Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pravosuđe u borbi protiv korupcije

Sreda, 30/1/2013, 11:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Pravosuđe u borbi protiv korupcije

Transparentnost Srbija u saradnji sa Društvom sudija Srbije u proteklih godinu dana sprovodila je projekat „Pravosuđe u borbi protiv korupcije“ koji je podržan od strane ambasade Kraljevine Norveske u Srbiji.

U okviru ovog projekta prikupljani su i analizirani podaci koji se odnose na postupanje javnih tužilaštava i sudova u predmetima za koruptivna krivična dela, postupanje prekršajnih sudova u postupcima zbog povrede preventivnih antikorupcijskih zakona (u oblastima javnih nabavki, pristupa informacijama, finansiranja političkih stranaka, sukoba interesa, budžetskih propisa), objavljivanje informacija o radu pravosudnih institucija.

Na konferenciji za štampu biće predstavljeni glavni nalazi istraživanja, a pre svega koji su glavni problemi pravosudnih institucija u gonjenju korupcije i šta treba učiniti da bi njihov učinak bio veći kroz izmene zakona i prakse postupanja.

S obzirom na to da su u fokusu istraživanja bili podaci koji se odnose na 2010. i 2011. godinu, ovo istraživanje će dati svojevrsni presek stanja perioda nakon (re)izbora sudija i tužilaca i nove organizacije pravosuđa s kraja 2009, a pre najnovijih promena, nakon odluka Ustavnog suda.

Konfrencija za novinare
Transparentnost Srbija
u saradnji sa Društvom sudija Srbije

Govore:

  • prof. dr Vladimir Goati, Transparentnost Srbija
  • Omer Hadžiomerović, Društvo sudija Srbije
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Marku Šariću putem telefona 064/1176 935.

Simultani prevod

Izveštaj

(FoNet) - Pravosudni sistem je dosta porozan za korupciju i pitanje je šta treba uraditi da se taj problem reši, izjavio je danas predsednik Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović na konferenciji za novinare o istraživanju Pravosuđe u borbi protiv korupcije.

Istraživanje, koje su zajedno sproveli Transparentnost Srbije i Društvo sudija, je pokazalo da zloupotrebe službenog položaja čine dve trećine svih slučajeva korupcije, rekao je on.

Najviše presuda, 64,8 odsto, je za to krivično delo koje je u zakonu veoma široko postavljeno i treba da se rasčlani na preciznije definisana dela, istakao je Hadžiomerović. On je objasnio da korupcija nije jasno definisana važećim zakonima u kojima postoje krivična dela zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita i trgovina uticajem.

Prema podacima za 2010. i 2011. godinu koji su obrađeni u istraživanju, najviše odgovornih u slučajevima zloupotrebe službenog položaja je u privatnom sektoru (69,5 odsto), a manje u javnom sektoru (30,5 odsto). Govoreći o problemima u procesuiranju korupcije, Hadžiomerović je naveo primer specijalnog suda koji neće imati dovoljno sudija ni sudnica ni za 24 slučaja spornih privatizacija. On je predložio da se odrede osnovni i viši sudovi čije sudije bi prošle posebnu obuku za slučajeve korupcije, umesto da se takvim slučajevima bave svi sudovi.

Izvršni direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić je rekao da je veoma mali broj postupaka pokrenut protiv sudija i tužilaca i dodao da se predstavke protiv sudija uglavnom rešavaju na nivou predsednika sudova. Govoreći o transparentnosti u radu, on je rekao da veliki broj sudova ima Internet sajtove na kojima može da se prati njihov rad, a da mali broj tužilaštva ima takve prezentacije.

On je upozorio da ne postoji sistemsko rešenje za objavljivanje podataka i dodao da metodologija vođenja evidencija nije ista u sudovima, tužilaštvima i policiji. Nenadić je rekao da je najviše prijava za korupciju podnela policija (59 odsto), dok su oštečeni podneli 27 odsto prijava, državni organi osam odsto, a tužilaštva samo pet odsto svih prijava.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Pravosuđe u borbi protiv korupcije
Pravosuđe u borbi protiv korupcije
Pravosuđe u borbi protiv korupcije
Nemanja Nenadić
Vladimir Goati
Omer Hadžiomerović
Omer Hadžiomerović
Pravosuđe u borbi protiv korupcije
Pravosuđe u borbi protiv korupcije
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj