istovremeno, postoji primetan „infrastrukturni jaz“ između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije ali glavni zaključak je da se upravo u ekonomskim okvirima uočava napredak u saradnji. – istakla je Ana Marjanović Rudan ispred Evropskog fonda za Balkan i dodala da je veoma teško govoriti o uspešnosti jer da bi se rezultati videli potrebno je vreme.

Kao što je već pomenuto, na izveštaju su paralelno i nezavisno radili istraživači iz Albanije, Kosova* i Srbije ali su došli do zajedničkog zaključka: da implementacija „Agende povezanosti“ vodi ka reformama ali da je u pitanju izuzetno „spor“ proces u u koji se moraju uključiti Vlade država Zapadnog Balkana.

Svesni smo da postoje problemi u bilateralnim odnosima zemalja Zapadnog Balkana i zbog toga je neophodno da politički problemi počnu da se rešavaju sa ciljem da se radi aktivno na uspostavljanju dobrih bilateralnih odnosa u Regionu ali i na povezivanju ovih zemalja sa Evropskom unijom. Na tom putu, neophodno je da se napravi napredak i po pitanju transparentnosti, dostupnosti, objavljivanju ažuriranih podataka o projektima i fazama koje se sprovode. – zaključio je Alen Meta.

Sa kolegom iz Prištine saglasan je i koautor izveštaja Boris Žerjav koji je dao uvid o stanju sprovođenja sedam projekata koji se realizuju u okviru „Agende povezanosti“ u Republici Srbiji i to u oblasti: saobraćaja (5 projekata) i energetike (2 projekta).
Tokom istraživanja, nametnuo se zaključak da su svi projekti bazirani na nacionalnim strateškim planovima kao i da nesumnjivo postoji politička volja za njihovo sprovođenje. Ono što nedostaje jeste nivo transparentnosti i dostupnosti podataka za većinu projektata koji se sprovode. Ovde do kraja nije jasno da li je reč o finansijskim ograničenjima „državne kontribucije“ prilikom realizacije ili je reč o ograničenim administrativnim kapacitetima Ministarstava. Nesumnjivo ono što se javlja kao potreba jeste dostupnost kompleksnih, zahtevnih i detaljnih analiza, ali i istovremeno i početak rada na koordinaciji na regionalnom nivou po pitanju sprovođenja projekata – istakao je Boris Žerjav, istraživač ispred organizacije TransConflict Srbije.

Važan aspekt ove studije je što teži ka skretanju pažnje na potrebu ka uspostavljanju mehanizama nadzora kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou radi obezbeđivanja adekvatne i blagovremene primene prioritetnih investicionih projekata i unapređenju transparentnosti, odnosno vidljivosti podataka kako bi se ujedno podigla svest i nivo razumevanja domaćih javnosti o važnosti ovakvih projekata.

Regionalna saradnja, transparentnost, brzina i efikasnost izrade projekata i njihova realizacija ključne su teme kojima je neophodno da se aktivno bavimo. Istakao bih da postoji veoma slab odaziv građana, čak i predstavnika nevladinog sektora kada je reč o uvidu u projekte koje realizujemo. Mi aktivno radimo na nacionalnim planovima Republike Srbije i tada kontaktiramo sve zemlje Regiona jer imamo svest o tome da je neophodno i veoma značajno da radimo na međusobnom povezivanju bez obzira što je to i preporuka Evropske unije – istakao je Dr Siniša Trkulja ispred Ministarstva infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja Republike Srbije i dodao da je nekada potrebno i strpljenje i dodatno vreme što nužno vodi „probijanju rokova“ kako bi se napravio dobar plan koji se može i kvalitetno realizovati.

Rezultati izveštaja, koji su pružili doprinos dokumentovanju napretka i realizaciju obaveza koje su preuzele tri zemlje Zapadnog Balkana predviđenih „Agendom povezivanja“ (dostupno na: https://goo.gl/oMVjjw ) treba da budu u izvesnom smislu preporuke za usvajanje inovativnog i povoljnog okvira za podsticanje privrednog rasta zemalja Zapadnog Balkana, njihovu poboljšanu konkurentnost, trgovinsku razmenu i izgradnju uzajamnog poverenja i regionalne stabilnosti.

Ovaj izveštaj se inače poziva se na informacije dobijene uglavnom iz izveštaja priređenih u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i na izveštaje Evropske komisije, nacionalne izveštaje i strategije i polu - strukturirane intervjue održane od jula do septembra 2018. godine.

Da podsetimo, Evropska komisija još 2015. godine iz Instrumenta pretpristupne pomoći EU, izdvojila svotu od €1 milijarde u subvencijama do 2020. godine, sa namerom da podrži „Agendu povezivanja Zapadnog Balkana“.


Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Povezivanje za razvoj: Auto-putem do privrednog razvoja
Povezivanje za razvoj: Auto-putem do privrednog razvoja
Povezivanje za razvoj: Auto-putem do privrednog razvoja
Povezivanje za razvoj: Auto-putem do privrednog razvoja
Allen Meta
Vladimir Ninković
Siniša Trkulja
Ana Marjanović Rudan
Boris Žerjav
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj