Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

IN MEMORIAM Miljenko Dereta

Miljenko Dereta biće sahranjen u petak, 7. novembra u 13 časova na Novom groblju u Beogradu.

Osnivač i dugogodišnji direktor nevladine organizacije Gradjanske inicijative Miljenko Dereta, preminuo je u ponedeljak u 64. godini.

Komemorativni skup je održan u utorak, 4. novembra u 12 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Miljenko Dereta rođen je u Beogradu 1950. godine. Završio je filmsku i TV režiju na Akademiji u Beogradu. Do 1990. realizovao je desetine programa iz oblasti kulture, nekoliko igranih TV filmova i jedan bioskopski film.

U oblasti socijalnog i političkog marketinga osvojio je brojne domaće i nekoliko nagrada širom sveta. Bio je kandidat opozicije na prvim višepartijskim izborima za Skupštinu Srbije 1990. godine, član Građanskog saveza Srbije, a potom i predsednik Izvršnog Odbora GS S.

Godine 1996. sa grupom uglednih aktivista demokratske opozicije, antiratnog i nenacionalističkog pokreta osnovao je Građanske inicijative. Pokrenuo je formiranje Federacije NVO Srbije (FENS).

Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama. Bio član Radne grupe za budućnost SR Jugoslavije (Bratislavski proces), kao i Saveta Vlade za EU integracije i Saveta Ministarstva za omladinu i sport. Bio je predsednik borda Balkanske mreže za razvoj civilnog društva i član Upravnog odbora Srednje i istočno evropske mreže građana.

Bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Od januara 2013. godine bio je član neformalne zelene poslaničke grupe u Skupštini Srbije