Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Predstavljanje izveštaja Fonda za humanitarno pravo (FHP) o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tokom 2016. godine

Četvrtak, 18/5/2017, 11:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Predstavljanje izveštaja Fonda za humanitarno pravo (FHP) o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tokom 2016. godine

Izveštaj obuhvata analizu 28 predmeta koje je pravni tim FHP-a pratio pred odeljenjima za ratne zločine Višeg i Apelacionog suda u Beogradu, kao i pred sudovima opšte nadležnosti. Takođe, izveštaj sadrži i pregled opštih nalaza o suđenjima za ratne zločine tokom 2016. godine, kao i bitnih društveno-političkih događaja koji su od značaja za suđenja za ratne zločine u Srbiji.

Na debatu su pozvani predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Tužilaštva za ratne zločine, sudije Višeg i Apelacionog suda u Beogradu i Nišu, predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, advokati, predstavnici nevladinih organizacija, novinari, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Zaštitnik građana, predstavnici Kancelarije za ljudska i manjinska prava, predstavnici Delegacije Evropske Komisije u Beogradu, MKSJ, Saveta Evrope, EULEX i ambasada.


Konferencija za novinare
Fonda za humanitarno pravo (FHP)

Izveštaj

FHP: Nedostatak političke volje da se ratni zločini procesuiraju efikasno i pravično

(Beta)

Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je da je to što je Srbija godinu i po dana bila bez tužioca za ratne zločine usporilo rad i pokazalo nedostatak političke volje da se ratni zločini procesuiraju efikasno i pravično.

Na predstavljanju Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tokom 2016. godine ocenjeno je da je godinu i po dana bez čelnog čoveka Tužilaštva za ratne zločine usporilo i mere predviđene nacionalnom strategijom u toj oblasti, kao i sprovođenje akcionog plana za poglavlje 23 koje se bavi pravosuđem u procesu pridruživanja Srbije EU.

"Ne vidimo dovoljno političke volje u reformi i unapređenju oblasti vladavine prava, a to nam je potrebno u procesu pridruživanja EU i ostvarenju ciljeva poglavlja 23", kazala je predstavnica Fonda za humanitarno pravo Milica Kostić, na prezentaciji u beogradskom Medija centru.

Ona je kao problem navela i "glorifikaciju" ratnih zločinaca, a kao primere je navela prijem za Momčila Krajišnika i promociju knjige Veselina Šljivančanina.

Prema rečima Milice Kostić, manjak volje i želje da se procesuiranje ratnih zločina okonča pokazuje i nedostatak kapaciteta samog Tužilaštva. To je potkrepila podatkom da u toj pravosudnoj instituciji ima pet zamenika tužioca, a trebalo bi da ihje sedam. Mere štednje uvedene na državnom nivou uticale su i na rad Tužilaštva.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić istakao je da je nedavnim izborom nove tužiteljke Snežane Stanojković učinjen veliki korak napred.

"Imamo dovoljno instrumenata da krenemo dalje", kazao je Vekarić.

On je ocenio da je mali broj optužnica posledica i nedovoljnog kapaciteta, a komentarišući veliki broj predmeta u predistražnom postupku, naveo je da će većina tih predmeta "vrlo brzo biti rešena na neki način".

Vekarić je istakao da je regionalna saradnje "himna" koje se treba držati kako bi se ratni zločini što efikasnije rešavali pred institucijama.

Istakao je da se tužilaštvima Bosne i Hrvatske postoji veoma dobra saradnja, ali da to nije slučaj sa Kosovom.

"Često su tenzije na drugom nivou i nemaju veze sa pravosuđem, nego sa politikom", kazao je Vekarić.

Autorka godišnjeg Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji, Marina Kljaijić, je kao probleme istakla odugovlačenje postupaka za ratne zločine i pogoršan tretman svedoka i žrtava.

Jedan od uzroka je i to što svedoci prama novim pravilima nadoknadu troškova mogu da dobiju jedino naknadno i preko bankovnih računa, što mnoge na kraju i onemogući da izađu na ročište.

"Ima svedoka koji žive u siromaštvu ili imaju zdravstvenih problema. Neka suđenja su ugrožena i blokirana zato što imamo svedoke koji ne mogu da dođu pred sud", rekla je Kljajić.

Ona je ukazala i na to da u predistražnom postupku postoji oko 800 predmeta i da ako se nastavi ovakvim tempom za 10 godina neće biti rešeno ni 10 odsto slučajeva.

U izveštaju Fonda za humanitarno pravo kao problemi pominju se i slaba vidljivost sudjenja i nezainteresovanost javnosti za njihov tok.

U Izveštaju se kazuje i da poslednja istraživanja pokazuju da većina građana u Srbiji nije u stanju da navede niti jedan predmet ratnih zločina koji se procesuira pred domaćim sudovima, niti da navede neku od institucija koje u tome učestvuju.

Kako se ukazuje, Akcioni plan za Poglavlje 23 u okviru pregovora o pristupanju Srbije EU, kao i Nacionalna strategija za procesuiranje ratnih zločina, predviđaju niz aktivnosti koje se odnose na vidljivost suđenja za ratne zločine, međutim, one nisu implementirane.

FHP ističe u Izveštaju i to da uprkos zakonskom okviru koji to omogućava, za više od 13 godina procesuiranja ratnih zločina u Srbiji, javnost nije imala priliku da vidi nijedno svedočenje žrtava, počinilaca i svedoka ratnih zločina koji učestvuju u ovim predmetima, niti izricanje neke presude.

Po podacima FHP-a za 2016. godinu Odeljenje za ratne zločine u Beogradu donelo je prvostepene presude u tri predmeta, kao i jednu presudu kojom se prihvata sporazum o priznanju krivice. Apelacioni sud doneo je šest odluka po žalbama na presude Višeg suda, pred sudovima opšte nadležnosti donete su četiri presude.

Potvrđeno je osam optužnica Tužilaštva za ratne zločine protiv ukupno 15 osoba zbog ratnog zločina.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Predstavljanje izveštaja Fonda za humanitarno pravo (FHP) o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tokom 2016. godine
Marina Kljajić
Jelena Diković
Milica Kostić
Bruno Vekarić
Predstavljanje izveštaja Fonda za humanitarno pravo (FHP) o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tokom 2016. godine
Predstavljanje izveštaja Fonda za humanitarno pravo (FHP) o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tokom 2016. godine
Predstavljanje izveštaja Fonda za humanitarno pravo (FHP) o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tokom 2016. godine
Predstavljanje izveštaja Fonda za humanitarno pravo (FHP) o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tokom 2016. godine
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj