Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Povodom napada na aktiviste i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava na tribini Srpske napredne stranke u Beški

Četvrtak, 19/1/2017, 14:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Povodom napada na aktiviste i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava na tribini Srpske napredne stranke u Beški


Nastavak medijsko-propagandnog linča koji traje od tada. Na konferenciji će predstavnici Inicijative govoriti o samom događaju i narednim koracima Inicijative u tom pogledu, i najaviti aktivnosti u predstojećoj predizbornoj kampanji u kojoj će biti određen karakter društva u kome živimo: da li je to društvo batinaša, nasilnika i ratnih huškača, ili je to moderna Srbija u kojoj se cene mir, demokratija i sloboda.

Inicijativa mladih za ljudska prava juče je u Domu kulture u Beški na kratko prekinula tribinu na kojoj je, u organizaciji lokalnog odbora Srpske napredne stranke, govorio ratni zločinac Veselin Šljivančanin. Kada je Šljivančanin počeo da govori, aktivistkinje Inicijative su razvile transparent “Ratni zločinci da ućute da bi se progovorilo o žrtvama”, i počeli da duvaju u pištaljke. Momentalno je započeo fizički linč, o kome postoje brojni video zapisi. Devet aktivista/aktivistkinja Inicijative je povređeno, od kojih je dvoje zadobilo lekarsku pomoć.

Funkcioneri SNSa, uključujući i ministra unutrašnjih poslova Stefanovića kasnije su izneli niz neistina o samom događaju i započeli orkestriranu kampanju manipulacije javnosti i satanizacije Inicijative mladih.

Inicijativa smatra da je veoma opasno to što članovi Vlade Republike Srbije, kao i najviši predstavnici Srpske napredne stranke i njima bliskih političkih partija, u proteklom periodu o regionu bivše Jugoslavije govore u ratnohuškačkom tonu. Na ovaj način, u atmosferi kampanje za predsedničke izbore, služe se retorikom koja predstavlja ozbiljnu pretnju miru i stabilnosti. U tim naporima koriste se raznim sredstvima, ne prezajući od pozivanja osuđenih ratnih zločinaca da govore u javnim institucijama i ustanovama.

Konferencija za novinare
Inicijative mladih za ljudska prava - YIHR

Na konferenciji će govoriti:

  • Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava

Obezbeđen simultani prevod

Izveštaj


Mitić: SNS nas je tukla


(Danas) Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić zatražila je danas od Aleksandra Vučića da kao premijer osudi napad na aktiviste Inicijative, a kao lider Srpske napredne stranke da zaustavi batinaše iz svojih redova i promociju ratnih zločinaca.

Mi smo deca devedesetih godina koja su gledala svoje roditelje koji su na protestima dobijali batine, ili su nasilno slati u vojsku, rekla je Mitić na konferenciji za novinare.

Odrastali smo u nasilnom okruženju, sa nadom i uverenjem da će se stvari promeniti i da batine koje su dobili naši roditelji nisu bile uzaludne, rekla je ona i podsetila da su aktivisti pre dva dana u Beški, na tribini SNS, dobili batine.

Ako se tako nastavi i naša deca će dobijati batine, poručila je Mitić.

Ovo je kontinuitet iste politike iz prošlosti. Politika batina i nasilja vlada već decenijama u Srbiji i trenutno vladajuća stranka, koja se samoproglasila evropskom i demokratskom, koristi batine da dođe do svojih političkih ciljeva, poručila je ona.

Zahtevamo od Vučića, kao premijera Srbije, da osudi napad na nas i da svoj način vođenja države stavi u okvire vladavine prava i zakona, rekla je Mitić.

Mitić je naglasila da građanima, kao pojedincima, ali i društvu u celini, ne znači ništa što Vučić u Davosu vodi razgovore sa svetskim liderima i sprovodi "svoju navodnu evropsku politiku", ako će u zemlji da koristi metode koje su svojstvene dikatorskim društvima.

Od Vučića, kao predsednika SNS, zahtevamo da zaustavi batinaše iz svojih redova, zahtevamo promenu politike SNS, da ne promoviše osuđene za ratne zločine, jer time što su odslužili kaznu ne prestaju da budu odgovorni za zločine, ukazala je Mitić.

Mitić je naglasila da je SNS tukla aktiviste Inicijative, a da drugi koji nisu stali u njihovu odbranu doprinose stvaranju atmosfere da je nasilje prihvatljivo u politici.

Da li se vraćamo političkim ubistvima kao delu državne politike? Znam da ovo zvuči kao preterana izjava, ali mi smo nedeljama ranije upozoravali na rast nacionalističke retorike i onda se dogodi Beška, objasnila je ona.

Neophodno je zaustaviti politiku koja promoviše ratne zločince u državnim institucijama i to na poziv vladajuće stzranke, poručila je Mitić.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da neće dozvoliti nasilje, a time što nije osudio napad na nas on je nacrtao mete i dao legitimitet batinašima, kazala je Mitić.

Mi nismo fašisti. Mi smo mladi ljudi koji misle da sa ratnim zločincima nema razgovora, ponovila je ona.

Mitić je objasnila i da su na tribini razvili transparent i duvali u pištaljske, kada su im prišli maldići koji su stajali sa strane i krenuli na njih, a potom ih fizički napali i tukli.

Pobegli smo i došli u policijsku stanicu da ispričamo šta nam se dogodilo, a tamo nam nisu uzeli izjave, već su nam rekli da ostavimo podatke. Kada je SNS objavila saopštenje, policija nam je rekla da idemo i da ćemo dobiti poziv da damo izjave, ali nisu precizirali da li u svojstvu svedoka ili osumnjičenih, rekla je Mitić.

Dobili smo poziv kao građani da damo izjave, istakla je ona i navela da je jedini papir koji poseduju izveštaj iz Urgentnog centra o povredama aktivista.

Prema njenim rečima, Inicijativa mladih iz Hrvatske je prelepila ploču u Jasenovcu sa natpisom "Za dom spremni", i ovde su to svi pozdravili.

Javio se čak i (Aleksandar) Vulin da to pozdravi sa oduševljenjem, a kada je Inicijativa mladih uradila to isto u Srbiji, mi smo dobili batine, rekla je Mitić.

Mitić smatra da bi trebalo spovesti lustraciju i svima koji su propagirali rat i učestvovali u njemu zabraniti javni nastup.

To bi, međutim, dovelo da pola vladajuće strukture ostane bez posla, zaključila je ona.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Povodom napada na aktiviste i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava na tribini Srprke napredne stranke u Beški
Povodom napada na aktiviste i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava na tribini Srprke napredne stranke u Beški
Povodom napada na aktiviste i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava na tribini Srprke napredne stranke u Beški
Povodom napada na aktiviste i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava na tribini Srprke napredne stranke u Beški
Povodom napada na aktiviste i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava na tribini Srprke napredne stranke u Beški
Povodom napada na aktiviste i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava na tribini Srprke napredne stranke u Beški
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj