Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Predstavljanje nezavisnog izveštaja koalicije prEUgovor o reformama u okviru poglavlja 23 i 24

Utorak, 16/4/2019, 11:00, I sprat

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Predstavljanje nezavisnog izveštaja koalicije prEUgovor o reformama u okviru poglavlja 23 i 24
Najnoviji Alarm - nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom predstaviće koalicija prEUgovor.
Vlada Republike Srbije je tokom prethodne godine bila posvećena ocenjivanju rezultata postignutih u okviru reformi obuhvaćenih poglavljima 23 i 24 i radila je na reviziji akcionih planova za ova dva najvažnija poglavlja. Zbog čega ni novi planovi neće dati bolje rezultate u odnosu na prethodne, zašto su izostali rezultati u oblasti borbe protiv korupcije, na koji način će zakonske izmene ugroziti reproduktivna i seksualna prava žena neke su od tema o kojima će se diskutovati na predstavljanju najnovijeg prEUgovor Alarma.

Predstavljanje nezavisnog izveštaja
Koalicije prEUgovor


Na konferenciji će govoriti:

Diskusiju moderira:
Molimo Vas da prisustvo konferenciji potvrdite najkasnije do ponedeljka 15. aprila, imejlom na adresu info@preugovor.org ili telefonom na broj 011/3287-226.
Konferencija je deo projekta „Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24“, koji finansira Evropska unija. Organizaciju konferencije podržala je i Ambasada Kraljevine Holandije, u okviru MATRA programa.

O prEUgovoru
Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.
Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).
Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, a koalicija objavljuje i rEUformator - mesečni bilten posvećen dešavanjima u Srbiji i EU u oblastima koje pokrivaju ova dva poglavlja.
Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.


Izveštaj

PrEUgovor: Zabrinjavajuće tendencije u oblastima vladavine prava

Autor: Beta

Koalicija prEUgovor predstavila je "prEUgovor Alarm: Izveštaj o napretku Srbije u Poglavljima 23 i 24" koji u praćenim oblastima beleži zabrinjavajuće, u pojedinim slučajevima i alarmantne tendencije.

Kako je novinarima rekao Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija, preuzete obaveze se ispunjavaju samo formalno i "nema vidnog napretka u borbi protiv korupcije na visokom nivou".

Marija Anđelković iz Astre kazala je da kada se iščitaju sva dokumenta vezana za Poglavlje 24 da je opšti zaključak da su se revizori bavili samo formalnim, a ne i suštinskim stvarima.

Ona je navela da su tri dobre stvari koje su se desile u posmatranom periodu vezano za trgovinu ljudima to da je ona prešla iz nadležnosti granične policije u kriminalističku, otvaranje prvog specijalizovanog skloništa za žrtve trgovine ljudima, kao i usvajanje operativnih procedura za postpuanje sa žrtvama, dok su problemi i dalje nedovoljan broj kadrova u toj oblasti i kažnjavanje.

Kako je ocenjeno u izveštaju, vladavina prava i borba protiv korupcije su dva glavna pitanja koja je potrebno rešavati kada je reč o ulasku u EU i nedostatak rezultata u tim oblastima glavna je prepreka u procesu pristupanja Srbije.

"Obaveze preuzete postojećim akcionim planovima za Poglavlja 23 i 24 u procesu pristupanja EU nedosledno se ispunjavaju, a rokovi se redovno odlažu", navodi se u izveštaju i dodaje da javno predstavljeni nacrti revidiranih akcionih planova za ta dva poglavlja nisu bavili ključnim izazovima reforme vladavine prava.

Alarm navodi i da je vlada nastavila da "zloupotrebljava javne resurse tokom izbornih perioda, dok izvršna vlast i vladajuća većina kontinuirano lišavaju Skupštinu njenih funkcija. Dodaje se da zabrinjava sve veći broj zakona koji se donosi po hitnom postupku, u većini slučajeva bez javne rasprave".

Dodaje se i da Skupština i dalje ignoriše nezavisna nadzorna tela, kao i da je skupštinska većina nastavila da opstruira rad Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Alarm je naveo da se NVO proglašavaju neprijateljima i izostavljaju iz društvenog dijaloga dok "vlada u isto vreme stvara paralelno civilno društvo osnivanjem 'vladinih nevladinih organizacija', koje imaju nazive slične nazivima autentičnih NVO i da većina njih ne daje dovoljno informacija o svom radu i finansiranju, kao i to da sve za cilj imaju simulaciju saradnje sa građanskim društvom".

U izveštaju su upućene kritike na rad Agencije za borbu protiv korupcije i Regulatornog tela za elektronske medije (REM) što nisu reagovali na prikrivenu kampanju koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodio u prvim mesecima 2019. godine, jer, kako se navodi u Alarmu, plan kampanje "Budućnost Srbije", njeni ciljevi, pravni osnov i budžet nisu objavljeni u celovitom dokumentu.

Koalicija prEUgovor pozvala je EU da posle evropskih izbora u maju podrži politiku proširenja i unapredi instrumente angažmana na Zapadnom Balkanu, kao i da efikasnije prati reforme u oblasti vladavine prava u zemljama u procesu pristupanja.

Članice prEUgovora navele su da je neophodno unapređenja pravnog okvira i prakse izbora i izbornih kampanja kako bi se obezbedila poštena politička konkurencija i pozvale na dijalog vlade, Skupštine, akademske zajednice i stručne javnosti vezan za ustavne nacrte.

U Alarmu se navodi da državne institucije treba javno da osude slučajeve prljave kampanje u tabloidnim i društvenim medijima protiv predstavnika civilnog društva, medija i opozicije.

Najnoviji "prEUgovor Alarm: Izveštaj o napretku Srbije u Poglavljima 23 i 24" odnosi se na period oktobar 2018 - mart 2019. i sadrži procenu političkih kriterijuma za proces pridruživanja EU, kao i ispunjenost kriterijuma u oblastima iz Poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i osnovna prava odnosno pravda, sloboda i bezbednost).

Koalicija prEUgovor je mreža sedam organizacija civilnog društva (ASTRA, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Centar za primenjene evropske studije, Grupa 484 i Transparentnost Srbija).
Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Bojan Elek
Tanja Ignjatović
Zlatko Minić
Bojan Elek
Tanja Ignjatović
Bojan Elek
Marija Anđelković
Predstavljanje nezavisnog izveštaja koalicije prEUgovor o reformama u okviru poglavlja 23 i 24
Bojan Elek
Marija Anđelković
Marija Anđelković
Marija Anđelković
Tanja Ignjatović
Predstavljanje nezavisnog izveštaja koalicije prEUgovor o reformama u okviru poglavlja 23 i 24
Predstavljanje nezavisnog izveštaja koalicije prEUgovor o reformama u okviru poglavlja 23 i 24
Predstavljanje nezavisnog izveštaja koalicije prEUgovor o reformama u okviru poglavlja 23 i 24
Predstavljanje nezavisnog izveštaja koalicije prEUgovor o reformama u okviru poglavlja 23 i 24
Predstavljanje nezavisnog izveštaja koalicije prEUgovor o reformama u okviru poglavlja 23 i 24
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj