Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Predstavljanje drugog istraživanja stavova privrede o sivoj ekonomiji

Sreda, 17/9/2014, 11:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Predstavljanje drugog istraživanja stavova privrede o sivoj ekonomiji

Da li je došlo do pozitivnih pomaka u suzbijanju nelegalnog poslovanja u poslednja tri meseca i kako privrednici sada gledaju na odlučnost Vlade i resornih ministarstava da smanje obim sive zone

Rezultati pokazuju kakvu i koliku štetu zbog nelojalne konkurencije trpe kompanije koje posluju u skladu sa propisima, zašto ne bi prijavili firme koje posluju nelegalno, koji deo transakcija obavljaju u gotovini, koliko radnika u privredi je prijavljeno i prima punu zaradu preko računa i koje zamerke imaju na rad inspekcija. Takođe, privrednici su govorili o problemima sa birokratijom, šalterima na kojima najduže čekaju i razlozima zbog kojih su administrativne procedure komplikovane i duge.

Istraživanje stavova privrede o sivoj ekonomiji sprovedeno je u okviru dvogodišnjeg Projekta jačanja konkurentnosti Srbije koji su u decembru 2013. pokrenuli NALED i USAID. Nakon ankete o stavovima građana objavljene u aprilu i stavovima privrede iz juna, ovo je novo istraživanje čiji će rezultati pomoći u kreiranju preporuka Vladi za efikasno smanjivanje obima poslovanja u sivoj zoni. Istraživanje je realizovala agencija Ipsos Stratedžik marketing.

Konferencija za novinare
Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED)
i Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID)

Govore:

  • Jelena Bojović, direktor Tima za regulatornu reformu u NALED-u
  • Predrag Kurčubić, direktor istraživanja u agenciji Ipsos Strategic Marketing

Poziv (pdf)

Izveštaj

(FoNet) - Srpski privrednici nemaju poverenja u sistem sankcionisanja nelegalnih firmi, samo tri od 10 privrednika veruje da će preduzeća u sivoj zoni biti otrivena, svaki peti da će to preduzeće biti kažnjeno, a tek svaki osmi da će kazna biti naplaćena pokazuju rezultati ankete 250 preduzeća. Istraživanje je sprovedeno u okviru Projekta jačanja konkurentnosti Srbije, koji realizuju Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i USAID. Anketa je rađena od 28. jula do 5. avgusta, na uzorku od 250 preduzeća, a slična je rađena u maju, rekao je danas direktor istraživanja u agenciji Ipsos stratedžik marekting Predrag Kurčubić.
Prema njegovim rečima, svaki drugi privrednik ocenio je da inspektori kontrolišu samo male kompanije, koje nemaju finansijsku moć ili političku zaštitu, zamerena je i podmitljivost inspektora, neobučenost i nekordinisanost inspekcija. Nedovoljna efikasnost inspekcije ogleda se u tome da je u proseku potrebno 86 dana da bi se refundirali troškovi porodiljskog odustva, rekla je Bojović i dodala da prema analizama NALED taj posao može da se uradi za šest dana.
Ono što posebno zabrinjava je da 70 odsto inspektora ne zna kako se zavrišio sudski postupak za prekršajne prijave koje su podneli, rekao je Kurčubić.
Direktor Tima za regulatornu reformu u NALED Jelena Bojović je rekla da 40 odsto bruto plate odlazi na plaćanje poreza i doprinosa.
Privrednici rekli da su najmanje zadovoljni bankama, Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, Poreskom upravom, Službom za katastar nepokretnosti. Kako su rekli, najviše se čeka ispred šaltera katastra, 36 minuta, sudova, 34 minuta, Fonda PIO, 34 minuta. Najmanje su čekali na šalterima Pošte, Agencije za privredne registre i lokalnih samouprava. Za upis hipoteke se nekad čeka mesecima, a u Mekedoniji, na primer, se obavljanje tog postupka meri minutima, rekla je Bojović.
U poređenju sa majskim istraživanjem biznismeni su veoma pozitivno ocenili uklanjanje restriktivnih pravila
zapošljavanja, koje uvode izmene Zakona o radu. Privrednici su rekli da se direktori u većoj meri bave administrativnim i regulatornim pitanjima u odnosu na ranije istraživanje. Prosečno, direktori provedu tri sata radnog vremena u sređivanju administrativnih obaveza.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Predstavljanje drugog istraživanja stavova privrede o sivoj ekonomiji
Jelena Bojović
Predrag Kurčubić
Predrag Kurčubić
Predstavljanje drugog istraživanja stavova privrede o sivoj ekonomiji
Predstavljanje drugog istraživanja stavova privrede o sivoj ekonomiji
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj